16reacties

Manders: Verbieden of aanpassen?


Helmond moet bij het kabinet aandringen op een landelijk vuurwerkverbod voor particulieren, dat heeft de raad onlangs in een motie bepaald. Hoewel wij als fractie niet ‘doof en blind’ zijn voor de gaande discussie werd deze motie toch niet door de VVD gesteund. Het gaat ons namelijk om het vinden van de ‘juiste balans’.

Wij snappen heel goed dat mensen er klaar mee zijn als er vuurwerk wordt gegooid naar hulpverleners, als mensen zich onveilig voelen of als ze bezorgd zijn over de kinderen en hun huisdieren. Ikzelf heb nog nooit van mijn leven vuurwerk afgestoken en kan moeilijk begrijpen waarom mensen honderden euro’s uitgeven om na het aftellen het in een half uur de lucht in te schieten. Ervan genieten doe ik wel!

Het is heel eenvoudig om vanuit de politiek te roepen dat we dit maar snel moeten verbieden en vervolgens denken dat het probleem daarmee is opgelost. Afgezien van het feit dat een verbod niet te handhaven is hebben we hier ook te maken met een andere discussie. Moeten we straks de auto en vliegreizen gaan verbieden omdat dit zorgt voor teveel slachtoffers en schade aan het milieu, moeten we de consumptie van vlees of te vet voedsel gaan verbieden omdat dit slecht is voor het dierenwelzijn en ook het aantal hart en vaatziektes doet toenemen? Mogen we straks geen wijntje, bier of whisky meer drinken omdat dit meer kapot maakt dan ons lief is. Woody Allen zei hierover eens ‘You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred’.

Het gaat in al dit soort zaken om het vinden van de juiste balans en niet om verbieden en betuttelen, anders werkt het niet en zal de weerstand alleen maar extremere vormen aannemen. Net als bij het succesvolle en breed gedragen ontmoedigingsbeleid ten aanzien van roken zetten we in op gedragsverandering en gaan we de mensen nog beter voorlichten. We maken vuurwerk afsteken daarnaast veiliger, stappen af van knallers en vuurpijlen, kiezen voor siervuurwerk, voeren vuurwerkvrije zones in en via influencers zorgen we voor een meer verantwoord gebruik. Uitwassen en illegale import pakken we keihard aan zodat we een aangepaste, mooie traditie behouden. De goedwillende meerderheid kan zo blijven genieten van de bubbels, de vette oliebollen een kleurrijk begin van het nieuwe jaar.

Theo Manders
Raadslid VVD

Theo_Onze Helmondse politici
16 reacties
Reageer

Beste Theo,

Goed plan van de VVD om draagvlak te creëren voor veilig vuurwerk. Het toepassen van restricties voor bepaalde categorieën is ook een goed idee. En het invoeren van speciale vuurwerkzones is ook welkom.

Wat ik niet goed aan je verhaal vind is je vergelijking met voeding, drank, etc. Om in vuurwerktermen te blijven: dit slaat echt in als een ongewenste bom. Dit soort 'schadelijke zaken' die je in de derde alinea van je column noemt doen mensen zichzelf aan. Het is een keuze waar niemand anders last van heeft. Het is echter géén keuze van mensen om telkens te schrikken van knalvuurwerk dat anderen aansteken 'omdat ze het zo leuk vinden'. Als iedereen zich aan de regels zou houden, bleef deze overlast beperkt tot oudjaar. Maar nee, het is de laatste jaren van kwaad naar erger gedaan. Alsof we in oorlog zijn!

Wat jij schrijft is waar: handhaven is bijzonder moeilijk. Gedragsverandering is een optie, maar niet op vrijwillige basis. Dat werkt in Nederland helaas niet getuige de problemen die wij nu hebben met het indammen van corona. Wat de overheid ook met zachte hand heeft geprobeerd, de juiste balans vinden, werd keer op keer door betweters gefrustreerd.

Gedragsverandering is alleen succesvol en blijvend als de overtuigingskracht landt bij de groep 'andersdenkenden'. De ervaring leert helaas dat er soms vanuit de overheid 'groot geschut' nodig is om het proces tot verandering op gang te brengen. Net als jij houd ik daar ook niet van. Maar soms is het nodig en moeten we die bittere pil maar even slikken.

Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.

Hanneke Hegeman

De vvd (ze zijn geen hoofdletters waardig) heeft uw vaasje op allerlei manieren voor u zelf al gebroken.
Eerst bezuinigingen en het laten krimpen van overheid diensten zoals de politie en nu janken dat deze mensen zijn overbelast met hun werkzaamheden.

Stukje bij beetje neemt de vvd alles van u af, vuurwerk, Sinterklaas (jazeker de vvd beslist dat de anti sint bewegingen subsidie krijgen)

Bestuurlijk Nederland en hun ambtenaren beslist over ons met regels waar we niet over gestemd hebben de laatste keer. Ze hebben een dubbele eigen agenda.

Ook krijgt bestuurlijk Nederland gewoon doorbetaald terwijl talloze ondernemers door hun beslissingen op zwart zaad zitten.

@theo omdat je zelf geen vuurwerk afsteek hoeven anderen dat niet te volgen net als jij vvder bent hoeven wij dat ook niet te volgen.

Houd maar eens een referendum in Helmond of Helmond moet aandringen voor een vuurwerkverbod in Den Haag dan praten we verder als Helmonders.

@Bert op maandag 25 januari 2021 om 09:35:

Misschien het stuk van Theo Manders toch beter lezen want de VVD is juist voor vuurwerk.

@Jan de Vries op maandag 25 januari 2021 om 11:01:

Bedankt Jan voor je reactie, maar je weet toch dat de vvd altijd een rookgordijn optrekt en alles weglacht. Uiteraard geld dit niet voor de vvders zelf.

Over de wenselijkheid van een vuurwerkverbod kun je van mening verschillen, maar het argument "het gaat niet werken" is achterhaald. De afgelopen jaarwisseling hebben we gezien dat een vuurwerkverbod wel degelijk de beoogde positieve effecten heeft.

Een column om triest van te worden.

F. van der Zanden

Theo heeft gelijk. Siervuurwerk heeft niets met illegaal vuurwerk te maken. Dit heet niet voor niets SIER vuurwerk.

Je kan alles afschaffen en overal kun je een reden aan plakken. Zou blijft er niets meer over.

Ik hoop dat er meer besef komt dat die illegale bommen een dusdanig groot probleem is dat er met de verkopende landen gesproken gaat worden. Je ziet het: er worden aanslagen mee gepleegd, gebruikt bij rellen en zo wordt de term vuurwerk elke keer in kwaad dacht licht gezet.

Ik ben blij dat de VVD dit wel in ziet en hoop dat dit besef ook bij vele anderen gaat komen. In de tussentijd kun je je een stem uitbrengen op http://www.petitievoorvuurwerk.nl voor het behoud van siervuurwerk en strijden tegen illegale bommen.

Ook heb je voor liefhebbers "Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond", waar je je ook kan inschrijven voor voor de laatste informatie, en voor hetzelfde doel als hierboven. Wil je nog jaren genieten van mooi siervuurwerk en af van die zware bommen? Help ze dan, en schrijf je snel in:
http://www.hvlv.nl

Groeten Marco

Dag Theo,

Helder Helmond is het met je eens wat betreft de steeds verder gaande betutteling. Dit moet stoppen. Dit roept inderdaad meer weerstand op en heeft zeker wat betreft vuurwerk een averechts effect: mensen gaan nog meer illegaal vuurwerk over de grens halen omdat het normale vuurwerk niet meer verkrijgbaar is. Het alleen voorlichten en richten op gedragsverandering bij vuurwerk is wat ons betreft te weinig. Je schrijft “Uitwassen en illegale import pakken we keihard aan”. Dit gebeurt volgens Helder Helmond nog veel te weinig en heeft voornamelijk te maken door beperkte handhavingscapaciteit. Daar moet door het rijk meer op ingezet worden: meer handhaven en meldingen van Helmonders sneller en accurater opvolgen.

Gr. Fractie Helder Helmond

@Hanneke Hegeman op maandag 25 januari 2021 om 09:29:

Hoi Hanneke

We zijn het blijkbaar grotendeels eens ;-)
Ik wil alleen even reageren op je opmerking 'Dit soort ‘schadelijke zaken’ die je in de derde alinea van je column noemt doen mensen zichzelf aan.'
Daar ben ik het niet met je eens. Ik kan op elk onderwerp wel voorbeelden gaan noemen dat ook anderen het slachtoffer kunnen worden van het genoemde gedrag. Het voorbeeld m.b.t. de alcohol spreekt voor zichzelf. Mensen die overmatig drinken doen echt niet alleen zichzelf iets aan, maar ook hun gezin, en andere onschuldige slachtoffers. Daarom zetten we ook daar al jaren in op gedragsverandering. Ook daar kiezen we dus niet voor een verbod. Bij b.v. de drooglegging in de USA bleek al dat dit soort verboden juist averechtse effecten had.

Groeten,
Theo

@Helder Helmond op maandag 25 januari 2021 om 14:55:

Bedankt voor jullie reactie. Zoals jullie weten zijn ook wij voor het versterken van de Nationale Politie met extra wijkagenten (basisteams), cyberexperts en
recherche.

@Theo Manders op maandag 25 januari 2021 om 16:04:

Dag Theo,

We kennen in Nederland een groot aantal waarden (uitgangspunten van onze samenleving). Om die waarden in stand te houden zijn er regels: onze normen.

Op het moment dat mensen zich niet meer veilig voelen doordat anderen met grof vuurwerk de zaak verpesten en zich niet houden aan onze waarden zoals "veiligheid" moet je dat handhaven conform de normen die we daarvoor hebben afgesproken. Met pappen en nathouden en vriendelijk blijven in de hoop dat de verpesters zich op termijn zullen gedragen, kom je er niet. En nu handhaven niet lukt, is verbieden de enige optie. Dat geldt voor alle situaties waarin anderen hun omgeving in gevaar brengen of lastig vallen. Naast dat verbieden en handhaven kun je aan gedragsverandering werken. Maar alleen die methodiek toepassen, is water naar de zee dragen.

Zoals je schrijft zijn jij en ik het in grote lijnen eens, alleen ik ben op dit vlak wat minder liberaal dan jij.

Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.

Hanneke Hegeman

@Theo Manders op maandag 25 januari 2021 om 16:08:

Als men dit in Rusland of China voorstelt spreekt de pers er hier schande van. Hier kan de vvd het vaasje gewoon verder breken met onze vrijheden.

Beste Helmonder, hierboven kun je met genoegen lezen hoe ook de lokale Helmondse politiek in hun eigen bubbel verder gaat.

@Bert op maandag 25 januari 2021 om 17:14:

Net als Jan de Vries begrijp ik je reactie niet. Wij willen i.t.t. veel andere partijen juist geen totaal vuurwerkverbod, maar zoeken naar een balans.
Maar blijkbaar ontgaat je dat laatste of bent je een voorstander van onbeperkt vuurwerk gebruik en geen enkele regelgeving.

@allemaal,

Terwijl ik de reacties hierboven lees, vraag ik me af waar de dames en heren politici op dit moment druk om maken? Gisteren hebben we allemaal de beelden gezien van de vreselijke vernielingen die aangebracht zijn in diverse maar ook onze stad. Elke dag sterven er tientallen mensen maar twee weekjes 's avonds binnen blijven is blijkbaar HET sein om de beest uit te hangen en alles wat los en vast zit te vernielen. En hier zit men elkaar vliegen af te vangen over hoe men er in zijn of haar partij over vuurwerk denkt. Bewijst eens te meer dat politiek ver, te ver van de echte wereld staat.

Populistische verkiezingsretoriek.
Stoere taal zullen we de komende tijd nog wel meer horen van Rutte en kornuiten.
Dit alles als wisselgeld voor het pluche.

@Mien Wandelt op maandag 25 januari 2021 om 23:02:

Beste Mien,
Bedankt voor uw opmerking. Het bovenstaande artikel is geschreven voor het begin van de rellen op zondagavond.
Wat betreft onze aandacht op dit moment heeft u helemaal gelijk, die moet nu op ernstigere zaken gericht zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: