36reacties

Verbouwing Patronaat is 39% duurder


De verbouwing van ‘t Patronaat in ‘t Haagje blijkt 195.000 euro duurder dan begroot. In 2013 stemde de gemeenteraad in met een bedrag van 500.000 euro voor de verbouwing van dit rijksmonument uit 1930 tot ambachtscentrum voor startende ondernemers.
Op basis van het concept schetsontwerp en uit nader bouwkundig onderzoek is echter gebleken dat er in totaal 695.000 euro nodig is. Het pand is in een slechtere staat dan gedacht. Door 30.000 euro subsidie van de Provincie Noord-Brabant komt het tekort uit op 165.000 euro. Als B&W toestemming van de gemeenteraad krijgt dat extra bedrag te besteden, start de campagne om huurders te werven.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat in het begin van dit jaar de eerste ondernemers in dit bedrijvencentrum konden starten. Het stadsbestuur stelde in het raadsvoorstel van 2013 (pdf) nog dat er voldoende animo binnen de doelgroep was. Inmiddels wijst zij in haar raadsvoorstel (pdf) op het risico dat er onvoldoende ondernemers worden gevonden waardoor leegstand in ‘t Patronaat ontstaat. “Indien gewenst wordt de renovatie pas gestart als een nader vast te stellen percentage van de ruimtes is verhuurd” aldus B&W.
Pressvisuals.com maakte onderstaande foto.

In de reacties hieronder staan updates.

Nieuw Helmonds nieuws
36 reacties
Reageer

Weer een gebouw dat voor een gedeelte leeg komt te staan en bovendien veel duurder uitvalt dan begroot. De Terp willen ze sluiten. Het kinderdagverblijf daarnaast staat al jaren leeg. Ik zou er nog wat meer bijbouwen.

Ria van Aerle

Had Berry als raadslid destijds al een vooruitziende blik! Geen voorstander van dit "bedrijvencentrum"; geen animo, veel te duur en de economie in de wijk gaat daar echt niet van stijgen! Goed dit voorstel nu, neigt naar het besluit : stoppen! Prima. Zoeken naar een andere gemeentelijke invulling? Gezien de hoge grote zaal en de bovenverdieping zou het opstellen van de draaiorgels en het tentoonstellen van de accordeon collectie van Arie Willems weer eens voor de dag kunnen worden gehaald / onderzocht. Schitterende culturele invulling voor een volkswijk zoals 't Haagje (nog) is en dichtbij de cluster andere musea! ( Boscotondo - Kasteel - industrieel Erfgoed Museum - Cacaofabriek - Speelhuis )
By the way; graag actie wat het dicht gespijkerde gebouw ontsiert momenteel de omgeving! Verpaupering treedt op!

Het is toch gewoon niet te geloven. Waarom moet er een wijkhuis de Terp gesloten worden en bij andere wordt het met bakken geld verbouwd. Moet daar eerst voor in de gemeenteraad komen zitten denk ik. De gewone man snapt er toch helemaal niks meer van.

@Berry Smits op woensdag 11 november 2015 om 12:30:

We zagen gisteren bij de voorbereiding van dit artikel dat jij de enige in de gemeenteraad was die in september 2013 tegen dat raadsvoorstel stemde.

Begroting en uitvoering kloppen zelden Bij de overheid.

@Henk Engelen op vrijdag 13 november 2015 om 10:38:

Dat heeft niks met de overheid te maken. Omvangrijke, eenmalige projecten zijn gewoon te complex om vooraf volledig te overzien. Overschrijdingen van budgetten komen net zo goed voor in het bedrijfsleven.

Wel knap dat ze dit keer tot op 5.000 euro nauwkeurig kunnen schatten hoe groot de overschrijding is. Niet ruwweg 2 ton, nee, 195.000.

Update 1:
Verbouwing Patronaat wéér 2 ton duurder
B&W besloot op 21 februari 200.000 euro extra ter beschikking te stellen voor de restauratie en herbestemming van het Patronaat. Daarmee lopen die kosten op tot zo'n 9 ton.
Nadat de (in de jaren '70 aangebouwde) bijgebouwen zijn, kan de daadwerkelijke restauratie en verbouwing na de zomer beginnen. Naar verwachting van de gemeente zal Ambachtscentrum ’t Patronaat in het voorjaar van 2018 haar deuren openen, 3 jaar later dan de oorspronkelijke bedoeling.
In dit voormalige Patronaatsgebouw (naast de Emté supermarkt aan de 2e Haagstraat) komen 10 tot 14 werkateliers (van 12 tot 125 m²). Creatief ambachtelijke ondernemers kunnen die van de gemeente huren voor 70 euro per m² per jaar, zie de flyer (pdf).

Aanvullend bij:
@De weblog van Helmond op dinsdag 7 maart 2017 om 19:12:

B&W verwacht dat Ambachtscentrum ’t Patronaat in het vierde kwartaal van dit jaar wordt opgeleverd. Na een groot aantal gevoerde gesprekken met potentiële huurders, zijn er inmiddels 3 zeer serieus.
Dat en meer kun je lezen in de brief (pdf) van B&W die vrijdag ter informatie aan de gemeenteraadsleden werd gestuurd.

@Berry Smits op woensdag 11 november 2015 om 12:30:

Van 500 duizend naar 700 duizend naar 900 duizend. :-( Je krijgt dus steeds meer gelijk. Jammer dat je nu geen raadslid meer bent.

@Tineke T op maandag 20 maart 2017 om 07:59:

Gaan we in 2018 weer goedmaken?!

@berry smits op maandag 20 maart 2017 om 15:04:

Moet die 2 ton ook weer worden goed gekeurd worden door de gemeenteraad of geloven die het wel na de eerdere goedkeuringen?

Toon van Laarhoven

Update 2:
Maandag start de restauratie van ambachtscentrum ‘t Patronaat
Op symbolische wijze zal wethouder Jos van Bree maandagochtend een start maken met de sloop van de bijgebouwen van 't Patriaat. Want dit jaar start de gemeente dan daadwerkelijk met de restauratie van dit pand om het in oude glorie te herstellen. EN-EN architecten maakte hiervoor een ontwerp (zie hierboven) waarbij het statige uiterlijk en een modern interieur samen worden gebracht.
In 1927, precies 90 jaar geleden dus, bouwde de parochie van O.L. Vrouw een patronaat in 't Haagje dat tegenwoordig Helmond-West wordt genoemd. Na een verwoestende brand is ’t Patronaat in 1930 volledig herbouwd. Dit karakteristieke pand deed tot 2013 dienst als patronaat, school en wijkcentrum, maar sindsdien leeg.

Lekker verwarrend...Haarlem heeft ook een gebouw dat Patronaat heet

Wendy Schulpen

Veel plaatsen hebben gebouwen die "pastoraat"heten. Net zoals vele steden n straat of plein hebben die "Markt"heet. Of dorpen die een "dorpsstraat" hebben.

Joos van Stiphout

Geef et geld uit aan iets wat wel nodig is

Joey Maaswinkel

Tis wel veel geld hoor, 9 ton... En gegarandeerd zal dat wel weer hoger uit gaan pakken dan berekend...

Kunnen ze mooi skafte bij café het vat

Jacco van Nimwegen

Update 3:
De officiële sloophandeling van wethouder Jos van Bree vanochtend:

Update 4:
Het eerste deel van de aanbouw van ’t Patronaat is plat.
Rudy Schroijen maakte vanochtend de onderstaande foto's.

Update 5:
Vanochtend maakte Rudy Schroijen de onderstaande foto’s bij ’t Patronaat.

Update 6:
Rudy Schroijen maakte weer foto’s van de vorderingen van de verbouwing.

Update 7:
De contouren van het oude Patronaat zijn nu duidelijk zichtbaar laat Rudy Schroijen vandaag weten. Deze medewerker van de afdeling Accommodaties & Exploitaties van de gemeente maakte weer foto's.

Update 8:
Waarschijnlijk is Ambachtscentrum ’t Patronaat het komend voorjaar gereed. Om na de restauratie en verbouwing dit resultaat in 't Haagje in Helmond West achter te laten, wordt er daar tot dat moment hard gewerkt.
Het sloopwerk bij dit rijksmonument is inmiddels afgerond zo laat een woordvoerster van de gemeente weten, zie de bovenstaande foto's. Op onderstaande foto's van vanochtend zie je dat de kolommen staalconstructie inmiddels is gemonteerd en dat de werklui bezig zijn de begane grondvloer te storten. Kortom: de bouwwerkzaamheden zijn in volle gang.

Update 9:
Deze week namen een aantal huurders een kijkje bij de verbouwing. De gemeente vroegen naar hun eerste reactie voor de camera.

Update 10:
Vandaag maakte Rudy Schroijen weer 4 foto's van de voortgang van de verbouwing:

lijkt me wel fun, worden het apartementen voor de verkoop of verhuur heb intresse

