4reacties

Rieter: slopen en (her- of ver-) bouwen


Helmond doet op dit moment zijn naam van sloopstad van weleer al dan niet bewust weer ‘eer’ aan. Meest opvallende en misschien wel meest ziel-verwoestende is het door de raad begin deze maand goedgekeurde sloopvoornemen van het college van het op donderdag 29 december 2011 in vlammen opgegane theater ’t Speelhuis. Voor mij persoonlijk Helmonds meest spraakmakende en meest onderscheidende gebouw. Héél véél krokodillentranen zijn er inmiddels geplengd want helaas was dit unieke kubussengebouw van architect Piet Blom en kunstenaar Har Sanders beschilderde zaal niet dé trekpleister van Helmond. En wellicht dat het dat in de afgelopen 34 jaar wél had moeten zijn! Helder Helmond heeft nog in september 2010 geprobeerd om ’t Speelhuis dé toeristisch-recreatieve trekker van Helmond te laten worden. Over stadspromotie en stadsmarketing gesproken; maar dat terzijde. Wat mij betreft moet ’t Speelhuis op de huidige plek worden herbouwd; overigens niet persé mét theater-functie máár met díé ontmoetingsfunctie die Blom zelf van meet af aan voor ogen had. Het zou daarmee weer dé icoon van Helmond kunnen zijn; ook goed voor de status van Brabant culturele hoofdstad 2018. Gesloopt is inmiddels op een haar na het Obragas-complex met name ten behoeve een game-hal inclusief fun-eating. Als die er tenminste gaat komen want er is zojuist voor de derde maal uitstel gegeven! Helder Helmond had liever pas sloop gezien als er definitieve plannen zouden zijn. Het kantoorgebouw had b.v. een (tijdelijk?) hostel kunnen worden voor toeristen. En de ‘carnergie-hal’ wellicht een tijdelijk theater. Maar misschien leent zich de plek nu voor een ‘theater aan ’t water’ of ‘’n zaal aan de knaal’ ? Behalve (voorgenomen) sloop en wellicht herbouw ook een opvallende verbouw! De voormalige Cacaofabriek gaat worden verbouwd tot een ware culturele hotspot; door sommigen ook wel hutspot genoemd. Dé trekkers zijn Lakei en Filmhuis die samen niet alleen onder één dak maar straks óók als één organisatie (wie weet een goede naam?) deze taak op zich hebben genomen. Persoonlijk ben ik héél blij met deze verbouwing want met mijn monumenten-pet op heb ik mede aan de basis gestaan dat dit gebouw een beschermd monument is geworden. En mede door die status van de provincie een bijdrage van 5 miljoen in de totaal van 16 miljoen aan bouw- en verbouwkosten heeft gekregen. Alleen als ik terugdenk aan afgelopen dinsdagavond toen ik met een paar partijgenoten een gebruikelijk afzakkertje bij het huidige Filmhuis gebruikte vroeg ik me wel wat af. Samen met de 2 man achter de bar en de 10 bezoekers áán die bar zouden we over 2 jaar toch wel érg weinig vulling geven aan die toekomstige hotspot!

Michael Rieter
Fractievoorzitter

Speelhuis-dossierMichaelOnze Helmondse politici
4 reacties
Reageer

Ik ben het helemaal met je eens, ik vind het diep triest. Er wordt gewoon te weinig gedaan in de binnenstad om historische gebouwen te bewaren, zie alle 'naw en vruugers' er is al genoeg en teveel verdwenen.

Maar de Boscotondo vind ik een goeie aanwinst in vergelijking met het Begemann complex. Maar ook dat was een stukje historie, wat best gedeeltelijk bewaard had kunnen blijven, al waren het maar de gevels langs het kanaal.

Mocht het definitief plat gaan, dan hoop ik dat er geen lelijke ijzer/glas constructie hiervoor in de plaats komt zoals het zogenaamde game-hal.

Zelfs een kind had daar een mooier gebouw voor kunnen teken. Serieus.

Plus punten voor de verbouwing van de Cacaofabriek.

Ook ik ben het met de vorige spreker eens, jammer dat er zoveel gesloopt wordt, in mijn beleving is dit altijd al de makkelijkste weg geweest. Daar komt nog bij dat wat er voor terug komt,mits er wat voor terug komt helemaal niet in het plaatje past van de stad.

Laten we hopen dat de game-- hal er niet komt, want wat moeten we met zoiets als de meeste jongeren toch de stad uittrekken voor studie etc etc. Om daar de overlast te crieeren van verslaafde gokkers daar zou een stad als Helmond toch ook niet op zitten te wachten denk ik dan. Goed voor het IMAGO is dit niet.

Het wordt tijd dat de bestuurders van de stad eens gaan horen en luisteren naar hun inwoners,dit zou op z`n zachts gezegd een betere en democratisch gedachten goed moeten zijn.

WBT de Cacaofabriek, goed dat hier wat aangedaan wordt, vraag me idd af hoe het zal gaan lopen, vraagt natuurlijk veel van de exploitatie dat er in komt. Samenwerken is dan zeker een optie, zeker omdat alles aan de achterkant gebeurd volgens de presentatie wat ik gezien heb.

Succes met z`n allen zou ik zeggen.

Jolanda

Uit mijn hart gegrepen en ook dat van die krokodillentranen ineens van iedereen. Nu het er niet meer is, was het het mooist wat we ooit hadden in Helmond. Maar een paar jaar terug moest er ineens een bieb voor staan. Het Speelhuis was het aanzien toen blijkbaar niet waard. Want er was nog een gebouw aan die kale muur gepland!! Schande Helmonds bouwvolk.

"Zaal aan de knaal" wat een heerlijke naam, alleen daarom al daar bouwen, hahaha

Jannette van den Broek

Een groot theater aan 't Knaal en meer Kubuswoningen i.p.v. Kubusspeelhuis lijkt mij een goed plan. Ontmoetingsruimte in Kubusvorm is ook prima.
In ieder geval moet er minimaal een gedenkwaardig alternatief komen voor 't Speelhuis, Hoe dan ook.
Maar eerst nog even sparen en netjes met het juiste plan achter aan sluiten bij alle reeds geplande plan- en bouwactiviteiten in onze geliefde stad met groeipotentie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: