3reacties

Wel of geen lek bij DigiD onze gemeente?

Gisteren kwam het tv-programma Opgelicht met het nieuws dat DigiD bij 24 gemeenten kwetsbaar is geweest. Dat kwam doordat hun DigiD-toegang wagenwijd open zou hebben gestaan voor mogelijke hackers. Volgens het programma Opgelicht had ook de gemeente Helmond sinds september 2013 hun beveiliging niet op orde. De gemeente ontkent dat: gebruikers van DigiD bij de gemeente Helmond hebben geen risico gelopen. “Wij betreuren dat dit is gesuggereerd door Opgelicht.”
DigiD staat voor Digitale Identiteit en is een persoonlijke combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord. Je gebruikt DigiD om je te legitimeren op internet. Zo weten organisaties dat ze ook echt met u te maken hebben. Bij onze gemeente gebruik je het bijvoorbeeld op het Digitale Loket.
Het door Opgelicht genoemde lek werd begin oktober ontdekt. De gemeente Helmond laat weten dat toen direct onderzocht is of dit lek ook bij hen aanwezig was. Dat was niet het geval, hetgeen de landelijke Informatiebeveiligingsdienst Gemeenten (IBDG) heeft bevestigd. Het lek zat in een bepaalde versie van de website-applicatie die de gemeente Helmond niet heeft. Voor DigiD werkt de gemeente Helmond bovendien met een heel ander systeem, waardoor het DigiD gebruik volgens hen nooit in gevaar is geweest. Volgens Opgelicht hadden 24 gemeenten hun standaardwachtwoord niet aangepast. Dat is voor Helmond eveneens niet het geval. “De gemeente Helmond werkt niet met standaardwachtwoorden.”
De uitzending van Opgelicht op NPO1 had gisteren 1,4 miljoen kijkers.
De overheid legt uit hoe je je beschermt tegen identiteitsfraude.