Hennie Pennings

Update 11:
Huurders ambachtscentrum ’t Patronaat kregen vrijdag de sleutel
Vrijdag hebben de kersverse huurders van ambachtscentrum ’t Patronaat de sleutels van hun werkunit in ontvangst mogen nemen. Daarmee is de restauratie van dit rijksmonument (zie de foto's hierboven) afgerond en kunnen de ondernemers van Afdeling Online, Grafisch Atelier Helmond, Kookcreatie, 't Patronaald en Atelier & zo aan de slag met de inrichting van hun nieuwe werkplek.
Met de restauratie is de buitenzijde van het karakteristieke pand weer in oude glorie hersteld. Het interieur is volledig vernieuwd. In het pand kunnen creatief ambachtelijke ondernemers terecht in 10 werkunits. Zaterdag 10 maart wordt het ’t Patronaat officieel geopend door wethouder Jos van Bree. Vanaf 13.00 uur kunnen inwoners kennismaken met de ondernemers en hun nieuwe werkplek. KSH Phileutonia zorgt, net als 90 jaar geleden, voor een muzikale noot tijdens de opening.
Ruim 90 jaar geleden, in 1927, bouwde de parochie van O.L. Vrouw (ten Hemelopneming) een patronaat in Helmond-West. Na een verwoestende brand is ’t Patronaat in 1930 volledig herbouwd. ‘t Patronaat heeft bijna een eeuw dienst gedaan als patronaat, school en wijkcentrum. Sinds 2013 stond het pand leeg. Meer over deze geschiedenis kun je lezen in de column van Giel van Hooff, de stadshistoricus van Helmond.
PressVisuals.com maakte de onderstaande foto.

Update 12:
’t Patronaat vanochtend officieel geopend door wethouder Jos van Bree

Update 13 (het persbericht van de gemeente en foto's door PressVisuals.com):
Ambachtscentrum ’t Patronaat officieel geopend
Zaterdag 10 maart isambachtscentrum ’t Patronaataan de 2e Haagstraat feestelijk geopend. De ondernemers kregen in februari de sleutel van hun werkplek. Tijdens de zeer geslaagde open dag konden vele geïnteresseerde mensen een kijkje nemen in het verbouwde pand. Ook konden zij kennis maken met de ondernemers en hun product.
In ‘t Patronaat zijn in totaal 10 werkateliers gerealiseerd voor creatief ambachtelijke ondernemers. ‘t Patronaat ligt nabij het centrum van Helmond en is goed bereikbaar. Het gebouw is voorzien van alle basisvoorzieningen, en ondernemers werken er te midden van geestverwante collega’s. In het voorjaar 2018 wordt de openbare ruimte rond het gebouw heringericht. Er worden onder andere voldoende gratis parkeerplaatsen gerealiseerd voor huurders en bezoekers. Er zijn nog enkele werkunits te huur. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met vastgoed@helmond.nl. Meer informatie is te vinden http://www.helmond.nl/patronaat.
In april 2017 werd gestart met de restauratie en verbouwing van ‘t Patronaat. Dit project is mede tot stand gekomen met financiële steun vande Provincie Noord-Brabant en het Bouwfonds Cultuurfonds. Het gebouw heeft bijna een eeuw dienst gedaan als patronaat, school en wijkcentrum. Zaterdag 10 maart heeft wethouder Van Bree het prachtig gerestaureerde rijksmonument geopend. Nu de verbouwing klaar is zullen de creatief ambachtelijke ondernemers nieuw leven blazen in het karakteristieke pand in het hart van Helmond-West. Het gaat om Afdeling Online, Naaiatelier ’t Patronaald, Kookcreatie, Grafisch Atelier Helmond en Atelier Hatseflats.
Ruim 90 jaar geleden, in 1927, bouwde de parochie van O.L. Vrouw een patronaat in Helmond-West. Na een verwoestende brand is ’t Patronaat in 1930 volledig herbouwd. ‘t Patronaat heeft bijna een eeuw dienst gedaan als patronaat, school en wijkcentrum. Sinds 2013 stond het pand leeg. In 2017 is gestart met de restauratie van dit prachtige en beeldbepalende pand, waarbij het statige uiterlijk en een modern interieur zijn samen gebracht.

Update 14:
Van de 10 werkateliers in 't in 2018 gerenoveerde Patronaat staan er op dit moment 3 te huur. De huurbaas (onze gemeente) zoekt ondernemers die op een eigentijdse en creatieve manier ambachtelijk bezig zijn en dat weten te vertalen naar een gezond verdienmodel. Als voorbeelden geven zij een lijstenmaker, meubelstoffeerder, hoedenmaker, (edel)smid en restaurateur. Direct rondom het bedrijfsverzamelgebouw zijn gratis parkeergelegenheden.
Geïnteresseerden die in het daar in 't Haagje een werkplek van zo'n 42 tot 46 m² op de 2e verdieping willen, kunnen voor meer informatie bellen naar 0492 - 587 640.

@De weblog van Helmond op dinsdag 7 juli 2020 om 13:49:

Waarom is er al zo snel 30% leegstand?
Of zijn die drie ondernemers te groot gegroeid en nu elders in de stad gevestigd?

İs dit echt het patronaatsgebouw van Helmond geweest?

Bert van Scherpenzeel

Wim van den Broek

@Wim van den Broek op dinsdag 8 september 2020 om 23:41:

Eerlijk is eerlijk, het is prachtig geworden!

Toon van Laarhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: