Buiten is het 18 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.212 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Als parttime politicus is het niet zo dat je op alle gebieden een expert bent. In de fractie zijn onderwerpen verdeeld op basis van kennis en expertise. Voor bepaalde onderwerpen is het fijn dat je experts kunt raadplegen.

Zo was ik onlangs bij een webinar over 5G. Wat ik vooraf niet wist, was dat deze gehouden werd door verschillende clubjes anti-5G. Als ik de sprekers moet geloven, moeten we niet aan 5G beginnen. Je kunt er verschrikkelijk ziek van worden en de straling kan zelfs onderhuidse pijnen veroorzaken. Één van de belangrijkste conclusies van de organisatie was dat de experts die vanuit de overheid aangeven dat 5G wel veilig is, niet onafhankelijk zijn. ‘De overheid wil ons doen geloven dat het veilig is en daarom zeggen hun adviseurs dat het veilig is’. En ik moet één van beide waarheden zien te geloven… lastig.

Om het voor mezelf duidelijk te krijgen, stelde ik de sprekers de vraag waarom de overheid ons zo graag wil doen geloven dat 5G een vooruitgang is, terwijl deze sprekers alleen maar nadelen konden opsommen. Dat antwoord zou ik op een later moment ontvangen, want de tijd was helaas om. Ik wacht nog altijd op het antwoord…

In de beleidsvisie die we komende week in de raadscommissie bespreken, is ook aandacht voor de ‘zorgen over negatieve impact op de gezondheid’. Met de conclusie dat uit vele onderzoeken in de afgelopen 30 jaar geen aanwijzingen zijn dat 5G een negatieve invloed heeft op de volksgezondheid.

Dan biomassa. Afgelopen week ontving de gemeenteraad en het college een brief van 10 wetenschappers van verschillende universiteiten in ons land waarin aangegeven staat dat Helmond zich op basis van ‘onjuiste aannames tegen een houtgestookte warmtekrachtcentrale’ heeft uitgesproken. Voor de zomer stemde de raad daar tegen. We zoeken een alternatief voor gas, maar niet als er ergens anders op de wereld bomen gekapt moeten worden om onze kachels te laten branden.

De klimaatstichting HIER (die van de 10 wetenschappers) wil graag een voorlichtingsavond organiseren en hier deskundige voor- en tegenstanders aan het woord laten, om ons toch te overtuigen van de voordelen van biomassa. “Er is inmiddels veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van het warmtenet en het zou jammer zijn als onvolledige en onjuiste informatie zou leiden tot het langjarig stoken op aardgas.” Het blijft lastig wie we moeten geloven. We zijn afhankelijk van het al dan niet onafhankelijke oordeel van de experts.

Marcel Heesakkers,
burgerraadslid CDA

9 reacties:

Marcel, ik begrijp je dilemma. Het is natuurlijk ook het dilemma van je collega’s in de raad. Je kunt gewoon niet overal expert in zijn. Aan de andere kant: binnen de ambtelijke staf van de gemeente werken mensen die daar zitten op basis van hun expertise. Ze worden wel politiek aangestuurd, waardoor ze met enige regelmaat in een bepaalde richting denken. Zoals Jan van Maasakkers, voormalig burgemeester in Gemert-Bakel, altijd riep tegen zijn ambtenaren: “Ik wil niet weten waarom het niet kan, ik wil weten waarom het wel kan”.

Terug naar jouw column: hoe los je het probleem op: door als raadsleden vaker en meer contact te leggen met de ambtelijke staf. En daarmee bedoel ik direct contact met de vakambtenaar (specialist) zelf en niet via omwegen. Ik besef dat dit een enorme omslag in doen en denken vraagt van alle betrokkenen. Het is het proberen waard.

Wat ook mogelijk is: hou bij twijfel een vrijwillig referendum in Helmond. plan! is daar al mee begonnen. De wijze waarop is nog niet volmaakt, maar is het waard om verder uit te werken c.q. over te nemen door de hele gemeenteraad.

Ik weet dat er mogelijkheden zijn om als burger de raad vrijwillig van advies te dienen, maar er is geen enkele garantie dat er met dit advies ook iets gebeurt. En dan haken de burgers die mee willen denken af. Jammer want in Helmond is zoveel gratis expertise waar onvoldoende gebruik van wordt gemaakt.

Nou Marcel, ik heb je nu voldoende stof gegeven om over na te denken. Ik hoop dat je er ook iets mee doet.

Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.

Beantwoorden

Hallo Marcel, leuk dat je bent geweest en hebt geluisterd naar de tegenstanders, een goed raadslid luistert naar beide kanten.
Heb zelf ook best veel gelezen omtrend 5G, als je beide kanten hoort is het lastig inderdaad.
Echter er is veel geld mee gemoeid, lobby etc, dus in Den Haag zal men altijd zeggen dat het veilig is, dit in tegenstelling tot de anti 5G-ers, die hebben niets te verliezen,alleen hun gezondheid.

Biomassa, daar zal denk ik genoeg over gezegd zijn: niet rendabel en het milieu schiet er niets mee op, in tegendeel, dat is reeds door meerdere experts bewezen. Vreemd dat men daar nu weer op terug komt.

Beantwoorden

Mensen die met eenvoudig klinkende maar niet beproefde antwoorden op complexe vragen komen, moet je in elk geval niet geloven.

In het specifieke geval van biomassa denk ik dat iedereen een beetje gelijk heeft: biomassa heeft zowel voor- als nadelen. De vraag is in zo’n geval niet wie je moet geloven, maar hoe groot die voor- en nadelen precies zijn, afgaand op controleerbare feiten.

Beantwoorden

Bij twijfel niet doen en niemand geloven.

Daarnaast worden ze gefinancierd door netwerkbedrijven en energieleveranciers, daardoor direct wantrouwen. “Wij van WC-eend.”

Luister naar onafhankelijke, niet aan stichting gelieerde wetenschappers, zover dat mogelijk is.

Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald gaat niet op voor dergelijke clubs omdat het hun bestaansrecht ondermijnt.

Leuk zakcentje als ik zo naar het jaarverslag kijk van HIER.

Beantwoorden

Goed dat je ook kijkt welke effecten e.e.a veroorzaakt elders in de wereld zoals bij biomassa. Ik verbaas mij er over dat de zogenaamde groene partij Groen Links (populistisch links) daar geen boodschap aan heeft. Voorbeelden te over: nertsen, veehouderij, biomassa. Inclusief denken daar gaat het om en dan de juiste maatregelen nemen. Succes met jullie werk in het mooie Helmond.

Beantwoorden

Bedankt allemaal voor de reacties.

@Hanneke, contact zoeken met ambtenaren over lopende zaken gebeurt al. Maar het is inderdaad goed om ook op deze ingewikkeldere materie te kijken wie daarin de expertise heeft. Suggestie nemen we dus zeker ter harte.

@Twanneman & Sjef, geld speelt uiteraard een grote rol. Er gaan vele miljoenen aan subsidies rond, met name bij biomassa. We zullen dus af moeten gaan op de onafhankelijke experts, maar het valt nog niet altijd mee om iemand te vinden die toch niet via via belang heeft in 1 van de kampen.

Beantwoorden

Het is inderdaad soms lastig om af te wegen wie nu de waarheid spreekt. Dat ondervinden we bij Helder Helmond ook. Zeker gezien het feit dat er ook veel belangengroepen of onruststokers zich mengen in discussies. Ons burgerraadslid Louis van de Werff schreef onlangs een column over het belang van kennis raadplegen en het in gesprek blijven. In plaats van het polariseren en het in één richting toe duwen van een bepaald onderwerp. Wellicht interessant om te lezen: https://helderhelmond.nl/column-louis-van-de-werff-complot-theorieen/

Beantwoorden

@Hanneke: Goed idee om zo veel mogelijk mensen te betrekken. Zoals Marcel ook al schetste, je kunt niet overal verstand van hebben. Daarom zijn we bij de GL-fractie altijd blij als mensen mee willen denken en adviseren. We hebben in de GL fractie de afgelopen jaren al heel wat mensen over de vloer gehad die met gevraagd of ongevraagd advies komen, en met gezamenlijke denkkracht kom je een heel eind. En ja, je kunt expertise ook elders ophalen en dat hebben we in het geval van het verbranden van houtige biomassa dan ook gedaan. Het biomassa verhaal is best complex en het vergt wat doorzettingsvermogen om het helemaal uit te pluizen. Maar na ruim een jaar uitzoek werk, deskundigen gesproken te hebben en relevante literatuur verzameld te hebben is de GL-fractie tot de conclusie gekomen dat we deze motie in moesten dienen leidend tot een verbod op het verbranden van houtige biomassa. Gelukkig is de motie met een ruime meerderheid aangenomen, slechts 3 raadsleden stemden tegen.
@Carel: Ik verbaas me over jouw verbazing; Als jij vraagtekens zet bij het groene van GroenLinks, dan heb je toch niet helemaal opgelet. Maar ik ben het helemaal met jou eens dat we inclusief moeten denken en dan ben je bij GL toch weer aan het juiste adres 🙂
Bert van Sas, gemeenteraadslid voor GroenLinks

Beantwoorden

Even duiding vanaf minuut 39:50 van deze podcast uitzending: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/tpo-podcast/id1212269189?i=1000480310432

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *