25reacties

Janssen: Hoe staat Helmond er voor?

Nederland telt op dit moment 393 gemeenten die in grootte erg verschillen. De gemeente Helmond staat qua inwonersaantal op plaats 33 en wordt derhalve meegenomen in de Atlas van de 50 grootste Nederlandse gemeenten die elke twee jaar uitkomt.

Als we naar Helmond kijken als een aantrekkelijke woongemeente komen we uit op plek 42. Hierbij is gekeken naar de bereikbaarheid, het cultureel aanbod, veiligheid, woningen, natuurgebieden en het culinair aanbod (Helmond = 43). Jammerlijk genoeg zijn we in de afgelopen vijf jaren een stukje gedaald als het gaat om woonaantrekkelijkheid.

Op de sociaaleconomische index komen we terecht op plek 43. Hierbij spelen zaken als bijstand, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, armoede, opleidingsniveau, participatie vrouwen, aantal banen en percentage zakelijke diensten. Op deze index hebben we in de afgelopen vijf jaren een heel klein plusje kunnen scoren.

Wat echt opvalt is dat 30% van de Helmondse beroepsbevolking behoort tot de categorie laagopgeleiden ( we staan hiermee op plek 49 in de Atlas en laten we alleen de gemeente Emmen achter ons) en dat 14% van de huishoudens onder de armoedegrens zit. Treurige cijfers als u het Lokaal sterk vraagt. Tel daarbij op dat 5% van de beroepsbevolking in de bijstand zit en 12% van de beroepsbevolking arbeidsongeschikt is en bijna 10% van de beroepsbevolking werkloos is, in totaal dus meer dan 25% dan bent u het toch met me eens dat er nog heel veel werk aan de winkel is.

Lokaal sterk wacht niet alleen af maar heeft al meerdere malen het initiatief genomen om te komen tot een wezenlijke aanpak van het probleem dat nog veel Helmonders niet actief (kunnen) zijn in het arbeidsproces. Zoals onze fractievoorzitter Harrie van Dijk ook zei bij het debat over het armoedebeleid ‘Geef de mensen geen vis, maar geef ze een hengel en leer ze vissen’.

Op verzoek van Lokaal sterk is er in april 2015 een interactieve bijeenkomst geweest over de aanpak van de werkloosheid van met name jongeren/schoolverlaters en 50-plussers (een speerpunt in het coalitieakkoord van het huidige College). Tijdens deze bijeenkomst zijn vele ideeën naar voren gebracht en het wachten is nu wanneer en hoe de verantwoordelijk wethouder dit zal vertalen in concreet beleid.

Ook op initiatief van Lokaal sterk zal er in oktober een aparte bijeenkomst zijn van de commissie Maatschappij om uitvoerig stil te staan bij het onderwijs in onze stad. De nadruk zal dan liggen op het vmbo met name basis & kader en het mbo niveau 2/3. Zij zijn het immers die ervoor zorgen dat ons percentage laagopgeleiden zo groot is. Hierbij is nog niet meegenomen het aantal jongelui dat zonder een diploma het onderwijs verlaat. Ook al kan men roepen dat onderwijs niet direct een taak van de gemeente is. Lokaal sterk is van mening dat de gemeente mee kan helpen om te zorgen voor een uitgebreid aanbod van onderwijs dat aansluit bij haar bevolking. We ondersteunen immers ook de Automotive Campus en de Food Campus. Maar we ontberen op met name vmbo opleidingen in de horeca, facilitaire dienstverlening, ict en vormen van techniek en ook andere opleidingen bij het mbo dreigen uit onze stad te verdwijnen, zorgelijk!

De Atlas van de Nederlandse gemeenten editie 2015 is niet meer te veranderen maar we kunnen er wel voor zorgen dat in de editie 2017 Helmond een hogere score zal halen.

Maarten Janssen,
burgercommissielid Lokaal sterk