4reacties

Wethouder Maas: Onwerkelijk stil in de stad


Ongeloof en verbijstering. Ruim een maand na het uitbreken van de coronacrisis strijden die gevoelens bij mij nog steeds om voorrang. We stonden aan het begin van een fantastisch cultureel jaar. De Lucas Gasseltentoonstelling in Museum Helmond was na jaren van voorbereiding ein-de-lijk geopend. Wat waren we daar trots op! Helmond stond naast wereldsteden als Amsterdam, Sydney en Sevilla in het rijtje steden waar de World Press Photo zijn indringende beelden zou laten zien. Het evenementenseizoen stond op het punt van beginnen.

En toen veranderde de wereld. Het coronavirus raakt ons allemaal. Omdat je zelf ziek bent (geweest) of iemand kent die ziek is. Omdat je in de zorg ongelooflijk hard werkt om de zieken zo goed mogelijk te verzorgen. Omdat je niet op bezoek kunt bij opa en oma. Of omdat je inkomsten ineens zijn weggevallen en je je afvraagt of je genoeg geld hebt om de komende periode je gezin te onderhouden.

Ook de culturele sector in Helmond wordt hard geraakt. Het Speelhuis, de Cacaofabriek, het museum, de bibliotheek, het Kunstkwartier. Allemaal zijn ze dicht. Evenementen zijn zeker tot 1 juni afgelast. Veel zzp-ers in de culturele sector zitten zonder inkomsten. Met grote gevolgen voor de levendigheid in de stad. In de afgelopen weken heb ik met veel mensen uit de culturele sector gesproken. Na de eerste schrik proberen ze er het beste van te maken. Het Kunstkwartier geeft bijvoorbeeld online lessen en de Lucas Gasseltentoonstelling is digitaal te bewonderen. Het is niet ideaal, maar het is beter dan niets. Vanuit de gemeente ondersteunen we dat waar we kunnen. Bijvoorbeeld door leges voor evenementen die niet doorgaan terug te betalen. Zzp-ers kunnen een beroep doen op de landelijke regeling voor inkomensondersteuning. Ook zijn we coulant als instellingen door de crisis niet alle plannen waar ze subsidie voor hebben aangevraagd kunnen realiseren.

Veel mensen maken zich zorgen over de gevolgen van deze crisis voor de culturele sector. Ik ook. En ik realiseer me heel goed dat de steunmaatregelen van het rijk en de gemeente die zorgen maar deels kunnen wegnemen. Hoe lang deze situatie nog duurt weet niemand. Zeker is wel dat we er voorlopig nog niet vanaf zijn. Ik ga mijn uiterste best doen om de gevolgen voor de cultuursector te verzachten. Wat we de laatste jaren in Helmond op cultureel gebied hebben opgebouwd laten we niet zomaar verloren gaan!

Antoinette Maas
Wethouder cultuur

AntoinetteCorona in HelmondB&W
4 reacties
Reageer

Als niemand anders de onwerkelijke stilte op deze pagina doorbreekt, zal ik het maar doen.

Ik geloof niet dat wat op cultureel gebied is opgebouwd, verloren zal gaan. Artiesten houden niet op te bestaan, kunstwerken ook niet, er is alleen nu even minder gelegenheid om met het potentieel iets te doen. Vroeg of laat komt alles heus wel weer op gang, gewoon omdat er behoefte aan is.

Samen met onze burgemeester ging wethouder Antoinette Maas een kijkje nemen bij Museum Helmond, Theater Speelhuis en de Cacaofabriek.

Mevrouw Antoinette MAAS heeft het in haar bijdrage o.a. over de bibliotheek in Helmond.
Nou, ik dus ook via het onderstaande artikel in het Eindhovens Dagblad van 22/4/2020. (Met dank aan het ED.)
Ik heb mijn eerste boek al "besteld" via deze afhaalservice!
En ook met dank aan de "bieb" voor dit fantastische initiatief, dat - waar nodig - steun verdient van de gemeente!
------------------------------------------------------------------------------
Bibliotheek Helmond-Peel start afhaalservice

HELMOND - Bibliotheek Helmond-Peel start vanwege de coronacrisis met een afhaalservice. Vanaf donderdag 23 april kunnen leden reserveringen plaatsen. De eerste boeken kunnen dinsdag 28 april worden afgehaald.

Rob de Bruyn 22-04-20, 17:10 Laatste update: 09:46 Bron: ED

Het reserveren gebeurt via een formulier op de website van de bibliotheek. Iemand kan zelf een keuze maken of een genre aangeven. In dat laatste geval stelt de bieb een verrassingstas samen. Bestellingen kunnen ook telefonisch worden doorgegeven.

Er kunnen maximaal vijf boeken tegelijkertijd gereserveerd worden. Zodra de bestelling klaarstaat, ontvangt de lener een bevestiging per mail of telefoon. De boeken kunnen naar keuze afgehaald worden in de bibliotheken van Asten, Deurne, Helmond of Someren, van maandag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 13.00 uur. De bibliotheken blijven verder gesloten, in elk geval tot 25 mei.

Ook voor jeugdleden kunnen tasjes gemaakt worden. En het is mogelijk om voor meer gezinsleden een apart formulier in te vullen en de tasjes in één keer op te halen. De bibliotheek zorgt ervoor dat de boeken in de diverse tasjes op de juiste pas worden uitgeleend.

Eén klant tegelijk naar binnen
Om de veiligheid van afhalers en bibliotheekmedewerkers te garanderen, mag er één klant tegelijk naar binnen. Wie buiten moet wachten wordt verzocht 1,5 meter afstand tot anderen te houden. Inleveren van boeken is, ook uit veiligheidsoverwegingen, voorlopig niet mogelijk. Van alle boeken waarvan de uitleentermijn in de sluitingsperiode afloopt, is de termijn verlengd tot 1 juli.

Naast de afhaalservice voor fysieke boeken heeft Bibliotheek Helmond-Peel sinds een paar weken de ThuisBieb (een app die ook door niet-leden gebruikt kan worden) en de LuisterBieb. Wie hulp nodig heeft bij het downloaden van boeken of luisterboeken, kan bellen met de bieb, maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Peter van Lieshout

Wethouder Maas je staat en loopt wel ver afgelegen van de werkelijkheid loop maar eens onverwachts door de Binnenstad met name omg: Heistraat dan gaan je ogen werkelijk open ??.

Jan van Mierlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: