9reacties

Maráczi: Goede voornemens


Een nieuw jaar, een nieuw begin. Men laat het oude jaar voor wat het was en begint vol goede moed aan het nieuwe jaar. Een jaar waarvan iedereen denkt dat het beter zal zijn dan het vorige en dat wensen we elkaar dan ook hartelijk toe. Een nieuwe start met nieuwe kansen. Vanaf 1 januari gaat men het anders aanpakken. Men gaat sporten, meer tijd met familie en vrienden doorbrengen, op dieet, stoppen met roken, de financiën op orde krijgen, minder drinken, etc., etc.
Kortom men barst van de goede voornemens.
Heel begrijpelijk want de jaarwisseling is ook de tijd van bezinning. Terugkijken op het voorgaande jaar en jezelf afvragen of je op de goede weg bent. Waar ben je niet tevreden over, wat zou je willen veranderen? Ik vind het mooi om te zien hoe positief en hoopvol mensen kunnen zijn aan het begin van een nieuw jaar. Dit laat zien dat mensen geloven in een betere toekomst en dat geeft mij moed.

Als ik zelf terugkijk op het afgelopen jaar maak ik me vooral zorgen. Zorgen om een verhard Nederland waarin groepen tegen elkaar opgezet worden. Waarin iedereen vooral met zichzelf bezig is. Waarin vrijheid van meningsuiting verward wordt met vrijheid tot beledigen of tot discrimineren. Waar het vertrouwen het verliest van het wantrouwen. De armoede en ongelijkheid toenemen.
Maar ook zorgen om een wereld vol oorlog en geweld waarin mensen zoals Donald Trump aan de touwtjes kunnen trekken….. Dit alles geeft me de wilskracht om me in te blijven zetten voor een betere wereld. De wereld willen veranderen dat is en blijft mijn drijfveer. Stap voor stap en te beginnen dicht bij huis oftewel in Helmond.

In Helmond zijn er zeker al wat stappen genomen in de goede richting. Zoals onder andere de intensivering van het armoedebeleid, het versterken van de lokale netwerken, het betrekken van inwoners bij de beleidsvorming, het Stadslab, het Stadsleerbedrijf, de inzet van ervaringsdeskundigen, het wijkgericht werken. Er zijn en ontstaan nog steeds mooie initiatieven in onze stad zoals het Repaircafé, de particuliere voedselbank “Hart voor Minima”, de kledingbank, een sociaal plein aan de Evertsestraat en de vele buurtpreventieteams. Maar ook de komst van het Leger des Heils in Helmond is voor veel mensen een verrijking van onze stad. Allemaal gericht op een socialere samenleving waarin iedereen er toe doet en meetelt.

Het afgelopen jaar heb ik in onze stad veel mensen ontmoet die oog voor een ander hebben. Zich belangeloos inzetten voor een ander. Samenwerken met anderen voor een veilige, leefbare buurt.
Mensen die niet oordelen over de ander maar een luisterend oor en ondersteuning bieden. En als ik terugkijk naar de tijdelijke opvang van vluchtelingen in de Veka sporthal, met de tomeloze inzet van zoveel vrijwilligers, dan denk ik daar met veel trots op terug. Al deze mensen laten mij zien dat we op de goede weg zijn. Dat er niet alleen verharding in de maatschappij plaatsvindt maar dat er ook een andere kant is, die al groeiende groter wordt. Zij zijn mijn inspiratie en mijn geloof in een betere wereld. Zelf doe ik niet aan goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Ik heb al jaren maar 1 voornemen namelijk strijden voor een betere wereld gebaseerd op menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit, te beginnen in Helmond!

Ik wens iedereen een gelukkig, gezond en liefdevol Nieuwjaar maar vooral ook een sociaal 2017!

Lonneke Maráczi
Fractievoorzitter SP

LonnekeOnze Helmondse politici
9 reacties
Reageer

Hier kan ik me alleen maar bij aansluiten.

Lenie Weijnen

het is vooral een wereld van liberalisme tegen socialisme graaien is makkelijker in een liberale wereld als in die van een socialere wereld

Ik denk dat we vooral een jaar tegemoet gaan waar een zootje plebs, xenofoben en ongeletterden het voor het zeggen gaan krijgen. Zelfs een prachtig land is kapot te krijgen. Blijf vooral nadenken en wees arglistig.

En zo zouden meer mensen moeten denken, alle goeds voor 2017

Wat een stuitende linkse vooringenomenheid m.b.t. Trump.
Helaas voor je Lonneke het is Bernie niet geworden, en ook over The Hillary niet.
Dat komt omdat Hillary de zaak geflest heeft t.o.v. je Bernie.
Ga je hem straks ook geen hand geven?
Ben blij dat met de verkiezing van Trump een nucluaire confrontatie met Putin zal worden voorkomen, alhoewel het nog geen 20 januari is.
Schrijf eens hoe je denkt over 8 jaar Obama onze Nobel prijs winnaar voor de Vrede!??

En juist die vooringenomenheid zijn de mensen zat, en daarom zal de SP danook een kleine rol gaan spelen in komende landelijke verkiezingen.
En dan tillen we het geheel toch maar even naar onze lokale politiek hiet in Helmond om " on topic" te blijven.
Ook hier in Helmond zijn ze deze retoriek van de SP meer dan zat.

Ondanks alles, wens ik je ook een gelukkig nieuwjaar in volle gezondheid!

Groeten,

Weet niet wat ik hiervan nog moet geloven na de "zorgblog" van de vorige keer.

@Eddie op dinsdag 3 januari 2017 om 17:32:

Als nieuwjaarsgedachte iets of iemand uit het nietige politieke Helmond bejegenen met het bewieroken van omstreden figuren als Trump en Poetin.
Populisme op zijn smalst. Smakeloos en achterlijk.

@Coen op woensdag 4 januari 2017 om 16:31:

Coen, zet oe brilleke nog es een keer op alsjeblieft, dank je wel.
Nergens bewierook ik iemand.
Ik reageer op een uitspraak van Lonneke over Trump in haar nieuwsjaar boodschap.

Niks meer, niks minder...

Dus verder ginne onzin meer uitkramen graag.
Bedankt!
Fijne avond,

Groeten

@Lonneke

Jammer geen reactie meer te zien van je op mijn eerdere argumenten.
Dus is het een statement en geen dialoog die je wilt aangaan moet ik helaas concluderen.
En daar ligt juist het grote probleem zowel lokaal als landelijk!

Groeten,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: