9reacties

Heesakkers: Onafhankelijke experts

Als parttime politicus is het niet zo dat je op alle gebieden een expert bent. In de fractie zijn onderwerpen verdeeld op basis van kennis en expertise. Voor bepaalde onderwerpen is het fijn dat je experts kunt raadplegen.

Zo was ik onlangs bij een webinar over 5G. Wat ik vooraf niet wist, was dat deze gehouden werd door verschillende clubjes anti-5G. Als ik de sprekers moet geloven, moeten we niet aan 5G beginnen. Je kunt er verschrikkelijk ziek van worden en de straling kan zelfs onderhuidse pijnen veroorzaken. Één van de belangrijkste conclusies van de organisatie was dat de experts die vanuit de overheid aangeven dat 5G wel veilig is, niet onafhankelijk zijn. ‘De overheid wil ons doen geloven dat het veilig is en daarom zeggen hun adviseurs dat het veilig is’. En ik moet één van beide waarheden zien te geloven… lastig.

Om het voor mezelf duidelijk te krijgen, stelde ik de sprekers de vraag waarom de overheid ons zo graag wil doen geloven dat 5G een vooruitgang is, terwijl deze sprekers alleen maar nadelen konden opsommen. Dat antwoord zou ik op een later moment ontvangen, want de tijd was helaas om. Ik wacht nog altijd op het antwoord…

In de beleidsvisie die we komende week in de raadscommissie bespreken, is ook aandacht voor de ‘zorgen over negatieve impact op de gezondheid’. Met de conclusie dat uit vele onderzoeken in de afgelopen 30 jaar geen aanwijzingen zijn dat 5G een negatieve invloed heeft op de volksgezondheid.

Dan biomassa. Afgelopen week ontving de gemeenteraad en het college een brief van 10 wetenschappers van verschillende universiteiten in ons land waarin aangegeven staat dat Helmond zich op basis van ‘onjuiste aannames tegen een houtgestookte warmtekrachtcentrale’ heeft uitgesproken. Voor de zomer stemde de raad daar tegen. We zoeken een alternatief voor gas, maar niet als er ergens anders op de wereld bomen gekapt moeten worden om onze kachels te laten branden.

De klimaatstichting HIER (die van de 10 wetenschappers) wil graag een voorlichtingsavond organiseren en hier deskundige voor- en tegenstanders aan het woord laten, om ons toch te overtuigen van de voordelen van biomassa. “Er is inmiddels veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van het warmtenet en het zou jammer zijn als onvolledige en onjuiste informatie zou leiden tot het langjarig stoken op aardgas.” Het blijft lastig wie we moeten geloven. We zijn afhankelijk van het al dan niet onafhankelijke oordeel van de experts.

Marcel Heesakkers,
burgerraadslid CDA