9reacties

Janssen: Vervlogen tijden ………


Vervlogen tijden komen we nog elke zondag tegen bij de Kaasboerin in Postel waar de vrolijke draaiorgelklanken menig voetje van de vloer brengt en er lustig een pintje wordt genuttigd. Het doet denken aan de tijden van weleer toen zaal Bocken nog de thuishaven was van de draaiorgels. Dankzij de gift van de familie Bocken is deze fraaie collectie draaiorgels nog steeds Helmonds bezit. SDOH – Helmondse Belangen vindt dat dit zo ook moet blijven, tot in lengte van jaren maar dan dienen we er wel slim mee om te gaan. Immers ‘houden om te hebben’ kan geen doel zijn.

Na de bewogen commissievergadering van februari 2013 is een nieuw bestuur aan het roer komen staan bij de draaiorgelstichting. In augustus 2013 is er in de Gaviolizaal gesproken met een groot aantal positieve maar ook kritische raads- en commissieleden. Daarna werd het erg stil tot begin juni het College met een voorstel is gekomen.
Dit voorstel houdt in dat we € 100.000 uittrekken voor achterstallig onderhoud en het opknappen van de draaiorgels en dat er tot 1 januari 2016 € 60.000 beschikbaar komt voor de exploitatie en de huur van de Gaviolizaal. In die tussentijd zal het bestuur moeten laten zien dat een locatie met draaiorgels in Helmond levensvatbaar zal zijn. De € 100.000 hebben we gereserveerd voor een nieuwe locatie maar onderhoud is natuurlijk van levensbelang voor onze collectie draaiorgels.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat er op dit moment nog nauwelijks plannen bekend zijn van het bestuur. We weten niet veel meer dan dat men op zo’n 1500 bezoekers per jaar mikt. Maar is er samenwerking of overleg met andere partijen in Helmond, welke locatie heeft men op het oog, hoe ziet het ondernemingsplan er uit, hoe is het met de personele bezetting ? We vinden het erg lastig om op basis van zo weinig informatie op dinsdag 1 juli 2014 een weloverwogen besluit te nemen. Een investering van € 60.000 voor de komende anderhalf jaar biedt op dit moment nog maar weinig garantie dat ook na 1 januari 2016 er een solide basis zal zijn voor een volwaardig draaiorgelcentrum in onze stad. In de commissie heb ik er namens de fractie kritische vragen over gesteld en deze zijn nog maar deels beantwoord.

Voor veel Helmonders is het klip en klaar ‘de draaiorgels horen bij Helmond: punt uit’ en ook wij onderschrijven dat maar niet tegen elke prijs. We kunnen € 60.000 die we nu aan de exploitatie van draaiorgels geven dus niet besteden aan een kleine 3000 uren huishoudelijke hulp of aan wellicht andere nuttige zaken. Het is en blijft altijd een kwestie van kiezen en als wethouder van der Zanden na 1 januari 2016 een potje zoekt voor dekking van de meerkosten van de huishoudelijke hulp dan is dit misschien een ideetje.

Mag ik jullie tevens ook een fijne en ontspannende zomervakantie wensen.

Maarten Janssen,
burgercommissielid SDOH – Helmondse Belangen

Maarten_Onze Helmondse politici
9 reacties
Reageer

Scherp als altijd. Heldere analyse van de hekele punten die ons als burger zo bezig houdt.

Zo is het en die draaiorgels dienen, al was het alleen maar tere ere van de familie Bocken, in Helmond te blijven. Punt uit!

De politiek en de Gemeente moeten er maar eens stevig de schouders onder zetten en dit nostalgische cultuur-aspect voor Helmond voor 100% garanderen!

Als ze een ton extra kunnen verkloten aan een Cacaofabriek, moeten er toch ook wel ergens wat duiten te vinden zijn voor de draaiorgels.

Voor mij hoeven die draaiorgels niet, maar veel Helmonders zweren erbij, dus dan moet dat maar denk ik maar. De SP is er ook een groot voorstander van dus de meerderheid zal morgen wel voor stemmen.
Snap niet helemaal dat die mensen van het draaiorgelmuseum nog geen plannen hebben voor al dat geld dat ze krijgen. Misschien heeft het binnenhalen daarvan veel kruim gekost en is het nu even rust. Ze hebben nog even de tijd tot 2016. :-)

@Maarten Janssen: Ik neem aan dat ze niet op 1500 bezoekers maar op 15.000 bezoekers per jaar mikken. Want bij 1500 bezoekers per jaar wordt het per gehoopte bezoeker wel een erg duur grapje. Alleen al aan huur en exploitatie 60.000/(1500x1,5)= 27 euro. Dat zou een beetje teveel van het goede zijn :-) Verder wel een goed verhaal inderdaad.

In mijn ogen is het behoud en onderhoud van cultureel (industrieel) erfgoed altijd de moeite waard. Als het eenmaal weg kunnen we het ook nooit meer aanschouwen, zoals al heel veel verdwenen is in Helmond!

Jan, voor mij hoeven die draaiorgels ook niet, want ik houd helemaal niet van zo'n soort "jank"-muziek. Maar dat wil niet zeggen dat cultureel erfgoed zomaar moet verdwijnen. In tegendeel!
Jan kan ik hierin best gelijk geven: er is al zoveel verdwenen. En denk er aan: WEG IS WEG!

Mijn eerste opmerking was ironisch. Dat zal Hr Jannsen vast door hebben gehad.

De gemeenteraad heeft vanavond unaniem ingestemd met het besluit van B&W om de gemeentelijke collectie draaiorgels tot 2016 over te dragen aan de Stichting Draaiorgels Helmond en daarvoor 160.000 euro beschikbaar te stellen.

misschien een idee om de orgels alsnog in de cacoafabriek tentoon te stellen en te laten spelen, op gezette tijden het gewaardeerde bestuur van de cacoafabriek weet zo wie zo niet waar ze over praten,en met het toezicht van het onvolprezen VB&T.
En het geld zal dan daar ook wel welkom zijn

Draaiorgels in de Cacaofabriek, goed idee. Of permanent in het Fitland complex en daar spinningles geven op orgelmuziek. Ook leuk :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: