24reacties

Ko: Lokaal coffeeshopbeleid

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondDe verhuizing van Helmonds enige coffeeshop naar een nieuwe locatie gaat niet door. Een potentiële locatie op de Burgemeester van Houtlaan (het voormalige pand van frietzaak La Vanezia) voldoet niet aan een van de eerder vastgestelde beleidscriteria. Coffeeshops mogen in Helmond namelijk niet toegelaten worden binnen een afstand van 350 meter van gevoelige objecten waar jeugd vanaf 12 jaar samenkomt. Op iets meer dan 300 meter afstand ligt echter onderwijsinstelling “de Hilt” en dus besloot de raad om niet tot verhuizing over te gaan. En zo is na jaren nog steeds geen structurele oplossing in zicht en is er nog altijd veel onzekerheid: niet goed voor omwonenden, de uitbater van de coffeeshop en de stad.

De coffeeshop zou aanvankelijk uiterlijk 1 januari uit het huidige pand vertrokken moeten zijn, maar mag daar het komende jaar blijven zitten. Echter, doordat de huurovereenkomst inmiddels is opgezegd, bestaat de kans dat Helmond in maart zonder coffeeshop komt te zitten. Een zeer ongewenste situatie, omdat dit drugsrunners en illegale straathandel de ruimte biedt. Het moge duidelijk zijn dat er haast is geboden bij een spoedige oplossing.

Tegenstanders zullen er altijd zijn, ongeacht de locatie van coffeeshops. Teelt en handel zijn strafbaar, maar het gebruik wordt gedoogd in Nederland. Legalisering zou uitkomst bieden voor de problemen die nu met deze constructie ontstaan. Gemeenten kunnen dan immers beter reguleren en handhaven, opdat de drugscriminaliteit afneemt. Door softdrugs uit het illegale circuit te halen en gecontroleerd te verkopen haal je ook het onveilige gevoel die mensen ervaren bij een coffeeshop voor een groot deel weg. Helaas is legalisering nu nog toekomstmuziek en biedt het nu lokaal geen oplossing.

Als het aan GroenLinks ligt, kijkt de raad nog eens goed naar de opgestelde criteria. Blijkbaar beperken de strikte criteria het zoekgebied zodanig dat het vrijwel onmogelijk is om geschikte panden te vinden voor het aantal van twee coffeeshops dat in Helmond is toegestaan. Het landelijke coffeeshopbeleid is vorig jaar wederom zodanig gewijzigd dat gemeenten weer enige vrijheid hebben bij de invulling van het toegangsbeleid van coffeeshops. Zo kan het afstandscriterium autonoom bepaald worden en is de nu geldende afstand van 350 meter niet gebasseerd op landelijke normen. In de casus van de Burgemeester van Houtlaan speelt dit criterium een cruciaal rol. Het criterium is opgesteld met het doel om jeugd vanaf de leeftijd van 12 jaar te beschermen. Ons inziens kunnen andere maatregelen net zo goed dit belang waarborgen, bijvoorbeeld door afspraken te maken over openingstijden die afgestemd zijn op de sluitingstijden van de nabij gelegen school. Het belang van een kwetsbare doelgroep blijft te allen tijde vooropgesteld.

Ling Ko
Fractievoorzitter
GroenLinks