30reacties

Van der Pijl: De Hennepgeurkaart

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondBij de vergadering waarin de raad de begroting voor 2014 moest vaststellen, hebben we als PvdA-fractie een motie ingediend die we Motie Wietkaart/Hennepgeurkaart hebben genoemd.
Wij hebben in deze motie voorgesteld te besluiten om in Helmondse wijken en industriegebieden waar illegale hennepteelt veel voorkomt een wietkaart/hennepgeurkaart te verspreiden. Dit zal dan in overleg, en zo mogelijk cofinanciering, met de politie, de taskforce drugsbestrijding, de nutsbedrijven, en de woningcorporaties moeten gebeuren.

Wat is een wietkaart/hennepgeurkaart? Het is een soort kraskaartje waar de geur van hennep in zit.
Hennepteelt (wietteelt of cannabisteelt) komt veel voor in onze gemeente en regio. Het is illegaal en kan zorgen voor brandgevaar door kortsluiting (bv door illegale stroom aftap) en voor lekkages. Daarmee vormt het een gevaar voor de (verhurende) huiseigenaar en de omwonenden. Illegaal afgetapte stroom resulteert in financiële verliezen bij de energieleveranciers die uiteindelijk weer door de klanten, u dus, van deze maatschappijen moeten worden betaald. Bovendien zijn illegale hennepkwekerijen en criminele organisaties gemakkelijk aan elkaar te linken.
De PvdA vindt dan ook dat op alle mogelijke manieren deze (thuis)kweek ontmoedigd moet worden.
In Rotterdam en Den Haag is een proef gedaan om mensen kennis te laten maken met de geur van hennep via de wietkaart om zo illegale hennepteelt te herkennen en te helpen beëindigen. Deze proef is zeer succesvol gebleken. Stedin, de netbeheerder van gas en elektriciteit in de Randstad en één van de deelnemers in de proef, deed daarna een onderzoek waaruit is gebleken dat 75 procent van de 30.000 ontvangers de kaart heeft gelezen en gebruikt. Negen van de tien ontvangers gaven aan hennepkwekerijen te gaan melden nadat ze de kaart hadden ontvangen, vooral om persoonlijke redenen zoals hun eigen veiligheid, een hoge energierekening of het risico op brand.
Ook in Amstelveen, Heerlen, Tilburg en Breda is vorige maand een dergelijke kaart verspreid.
We waren erg gelukkig met de reactie van de portefeuillehouder veiligheid, in casu burgemeester Blanksma, die aangaf dit idee graag te gaan uitvoeren. Zij wil de kaart zelfs in de gehele gemeente laten verspreiden. Tevreden constateerden we dat de raad unaniem besloot om deze motie aan te nemen. U zult dus binnen afzienbare tijd zo’n geurkaart in de brievenbus krijgen. Gooi hem dan niet weg maar gebruik hem goed. Voor uw veiligheid en die van uw buurtgenoten!

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA