1reactie

Tahné Kleijn Stadskunstenaar 2019 en 2020


Tahné Kleijn is de Stadskunstenaar voor de jaren 2019 en 2020. Dat heeft de selectiecommissie vanmiddag in De Cacaofabriek bekendgemaakt. Tahné Kleijn is fotografe, onder andere bekend van het project Goeikes – Helmonders in beeld. Kleijn werd gekozen uit 8 kandidaten.
De stadskunstenaar is de culturele ambassadeur voor Helmond. Zij gaat 2 jaar lang samen met inwoners, organisatie, scholen en bedrijven, nog meer kleur en plezier aan de stad geven. Daarbij staan ontmoeting, verwondering en verbinding centraal.
De kersverse stadskunstenaar krijgt de opdracht om in 2 jaar minimaal 1 groot artistiek project in en met Helmond te realiseren, een kunstwerk/kunstproject in het kader van het Lucas Gassel jaar te maken, diverse kleine events te houden en om aanwezig te zijn bij een aantal belangrijke culturele gebeurtenissen in de stad. Haar beschikbare budget is 20.000 euro all-in over 2 jaar. Dat is inclusief honorarium, materiaalkosten en eventuele organisatiekosten. Mogelijk kan er voor een bijzonder project extra subsidie worden aangevraagd of fondsen worden aangeschreven.
Belangrijke criteria bij de selectie waren: verbondenheid met Helmond, artistieke kwaliteit, publieksbereik en het kunnen leggen van verbindingen met en in de stad en haar inwoners. De selectiecommissie is erg te spreken over de artistieke kwaliteit en de projecten die Kleijn tot nu toe heeft gerealiseerd. Zo heeft ze met het project Goeikes laten zien dat ze een groot project kan realiseren en daarmee publiek trekt. De gepresenteerde ideeën spreken de commissie aan. Ook denkt de commissie dat Kleijn bij uitstek geschikt is om met het thema Lucas Gassel te werken. Gezien de ontwikkeling die Kleijn doormaakt en de nationale belangstelling voor haar werk, is de commissie van mening dat het een uitgelezen kans voor Helmond is om Kleijn tot stadskunstenaar te benoemen. Daarnaast vindt de commissie het een pré dat Kleijn in Helmond woont en werkt.
De selectiecommissie bestond uit Antoinette Maas (wethouder Cultuur), Isis Reusken (leerling 3 VWO Dr. Knippenberg College), Bas Veldhuizen (KunstLoc Brabant), Arno Oberendorff (voorzitter Adviesraad Cultuur) en Jochem Otten (directeur Cacaofabriek en Theater Speelhuis).

Achtergrond Tahné Kleijn
Tahné Kleijn (Helmond, 1990) studeerde in 2015 als fotografe af aan de AKV Sint Joost in Breda. Sinds haar afstuderen heeft ze verschillende opdrachten gehad. Onder andere voor ABN AMRO, Provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat. Daarnaast verkoopt zij werk in binnen- en buitenland.
In Helmond is Kleijn vooral bekend als initiatiefnemer en projectleider van Goeikes – Helmonders in beeld. 13 Helmondse fotografen (waaronder 4 amateurfotografen), gingen aan de slag en brachten inwoners van alle 13 Helmondse wijken in beeld. De foto’s zijn gebundeld in een fotoboek. Goeikes won begin december van dit jaar de Carat Cultuurprijs.

Op de onderstaande foto die de gemeente aanleverde zie je van links naar rechts: Isis Reusken, Arno Oberendorff, Tahné Kleijn, Jochem Otten en Antoinette Maas.

Nieuw Helmonds nieuws
1 reactie
Reageer

Ik hoop dat Tahné betere foto’s maakt... ???? waar zijn de voetjes? ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: