26reacties

‘2033 Helmond, bijzondere stad’


In 1992 vond mijn echtgenote Herma een baan in een stad het Zuiden van Nederland: Helmond. Vanaf 1997 zijn we met designbureau GBO hier gevestigd. Natuurlijke kende ik de naam en hoorde van alles over deze metaal- en textielstad. Helmond ligt toch vlakbij Eindhoven in Limburg in de buurt van de A50? Een ideale locatie in de euregio precies tussen Duitsland en België. Waar je Helmond binnenkwam: houthandel, autosloper, spijkerfabriek en een vaag gebouw van Volvo. Daarnaast heeft Helmond een prachtig kasteel uit 1325.
2013. Alles aan deze stad is nieuw: Suytkade, een nieuwe Cacaofabriek, Groene Loper, Brandevoort. Een attractief centrum, leuke kasteeltuinfeesten en Artimond. Een hotel boeken wordt nu een feest in een stad waar je in de avond kan dineren aan het kanaal met LED verlichting en uitzicht op het kasteel. De Traverse is veranderd in een creatief spektakel met bloempotten. Het kasteel en de gracht horen nog steeds bij elkaar. Elke keer zijn ze voorzien van een andere kleur. Vlisco projecteert de laatste trends op haar gevel. Er is een keuze gemaakt uit de succesvolle doelgroepen: Food en Automotive. Beide staan nu als een huis met een eigen Campus, testbanen en Food & Fresh Lab. We zijn op de goede weg.
In 20 jaar zien we een complete verandering van deze bijzondere stad in het Zuiden van het land.
We zijn benieuwd hoe Helmond er over twintig jaar uit gaat zien. Laten we eens kijken in de glazen bol van 2033. Het kasteel staat er dan meer dan 700 jaar. Slimme intelligente wegen en zelfdenkende kruispunten. Zebrapaden zijn niet geschilderd maar worden verlicht en geprojecteerd. Naast solar halen we in Helmond onze energie uit asfalt. De auto (als die er nog is) beweegt uit zichzelf. De Traverse is een groen Central Park waar men veilig en vriendelijk met een Hypercosi (nieuwe Maxicosi) kan wandelen. In het weekend plukken de Helmonders daar hun kruiden en kweken eigen thee.
De Groene Campus is een opleiding trendsettend in Europa. De Automotive Campus heeft locaties wereldwijd. Het Foodpark heeft verschillende nieuwe groenten- en fruitsoorten ontwikkeld met wereldwijde licenties. Proeffabrieken draaien volop om de eerste testseries in de markt uit te proberen. De frikandel kent zijn vijfde generatie met insecten als ingrediënt. Mede door de Culturele hoofdstad (dan 15 jaar geleden) heeft Helmond zijn Automotive Theater en Food Colosseum. Het Flitspad is inmiddels in de regio overal toegepast langs snelwegen. Nat worden op dit fietspad is onmogelijk door een speciale CO2 bevriezingstechniek met nanotechnologie. Het kasteel staat nog steeds te pronken voor Vlisco vlakbij het kanaal.
Helmond de vijfde stad van Brabant doet het ook in de toekomst op zijn eigen manier. In 2033 blijven wij een bijzondere stad in het Zuiden van het land.

Jeroen op ten Berg,
directie GBO

Onze Ambassadeurs
26 reacties
Reageer

Mooi vooruitzicht, Jeroen. Laten we nu genieten van wat we allemaal al hebben en onze dromen voor Helmond realiseren.

Renate van Oosten

Mooie Column geschreven Jeroen, goede vooruitzichten. Laten we daar maar naar toe werken zou ik zeggen.

En pluk de dag tot 2033 want er kan nog van alles gebeuren voordat die periode aanbreekt.

Jolanda Kampert

En nu ff serieus graag Jeroen

@André op zondag 25 augustus 2013 om 12:55:

ik ben bang dat dit serieus bedoeld is ..

En ik keek uit mijn raam. Wat ik zag was een troosteloze grauwe vlakte. Waar ik me bevond? Op Suytkade. En dat al 8 jaar. We wonen hier in een troosteloze bouwput. Ga een rondje doen met de hond. Het ene stuk braakliggend terrein na het andere. Geen groenvoorzieningen en de voorzieningen die er waren, worden zo slecht onderhouden dat het inmiddels grote stukken onkruid zijn geworden. De Groene Campus. Genoeg leerlingen die hier over de vloer kwamen. Helaas heeft niemand de opleiding afgemaakt omdat deze werd gesloten en overgeheveld i.v.m. de slechte kwaliteit van het onderwijs. Zeg maar gerust..... geen onderwijs. De Groene Campus is genomineerd tot een van de slechtst presterende scholen van Nederland. En zo zijn er trouwens nog 3 onderwijsinstellingen in Helmond.
Dan.. de voorzieningen in de wijk, na 8 jaar zou er toch wel iets moeten staan.... helemaal niets. Nog geen brievenbus en de enige pinautomaat bij de Groene Campus is na een kraak niet meer vervangen.
Waar wonen de mensen toch die dit soort columns schrijven? Zeker niet op Suytkade. Wat is dan hun reden tot het schrijven van dit soort onzin? Toch niet vanwege bedrijfseconomische redenen???? Ben bang van wel en het zou niet moeten mogen. Informeer u goed voordat u dit soort onzin ventileert.
U geeft een totaal vertekend beeld weer. De mensen die enthousiast destijds een huis kochten op Suytkade raken dit nu aan de straatstenen niet meer kwijt.

@Naomi Potverdomme wat ben je toch een zuur mens Naomie.
Er komt uit jou PC nou nooit eens iets positiefs. Get a live!

GBO draait wel op positiviteit, hoop ideeën en soms geniaal. En aan positiviteit is er een groot gebrek. Leuk dat dit soort bedrijfje er nog zijn.
@ naomi dat is het risico om in een nieuwbouw wijk te gaan wonen. Maar eindhoven is uitgebouwd die heeft geen ruimte meer dus nog vol op kansen voor binnenstad/brandevoort en suytkade. Duurt alleen wat langer ... Hou vol...

@Reinier Get a life? Hier in Brainport of the word, de beste MKB stad van Nederland en andere versierselen die ze zichzelf ophangen? Doe normaal man, het is gewoon een grote luchtballon en die wordt binnenkort doorgeprikt.
@Ruud, natuurlijk is dat een risico, maar na 8 jaar zou je toch wel iets anders verwachten. Ach wat maakt het uit, rest ons alleen met alle bewoners planschade te gaan claimen. Ook leuk toch?
Hebben die ambtenaren ook weer iets te doen.
En Ruud nog even iets anders.... Geniale mensen staan er om bekend dat ze ook verwantschap hebben met autisme. Hierover is vorig jaar nog een groot onderzoek gedaan door een universiteit in Engeland. Het blijkt dat de regio Eindhoven en omstreken erg hoog scoort, waarschijnlijk i.v.m. erfelijkheid.

En nou jij weer.......

@Naomi op zondag 25 augustus 2013 om 22:45:

Wat heeft autisme hier nu weer mee te maken?
En wat is er mis met autisme?

...en nu nog iets aan de permanente stankoverlast doen in Helmond en het verhaal is compleet en geloofwaardig!

Wat geweldig geschreven, daar krijg je als Helmonder echt goede zin van!!!

Suytkade. Hoezo troosteloze vlakte?

Wim van den Broek

@Naomi, succes ze zullen je schadeplan met veel gelach in ontvangst nemen. Helmond is vast de veroorzaker van de econimische crisis.....

@wim van den broek Leuk hoor zo'n gefotoshopt promoblaadje. Laat je nu dan dus ook even de omgeving en de achterkant zien??? Daar ziet het er een stuk minder gezellig uit. Ben benieuwd. Je zult ongetwijfeld de foto's wel voorhanden hebben.

kan het volgende stukje eruit? Helmond ligt toch vlakbij Eindhoven in Limburg in de buurt van de A50? denk niet dat wij helmonders, limburgers genoemd willen worden

@hellmonder, nee ik denk dat Limburg hier ook niet erg van gecharmeerd zal zijn.

Ik denk dat je het Helmond niet kwalijk kunt nemen dat er een economische crisis tussenkwam...Normaliter zouden al die appartementen en huizen in Suytkade ook al lang verkocht en/of verhuurd zijn. Ik denk dat het een vicieuze cirkel is...doordat er veel niet verkocht is, en projecten opgeschort zijn, worden de voorzieningen ook doorgeschoven...Je kunt het MKB'ers niet kwalijk nemen dat ze in een wijk die maar half bewoond is, geen zaak openen...Ik snap dat het voor de bewoners heel vervelend is, maar elk verhaal heeft 2 kanten...Als ik Helmond als geheel bekijk, ben ik het in grote lijnen wel eens met Jeroen.

@ Chantal

De foto's zijn orgineel en Vrijdagmiddag 23-8-2013 gemaakt

Wim van den Broek

" De Traverse is een groen Central Park "

In het weekend plukken de hellemonders daar hun kruiden en kweken eigen thee , misschien wel met (nieuwe ) geneeskrachtige werking zodat je lichaam vitaal blijft en ouderdom en ziekten uit den boze zijn en elke inwoner fluitend door het leven gaat .........mede doordat ze geen betaalde arbeid meer hoeven te doen maar de stad elke inwoner in levensonderhoud voorziet en elk inwoner van de stad krijgt gratis een woonruimte in een groene bosrijke omgeving met een park aangelegd met een prachtige bloemen en fruitbomen...........aan de rand van stad staat een bordje " VERBODEN VOOR VERKEER " auto vrije zone HELMOND de stad die altijd LACHT omdat de lucht er zo schoon is .......

Jammer maar ik geloof niet in sprookjes en mijn glazenbol laat het afweten die ziet door AL die bomen het bos niet meer...............

Jeroen mooie gedachten, maar al die verlichting is dan niet meer nodig de inwoners " VERLICHTEN " de stad !!!!

Ik vind het prachtig geschreven, chapeau, maar ik moet het eerst nog zien, speelhal onder de bieb, straks ook nog op het obragasterrein, coffeeshop, etc, etc, in het centrum. Dan zijn we straks gewoon een Little Las Vegas.

@Wim van den Broek op dinsdag 27 augustus 2013 om 09:21: Zal wel of topic zijn, maar we wagen het erop.
Dit is pure suggestieve fotografie die de waarheid verdoezelt. Ik zou zeggen ga eens op de Suytboulevard staan, kijk eens om u heen en bedot de mensen niet.
Wat zie u nu? Waar u ook kijkt ,ijzeren hekken ,graafmachines. bergen zand, manshoog onkruid. Nu hoop ik voor u dat op dat moment de veevoederfabriek niet werkt, anders is het niet te harden.
Vervolgens gaat u even kijken achter de Suytboulevard. Daar bevindt zich een bergje. Een bergje ooit aangelegd met dure bloeiende planten.
Planten die niet meer te zien zijn omdat ze overwoekerd zijn door het onkruid.
Ik heb het nu over dat deel van Suytkade wat destijds als eerste is opgeleverd.
Nogmaals u bedot de zaak.

@Pim

Hoe en wat ik fotografeer is mijn zaak.
Wat let u om uw zienswijze vast te leggen.!

Wim van den Broek

@Wim van den Broek op dinsdag 27 augustus 2013 om 14:45:

Het enige wat ik zeg is dat een reëel beeld moet geven, en niet de mooiste stukjes moet fotograferen on de algemene noemer van Suytkade.

@Pim

Meschien lees je het nu

Wat let u om uw zienswijze vast te leggen.?

Wim van den Broek

Wim heeft inderdaad wel enkel de mooiste zaken van Suykade vastgelegd. De rest van de wijk is momenteel erg magertjes, zelfs architectonisch stel ik bij sommige oplossingen mijn vragen. Wel jammer dat Wim de patio woningen niet heeft vastgelegd, deze zijn namelijk wel erg goed vind ik persoonlijk.

Toch, ondanks de leuke kiekjes komt het mij erg sfeerloos en doods over, vooral de waterburchten hadden veel meer mogelijkheden gehad!

kom toevallig op dit item uit omdat ik op 'pinautomaat suytkade' zocht.
even doorgelezen en moet helaas concluderen dat bijna 2 jaar (!!) later er niets veranderd is en zelfs verslechterd.

ik zou zeggen, loop eens door onze wijk en geniet van wat er niet is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: