Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.163 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Gisteren kwam het tv-programma Opgelicht met het nieuws dat DigiD bij 24 gemeenten kwetsbaar is geweest. Dat kwam doordat hun DigiD-toegang wagenwijd open zou hebben gestaan voor mogelijke hackers. Volgens het programma Opgelicht had ook de gemeente Helmond sinds september 2013 hun beveiliging niet op orde. De gemeente ontkent dat: gebruikers van DigiD bij de gemeente Helmond hebben geen risico gelopen. “Wij betreuren dat dit is gesuggereerd door Opgelicht.”
DigiD staat voor Digitale Identiteit en is een persoonlijke combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord. Je gebruikt DigiD om je te legitimeren op internet. Zo weten organisaties dat ze ook echt met u te maken hebben. Bij onze gemeente gebruik je het bijvoorbeeld op het Digitale Loket.
Het door Opgelicht genoemde lek werd begin oktober ontdekt. De gemeente Helmond laat weten dat toen direct onderzocht is of dit lek ook bij hen aanwezig was. Dat was niet het geval, hetgeen de landelijke Informatiebeveiligingsdienst Gemeenten (IBDG) heeft bevestigd. Het lek zat in een bepaalde versie van de website-applicatie die de gemeente Helmond niet heeft. Voor DigiD werkt de gemeente Helmond bovendien met een heel ander systeem, waardoor het DigiD gebruik volgens hen nooit in gevaar is geweest. Volgens Opgelicht hadden 24 gemeenten hun standaardwachtwoord niet aangepast. Dat is voor Helmond eveneens niet het geval. “De gemeente Helmond werkt niet met standaardwachtwoorden.”
De uitzending van Opgelicht op NPO1 had gisteren 1,4 miljoen kijkers.
De overheid legt uit hoe je je beschermt tegen identiteitsfraude.

3 reacties:

De zin:
De overheid legt uit hoe je je beschermt tegen identiteitsfraude gaat niet op voor Helmond.
Daar laten ze op digitaal gebied de achterdeur openstaan volgens deze uitzending van Opgelicht.

Met als uitkomst het NIET beschermen van je DigiD gegevens.
Daarna moet diegene die daar de dupe van wordt bewijzen dat hij het niet gedaan heeft, de omgedraaide wereld dus.

Wat een chaos. http://www.opgelicht.nl/uitzending/

Beantwoorden

Klopt. het helemaal niet beschermen van DigiD gegevens.
Vorig jaar kwam ik per ongeluk terecht op een site die zich uitgaf voor de belastingdienst.

Nee Paultje van der Wens en consorten… veel werk aan de winkel. Ik heb jullie er ook melding van gemaakt dat ik vermoedde dat mijn GBA gegevens ingezien worden door mensen die niet geautoriseerd zijn.
Enfin.. als dit soort landelijke onderzoeken plaatsvinden vind ik het prima.
We wachten af

Beantwoorden
M. Betgem/van der Spuij

@M. Betgem/van der Spuij op woensdag 29 oktober 2014 om 17:24:

“Vorig jaar kwam ik per ongeluk terecht op een site die zich uitgaf voor de belastingdienst.”

Dit heeft niet met de belastingdienst te maken, maar met phishing. Zelfde als dat je door een virus/trojan wordt omgeleid tijdens je bankzaken waardoor je geld overboekt aan de verkeerde

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *