5reacties

Rieter: Niet gestemd? Dan niet mauwen!


De 4-jaarlijkse slag om de Helmondse kiezer zit er weer op. De kruitdampen van woensdag 3 maart zijn inmiddels opgetrokken. Opvallend was dat het aantal toeschouwers (thuisblijvers) dit jaar groter was dan het aantal deelnemers (stemmers). Met een dramatisch laagte-record van 44,67 %. Helmond staat daarmee zelfs samen met Eindhoven (éérste) en Tilburg (vierde) met een vijfde plek met drie van de zogenaamde B-5 gemeentes (de 5 grote Brabantse gemeenten) in de top 5 van slechtst scorende gemeenten van Nederland! Óf de kiezer in Brabant heeft er alle vertrouwen in dat de lokale politiek hier met al die uit de zandgrond getrokken politici het prima doet. En toont daarmee dat een gang naar de stembus bijna overbodig is. Óf we doen het hier als lokale politici in Brabant – in ieder geval in de ogen van de kiezer – zó slecht dat men niet eens meer de moeite neemt om überhaupt nog te komen stemmen! In het gevecht om de kiezersgunst heeft toch menig Helmondse partij de afgelopen jaren zijn of haar best gedaan om zich op te kaart te zetten of te houden. Dus daar kan het niet aan gelegen hebben. Helder Helmond had ondanks dat er ruim 10 % minder Helmonders zijn gaan stemmen (we gingen terug van circa 50 naar minder dan 45 procent) bijna 1000 stemmen méér dan 4 jaar geleden! En ging daarmee van 2 naar 3 zetels! Dus aan hen lag het niet. Maar waaraan dan wel?
Het is voor mij als lokaal politicus altijd onduidelijk gebleven waarom er bij de Tweede Kamer-verkiezingen veel meer mensen gaan stemmen dan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Lokale raadsleden staan toch dichter bij het volk dan al die Haagse dames en heren? In Helmond is dat eigenlijk ook zo. Want net als 4 jaar geleden kregen de Helmondse lokale partijen samen weer 10 van de 37 zetels. Toch goed voor zo’n 30 % van alle Helmondse stemmen. En daarvan zullen er 6 zeer waarschijnlijk vertegenwoordigd worden in het nieuwe Helmondse college van Burgemeester en Wethouders. Helaas geen Helder Helmond; snik, snik. Alhoewel! Met een groei van 2 naar 3 zetels kan deze Helmondse volkspartij van en voor álle Helmonders verder bouwen en groeien. Want wij zijn er niet alleen vlak voor de verkiezingen maar door het hele jaar heen. Vier jaar lang. En gelukkig zijn we niet de enige.
Maar hoe kunnen we er nu de komende 4 jaar voor zorgen dat in maart 2014, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, we weer boven de 50 % uitkomen? Liefst zelfs richting 60 %! Want zelf zeg ik altijd tegen mensen dat ik hoop dat men in ieder geval gaat stemmen! Want in een groot deel van de wereld is dat geweldige democratische recht om te mogen en kunnen stemmen een illusie! En zeker een Helmonder zou toch moeten gaan stemmen. Want hij of zij wil toch graag mauwen! En wie wil mauwen moet ook gaan stemmen! Met al die niet-stemmers wordt er in ieder geval de komende 4 jaar minder gemauwd. Of voel je je nu aangesproken? Tot mauws.

Michael Rieter
Fractievoorzitter

MichaelOnze Helmondse politiciRaadsverkiezingen
5 reacties
Reageer

Als je over vier jaar een hoger opkomst wilt, moet iedereen meer als jullie partij doen buiten verkiezingstijd. Als alle partijen dat zouden doen heb je zo 10.000 stemmers extra.

Ik ben het helemaal met Astrid eens.
Wat ook kan helpen is het belang onderstrepen van de lokale politiek.
In Den Haag wordt alles in het groot bekonkeld, maar in je eigen gemeente worden de beslissingen genomen die je als burger direct voelt en merkt in je leefomgeving.
En voordat er commentaar komt van deze of gene, ik heb dus wel gestemd dus ik mag maauwe ;)

Edwin van den Heuvel

Nou ik ben het er niet mee eens. Wij hebben in dit land stemrecht geen stemplicht en als iemand besluit geen vertegenwoordiger aan te wijzen, wat stemmen tenslotte is, dan heeft hij of zij het volste recht om zijn of haar mening te blijven uiten. Ik sta er versteld van dat iemand die de politiek in wil de grondwet niet eens kent.

Misschien als de (helmondse) politiek niet zo versnipperd zou zijn met kleine groepjes met hun pietleuterige verschilletjes dat er ook iets te kiezen zou zijn. Schijnbaar moet elk individu hier zijn eigen beweging opzetten in plaats van zich te schikken in een reeds bestaande groep, waar hij of zij minder opvalt. Het is nu al zover dat zelfs de politieke partijen zich bundelen om vervolgens een vertegenwoordiger te kiezen. D'66, SDOH en HB hebben hiermee een nieuwe laag geïntroduceerd in de politiek.
Ik ben blij dat Jan van de Heuvel weer wethouder wordt maar deze constructie heeft wel wat kroms. Als ze nou over 4 jaar allemaal samen als 1 lijst zich presenteren vind ik dat ze het volk ook eerlijk benaderen, maar ik heb zo mijn twijfels.

O ja ik heb gestemd en ben voor nu weer even uitgemauwd meneer Rieter.
Tip voor de toekomst: Als je nu mensen laat mauwen en je neemt ze serieus zou het zomaar
kunnen dat zij over 4 jaar wél gaan stemmen i.p.v ze een gevoel te geven dat ze er toch niet bij horen.
Dat is het verschil tussen een visionair politicus en een aandachtszoeker

Ik ben door het stuk en van de reacties van mijn stuk geraakt. Kortom helemaal ontstemt ...! Woefffff!

Als je niet stemt dan kies je in princiepe toch voor een vertegenwoordiger, alleen de grootste partijen zijn er op dat moment dan goed mee.

De grotere partijen hier in helmond trekke toch trouwe stemmers. Deze blijven elk keer vermoedelijk toch naar de stembus lopen.

Als partij x bijvoorbeeld een boel stemmers heeft die niet gaan stemmen deze keer,dan zal deze partij door de niet stemmers kleiner worden. De grotere partijen worden dan in princiepe groter omdat het stemmers percentage zakt.

De koek word dus minder, maar de grotere hebben nog steeds evenveel koek.

Dat je het niet 100% eens bent met een partij, kwa programma, is vermoedelijk niet raar. Maar ik vind toch altijd wel weer een partij die het dichts bij mij ligt en daar stem ik dan op. Ik kijk welke ideeen ik het belangrijkste vind en ik weeg dat af.

Ik vind stemmen een recht!!
Het is makkelijk om te zeggen, ik stem niet want ik denk dat 70% van de mensen die dit zeggen de moeite niet doen om een programma van een partij na te kijken op hun ideeen. Of gewoon de moeite niet nemen om naar het stemlokaal te willen gaan.

Er zijn nu zelfs leuke websites waar je wat van je ideeen in kunt geven en dan geeft deze je de uitkomst welke partij het dichts bij je past(maar kijk dan toch even het programma na van deze partij)

Zolang het niet stemmen geen gemakszucht is van de mensen snap ik het een beetje. Maar toch, er zijn zoveel verschillende partijen er zal er toch wel 1 bij zitten die heel dicht bij je ideeen komt?

Mensen die gewoon niet stemmen omdat ze de moeite niet willen nemen om zich er niet in te verdiepen, mogen wat mij betreft niet klagen. Dan is het echt de pot verwijt de ketel....

Als mensen niet gaan stemmen zou je nooit echte realistische uitslagen hebben. Als deze mensen gaan stemmen kan een kleine partij groot worden en daadwerkelijk wat betekenen ipv in de oppositie te gaan zitten.
Maar nu zijn het eigenlijk al jaren lang de vaste grote partijen die Nederland/helmond aan de macht zijn/besturen.

En waarom niet?? Hun stemmers zijn immers op komen dagen en hebben op hun ideeen/personen gestemd, zo word de boel dan ook gestuurd. En zo hoort het toch ook!!

Helmond en de meerderheid van de stemmers hebben voor dit college gekozen/gestemd.
Democratie. oftewel het volk spreekt.

Mijn partij zit niet in de college en ik ben het niet eens met veel van de ideeen van het college, maar blijkbaar ben ik in de minderheid, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: