‘Lerende jeugd met ideeën inspireert’


‘’What is your name?’’ vragen Nederlandse en Oegandese kinderen elkaar. Via brieven, tekeningen en zelfgemaakte cadeautjes leren zij elkaar kennen. Waarbij MBO-studenten van De Groene Campus in Helmond via Green Experience stagereizen naar Oeganda en workshops op Nederlandse basisscholen de verbinding leggen. In 2011 bedacht Mirna van der Zwaan, studente Design op De Groene Campus in Helmond dit project tijdens haar stagereis naar Oeganda. Inmiddels hebben 80 kinderen nieuwe wereldvrienden gemaakt. Momenteel is er weer een groep studenten in Oeganda en wordt het idee van Mirna verder verspreid. Te volgen via dagelijkse blogs op www.greenexperience.eu

Uitwisselen, samenwerken, de wereld ontdekken, letterlijk en figuurlijk. En er iets goeds voor doen. Mirna, onze MBO kanjer staat symbool voor onze jeugd met ideeën die elkaar en volwassenen inspireert. In augustus 2008 werd De Groene Campus in Helmond geopend. Het moest een ontmoetingsplek worden voor studenten, docenten en bedrijven. Die samenwerken in praktijkonderwijs, van elkaar leren en elkaar inspireren. Met oprechte trots zie ik dat het lukt. En zeker niet alleen door de bedrijvigheid die er om ons heen op Suytkade nu ontstaat met het Food Tech Park Brainport en het Fitland hotel & sport-wellness complex. Juist het frisse elan van de jeugd die op allerlei fronten, vanuit ‘groene’ opleidingen, samenwerkt met bedrijvig Helmond en omstreken maakt Helmond zo bijzonder.

Ik was erbij toen eind vorig jaar tweedejaars Designstudenten ‘De Ziel van Helmond’ presenteerden. De rijke historie op industrieel gebied en de verbindende elementen van water en spoor waren de inspiratie voor hun verrassende ontwerpen voor het Speelhuisplein, de omgeving van het voormalige Obragasgebouw, de kanaalzijde bij Vlisco, de spoorzone, het Annatheater en Suytkade. De maquettes zijn binnenkort op het stadskantoor te bewonderen. De ideeën roepen om uitvoering. Momenteel werken studenten samen met Groen4life aan de inrichting van het nieuwe duurzaamheidscentrum tegenover het station. Voor Artimond zijn jongeren bezig om binnen het thema ‘Duurzame Kunst’ invulling te geven aan het Boscotondoplein. Ik ben heel nieuwsgierig naar de onthulling van het project ‘Plastic Oceans’. Op Suytkade gaan studenten in de wijk aan de slag met nomadische groentetuinen en komt er een plukfruitroute. En via Smaaklessen op de basisscholen ondersteunen onze MBO’ers bij de voedingseducatie.
Zowel dichtbij in de wijk als ver weg in ontwikkelingslanden, onze actieve ‘Helmondse’ studenten dragen bij aan duurzame ontwikkelingen op het gebied van natuur, voeding, gezondheid en omgeving. En daar zijn we trots op!

Frank Jacobs
Accountmanager Onderwijs De Groene Campus

Onze Ambassadeurs
0 reacties
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: