9reacties

Maráczi: Goede voornemens

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Men laat het oude jaar voor wat het was en begint vol goede moed aan het nieuwe jaar. Een jaar waarvan iedereen denkt dat het beter zal zijn dan het vorige en dat wensen we elkaar dan ook hartelijk toe. Een nieuwe start met nieuwe kansen. Vanaf 1 januari gaat men het anders aanpakken. Men gaat sporten, meer tijd met familie en vrienden doorbrengen, op dieet, stoppen met roken, de financiën op orde krijgen, minder drinken, etc., etc.
Kortom men barst van de goede voornemens.

Heel begrijpelijk want de jaarwisseling is ook de tijd van bezinning. Terugkijken op het voorgaande jaar en jezelf afvragen of je op de goede weg bent. Waar ben je niet tevreden over, wat zou je willen veranderen? Ik vind het mooi om te zien hoe positief en hoopvol mensen kunnen zijn aan het begin van een nieuw jaar. Dit laat zien dat mensen geloven in een betere toekomst en dat geeft mij moed.

Als ik zelf terugkijk op het afgelopen jaar maak ik me vooral zorgen. Zorgen om een verhard Nederland waarin groepen tegen elkaar opgezet worden. Waarin iedereen vooral met zichzelf bezig is. Waarin vrijheid van meningsuiting verward wordt met vrijheid tot beledigen of tot discrimineren. Waar het vertrouwen het verliest van het wantrouwen. De armoede en ongelijkheid toenemen.
Maar ook zorgen om een wereld vol oorlog en geweld waarin mensen zoals Donald Trump aan de touwtjes kunnen trekken….. Dit alles geeft me de wilskracht om me in te blijven zetten voor een betere wereld. De wereld willen veranderen dat is en blijft mijn drijfveer. Stap voor stap en te beginnen dicht bij huis oftewel in Helmond.

In Helmond zijn er zeker al wat stappen genomen in de goede richting. Zoals onder andere de intensivering van het armoedebeleid, het versterken van de lokale netwerken, het betrekken van inwoners bij de beleidsvorming, het Stadslab, het Stadsleerbedrijf, de inzet van ervaringsdeskundigen, het wijkgericht werken. Er zijn en ontstaan nog steeds mooie initiatieven in onze stad zoals het Repaircafé, de particuliere voedselbank “Hart voor Minima”, de kledingbank, een sociaal plein aan de Evertsestraat en de vele buurtpreventieteams. Maar ook de komst van het Leger des Heils in Helmond is voor veel mensen een verrijking van onze stad. Allemaal gericht op een socialere samenleving waarin iedereen er toe doet en meetelt.

Het afgelopen jaar heb ik in onze stad veel mensen ontmoet die oog voor een ander hebben. Zich belangeloos inzetten voor een ander. Samenwerken met anderen voor een veilige, leefbare buurt.
Mensen die niet oordelen over de ander maar een luisterend oor en ondersteuning bieden. En als ik terugkijk naar de tijdelijke opvang van vluchtelingen in de Veka sporthal, met de tomeloze inzet van zoveel vrijwilligers, dan denk ik daar met veel trots op terug. Al deze mensen laten mij zien dat we op de goede weg zijn. Dat er niet alleen verharding in de maatschappij plaatsvindt maar dat er ook een andere kant is, die al groeiende groter wordt. Zij zijn mijn inspiratie en mijn geloof in een betere wereld. Zelf doe ik niet aan goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Ik heb al jaren maar 1 voornemen namelijk strijden voor een betere wereld gebaseerd op menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit, te beginnen in Helmond!

Ik wens iedereen een gelukkig, gezond en liefdevol Nieuwjaar maar vooral ook een sociaal 2017!

Lonneke Maráczi
Fractievoorzitter SP