1reactie

Janssen: Soet op Suytkade


Dat de economische crisis en de gevolgen daarvan voor het bouwen van nieuwe huizen in onze stad ook wel eens positieve effecten kan hebben is te zien op Suytkade. Waar in het verleden volop industriële bedrijvigheid plaatsvond komt de nieuwe woonwijk tot stand. Een wijk met straks als blikvangers de Cacaofabriek en het (zorg)hotel, sport- & fitnesscomplex van Fitland.
Maar niet alle bouwplannen kunnen nu uitgevoerd worden en daarom is er uitgezien naar een (tijdelijk ???) alternatief onder de naam ‘Soet op Suytkade’. Verschillende delen van de wijk worden een natuurgebied vol wilde bloemen en planten, er is een vlindertuin in wording en ook komt er een natuurlijke aansluiting op het natuurgebeid de Goor.

Een klein pareltje in dit hele plan wordt in stand gehouden en gekoesterd door Nicole van de Rijt en Jack Kloft die aan de Katoenstraat ruim drie maanden geleden gestart zijn met ‘de stadstuin Helmond’. Vol energie en met veel enthousiasme verbouwen ze daar, op toch ietwat drassige grond mooie producten op een ecologische wijze. Je treft er broccoli, spruiten, kolen en aardappelen aan. Speciaal aandacht besteedt dit tweetaal aan wat zij noemen ‘de oergondische groenten’. Groenten die we zelden meer zien als pastinaak, aardbeienmelde, brave hendrik en de paarse wortel. Maar ook de palmkool, de rode spitskool of de paarse boerenkool kun je er aantreffen. Daarnaast verbouwen ze oude kruidensoorten die de maaltijd een heel andere smaak en wending kunnen geven. Vol geestdrift leiden Nicole en Jack je rond door hun nomadische moestuin en ze vertellen honderduit over hun toekomstplannen en de samenwerking met andere bedrijven en organisaties zoals De Groene Campus. Als het aan hen ligt zal de stadstuin Helmond binnen enkele jaren wijd en zijd bekend zijn, vanwege haar mooie producten en ook vanwege haar educatieve activiteiten.
Natuurlijk is het wel zo dat deze vorm van groenten verbouwen er voor zorgt dat er alleen te koop is wat de tuin op dat moment produceert. Dus als u denkt daar nu nog sperzieboontjes of aardbeien te kunnen kopen dan heeft u pech en eigenlijk is dat zo gek nog niet.

Een fraai stukje invulling van een deel van Suytkade die laat zien dat we met braakliggende gronden ook heel nuttige dingen kunnen doen. Ik wil u dan ook adviseren ga er eens kijken. U kunt er terecht op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag tussen half een en half vijf en de stadstuin Helmond is te vinden aan de Katoenstraat vlakbij de Montgomerystraat. Wil je vooraf meer informatie ga dan naar de site www.stadstuinhelmond.nl.

Maarten Janssen
Raadslid

MaartenOnze Helmondse politici
1 reactie
Reageer

Het idee is geweldig van die stadstuin maar het was beter geweest om die boven het waterpeil aan te leggen en voor wat betreft het (zorg)hotel en de rest eromheen moet ik toch zeggen dat het horizonvervuiling is. Onvoorstelbaar dat een gemeente zo haar oren naar een vastgoedontwikkelaar heeft laten hangen dat er ipv een mooie woonwijk met rijtjeshuizen er nu oerlelijke hoogbouw is gepleegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: