Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.687 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
30reacties

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondBij de vergadering waarin de raad de begroting voor 2014 moest vaststellen, hebben we als PvdA-fractie een motie ingediend die we Motie Wietkaart/Hennepgeurkaart hebben genoemd.
Wij hebben in deze motie voorgesteld te besluiten om in Helmondse wijken en industriegebieden waar illegale hennepteelt veel voorkomt een wietkaart/hennepgeurkaart te verspreiden. Dit zal dan in overleg, en zo mogelijk cofinanciering, met de politie, de taskforce drugsbestrijding, de nutsbedrijven, en de woningcorporaties moeten gebeuren.
Wat is een wietkaart/hennepgeurkaart? Het is een soort kraskaartje waar de geur van hennep in zit.
Hennepteelt (wietteelt of cannabisteelt) komt veel voor in onze gemeente en regio. Het is illegaal en kan zorgen voor brandgevaar door kortsluiting (bv door illegale stroom aftap) en voor lekkages. Daarmee vormt het een gevaar voor de (verhurende) huiseigenaar en de omwonenden. Illegaal afgetapte stroom resulteert in financiële verliezen bij de energieleveranciers die uiteindelijk weer door de klanten, u dus, van deze maatschappijen moeten worden betaald. Bovendien zijn illegale hennepkwekerijen en criminele organisaties gemakkelijk aan elkaar te linken.
De PvdA vindt dan ook dat op alle mogelijke manieren deze (thuis)kweek ontmoedigd moet worden.
In Rotterdam en Den Haag is een proef gedaan om mensen kennis te laten maken met de geur van hennep via de wietkaart om zo illegale hennepteelt te herkennen en te helpen beëindigen. Deze proef is zeer succesvol gebleken. Stedin, de netbeheerder van gas en elektriciteit in de Randstad en één van de deelnemers in de proef, deed daarna een onderzoek waaruit is gebleken dat 75 procent van de 30.000 ontvangers de kaart heeft gelezen en gebruikt. Negen van de tien ontvangers gaven aan hennepkwekerijen te gaan melden nadat ze de kaart hadden ontvangen, vooral om persoonlijke redenen zoals hun eigen veiligheid, een hoge energierekening of het risico op brand.
Ook in Amstelveen, Heerlen, Tilburg en Breda is vorige maand een dergelijke kaart verspreid.
We waren erg gelukkig met de reactie van de portefeuillehouder veiligheid, in casu burgemeester Blanksma, die aangaf dit idee graag te gaan uitvoeren. Zij wil de kaart zelfs in de gehele gemeente laten verspreiden. Tevreden constateerden we dat de raad unaniem besloot om deze motie aan te nemen. U zult dus binnen afzienbare tijd zo’n geurkaart in de brievenbus krijgen. Gooi hem dan niet weg maar gebruik hem goed. Voor uw veiligheid en die van uw buurtgenoten!

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

30 reacties:

Komt er ook een geurkaart waaraan je valselijk declaratie gedrag te kunnen herkennen?
Of een kaart waaraan je kunt herkennen hoe kunst en cultuur fetisjisme ruikt.

Overigens vind ik het prima idee alleen waarom word er zoveel gedaan om de lagere klasse van de bevolking te pakken en zo weinig om de elite’s aan te pakken.

Beantwoorden

Naar mijn eerlijke mening symptoombestreiding.

Thuiskweek ontmoedig je door de productie te legaliseren en te reguleren.
De vraag zal nagenoeg gelijk blijven, het aanbod echter groter.
Economie heeft ons, als het goed is, geleerd dat dit de prijs drukt.
Het risico op boetes, uit (huur)huis geplaatst worden weegt niet meer op tegen de (naar alle waarschijnlijkheid, gedaalde) omzet die zij maken bij thuiskweek.

Helaas is deze gedachtengang, ondanks het jaartal waarin wij leven, voor velen nog te vooruitstrevend.

Ik ben benieuwd naar de inhoud van het onderzoek.
Als iemand de link kan plaatsen, dan lees ik het graag na.
Zoals ik nu dit artikel lees, heeft men slechts de kaart gebruikt om te ruiken hoe ‘wiet’ ruikt en dat men de kaart zal gaan gebruiken. Het zegt mij nog niets over hoe succesvol de bestrijding van thuiskweek door introductie van deze kaart is geweest.

Beantwoorden

Ik ben vooral bezorgd over de “bijvangst” van dit soort initiatieven. Hoe vaak gaat straks de politie voor een valse melding uitrukken omdat iemands buurman een joint rookt in de tuin of met het raam open? In dit licht ook: Is een melding van wietgeur voldoende grond voor een huiszoeking? Hoe ver mag de politie precies gaan in het controleren van burgers? Nu wordt in de winter al rondgereden om te kijken welke daken sneeuwvrij zijn, worden mensen die een hoge energierekening hebben gecontroleerd. Waar ligt de grens?

Beantwoorden

Eens met Stef en Michiel! Wat nou als er jointjes ergens gerookt worden en hebt daarom een raampje open staan? krijg je dan ook een horde politie aan je deur???
Ik heb baat bij een jointje roken tegen de pijn `s avonds, zie het al helemaal voor me hahahaha

Beantwoorden

De politie zal natuurlijk niet in vol ornaat bij iemand aan de deur staan als iemand meld dat er hennepgeur is geroken. Er zal eerst wel onderzoek worden gedaan.
Ik vraag me trouwens af hoeveel mensen het zullen melden bij de politie als ze een hennepgeur ruiken. Mij lijken de cijfers van 9 op 10 zoals die in het verhaal hierboven staan vermeldt zeer overdreven.
Volgens mij is het weggegooid geld om die kaarten te gaan verspreiden.

Beantwoorden

Bestaat er zo’n kaart voor het controleren van declaratiegedrag? Dan hebben alle Helmonders er plezier van!

Beantwoorden

kan je deze kaart OOK oproken

Beantwoorden

@Noud

Ik heb zelf al twee keer meegemaakt dat de politie een volledige huiszoeking deden (iets wat je niemand toewenst; drie politiewagens die je huis omsingelen en op agressieve manier eisen dat je opendoet om elf uur ‘s avonds) nadat er iemand een anonieme tip had gedaan dat er een hennepkwekerij in onze woning zou bevinden (wat uiteraard niet was). Dat valt dus erg tegen!

Beantwoorden

Ik vnd het juist een erg goed idee. Als er binnenkort weer ergens een hennepkwekerij in een rijtjeshuis affikt, dan hadden de buren het niet erg gevonden dat die hennepkwekerij eerder was ondekt, lijkt mij. Ik ben wel benieuwd wat die hennepgeurkaarten gaan kosten.

@Stef op maandag 18 november 2013 om 10:00:
Zo’n geurkaart waarmee je valselijk-declaratie-gedrag kunt herkennen, bestaat. Wel prijzig (120.000 euro) en na gebruik weet je het nog niet helemaal zeker. 😉

@Jasper de Groot op maandag 18 november 2013 om 18:10:
Akelig zeg,

Beantwoorden

De PvdA is toch voorstander van een tweede coffeeshop in Helmond, die zal toch bevoorraad moeten worden??? De teelt veroordelen maar de verkoop niet, daar klopt iets niet. Volgens mij is er maar één oplossing, nl dat de overheid zelf gaat verbouwen en verkopen, dan wordt de hele criminele tak buitenspel gezet.

Beantwoorden

@Mirjam van der Pijl: weet jij misschien wat die kaarten ongeveer kosten?

Beantwoorden

@Jasper: Nou lekker dan!

Beantwoorden

En met tips over coke-dealers doen ze he-le-maal NIKS!!! Die kunnen vrolijk z`n gang gaan…. maar goed, offtopic

Beantwoorden

Wie had gedacht dat de PvdA nog eens voorstander zou zijn van nsb-ers. In Rotterdam laten ze hbo-ers papier prikken en hier vragen ze de mensen om elkaar te verraden. Dat gaat de goede kant op met voorman Diederik Walvis aan het roer.
Probleem met het legaliseren van hennepkweek is toch vooral de verkoop van peperdure voertuigen te land en ter zee want die zou flink in elkaar zakken en dat wil de VVD niet en het is toch de PvdA die naar hun pijpen danst.
Wiet is ongeveer het grootste export product wat we kennen dus overheid doe er je voordeel mee

Beantwoorden

@Frank op vrijdag 22 november 2013 om 00:27:

Mirjam van der Pijl gaf op een andere plek op de weblog antwoord op je vraag. Omdat niet iedereen daar het antwoord zal gaan zoeken, hieronder wat ze daar schreef:

In Rotterdam is deze door het gas en elektriciteitsbedrijf en de woningcorporaries meegefinancierd, dat kan hier ook. Dan hoeft er maar weinig gemeenschapsgeld bij. Bovendien kan het worden betaald uit een budget dat nu juist voor de opsporing bedoeld is. Doel is niet het creeren van verklikkers, het najagen van arme sloebers of het via een omweg onmogelijk maken van coffeeshops (integendeel, wij zijn voorstander van een tweede shop) maar zoals ook in de column beschreven het voorkomen van brand en lekkage die gevaar voor omwonenden opleveren, misbruik maken van huurwoningen, illegaal aftappen van elektriciteit wat de prijs voor legale gebruikers opdrijft!

Beantwoorden

@Weblog van Helmond Thnx voor de verwijzing en de kopie onder deze topic!

@Sjef Ik zal kijken of er een link te maken is naar het onderzoek. Wij weten tot nu alleen dat de kaart is verspreid en dat bij een onderzoek een zeer groot percentage van de ontvangers zeiden nu de geur te herkennen en de politie te waarschuwen als zij een illegale wietplantage dachten te ruiken.

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

@Mirjam, waar haal jij nu de wiet vandaan die je verkoopt in de coffeeshops? Ook een tweede coffeeshop moet aan zijn wiet komen, dus aub maak mij duidelijk wat ik niet snap. Maar blijkbaar zijn er al legale wietplantages gezien jou bovenstaande reactie.

Beantwoorden

@skruwlelik Legale hennep bestaat, medische hennep en hennep die voor de vezels (waar o.a. kleding van wordt gemaakt) wordt gekweekt. De laatste heeft heel weinig wiet-werking om het zo maar te zeggen.
Natuurlijk komt er via de achterdeur illegale hennep in de coffeeshop om via de voordeur te worden verkocht. Ik vind dat ook een rare situatie waar we eens een eind aan zouden moeten makken maar de landelijke politiek is helaas nog (lang) niet zo ver. Maar die hennep zou bij voorbaat NIET gekweekt moeten worden in panden waar omwonenden in gevaar gebracht worden. Ik lees net dat ook koolmonoxide een gevaar is dat hennepplantages te weeg brengen.

@ Sjef Ik heb nog geen link gevonden maar als je zelf hennepgeurkaart en Rotterdam in een zoekmachine ingeeft krijg je zeer veel artikelen over het wat en hoe en het vervolg dat de kaart al kreeg in het land

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

@ Mirjam. Dus, nogmaals waar haal je dan illegaal de wiet voor een coffeeshop??? Ja, ik weet het antwoord, dat gaat helemaal niet. En dus zal de situatie ook niet veranderen, ook niet meer de geurkaart. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Ik lees wel als Mirjam wel een antwoord heeft………

Beantwoorden

@Mirjam van der Pijl op dinsdag 26 november 2013 om 16:09:

Jammer. Je verwijst wel naar een onderzoek in door Stedin. Ik deed daarbij de aanname dat deze informatie een vermelding is uit de bron; het onderzoek.

De discussie rondom ‘wiet’ intigreert me. Vandaar ook de interesse in het onderzoek.

Beantwoorden

@skruwlelik Ik weet het! Ik gaf je daar een antwoord op, daar moet de landelijke politiek een beslissing over nemen. Illegaal zal tot dan blijven bestaan maar liever niet op zolderkamers in woonwijken. Ben ik nu duidelijk?

@ Sjef Ik zou die resultaten ook graag zien maar kan ze niet op internet vinden. mogelijk zijn er nog geen resultaten gemeten, mogelijk wordt dat niet bekend gemaakt, mogelijk houdt men dat gewoon niet bij. Zou wel een aanrader zijn om in Helmond dan wel te gaan meten/tellen.

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

@Mirjam. Nee, je gaf geen antwoord, en nu weer niet, dus je bent niet duidelijk. Je geeft alleen aan dat het NIET uit de woonwijken moet komen, maar niet waar de wiet dan wel geteelt moet worden. Maar vooruit, ik zal mijn vraag anders formuleren: Zolang de landelijke politiek geen beslissing maakt over legalisering van de achterdeur, en die gaat er ook nooit komen ivm richtlijnen van Europa, waar haal jij de wiet vandaan voor de coffeeshop?

Beantwoorden

Mijn beste skruwlelik, wil je nu echt dat ik ga zeggen waar je wél mag wiettelen? Je gelooft toch niet echt dat ik dat zal doen? Ik heb nu al meerdere malen duidelijk gemaakt dat ik het achterdeur-probleem snap, dat de landelijke overheid er een andere beslissing over moet nemen en dat hennep niet in woonwijken geteeld moet worden! Wat wil je nou nog meer? Ik ga echt niet aanwijzen doe het maar daar of daar of zeggen met zoveel plantjes in de tuin kan het….
Je punt is duidelijk. Aan mij en naar ik aanneem ook aan de lezers. Al zeg je nog 100x dat je geen antwoord kreeg , ik reageer er niet meer op.
Vrij naar de rijdende rechter: dit is mijn antwoord en daar zul je het mee moeten doen……

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

@Mirjam, even samenvattend: je wilt niet reageren en verschuilt je achter de landelijke politiek. Dan ben je voor mij ook duidelijk. Dat je geen antwoord wilt geven had je ook in een eerste reactie kunnen doen. Ik wens je veel succes met het dweilen met de kraan open, in plaats van de kraan dichtdraaien.

Beantwoorden

@skruwlelik op vrijdag 29 november 2013 om 10:40:

Las met interesse je discussie met Mirjam. Maar waarom los jij het zelf niet even op? Jij kunt je eigen verantwoordelijkheid toch gewoon nemen. Ik hoop niet dat jij je ook gaat verschuilen achter iets als de lokale of landelijke politiek of ….. :-).

Beantwoorden

Oplossen? Ik heb niet de ambitie om aan de knoppen te zitten, dit houdt echter niet in dat ik geen kritische vragen kan stellen. Ik wil wel voor een partij stemmen die het volgende wil proberen uit te voeren en dan is tweeledig. Vooropgesteld, ik ben niet tegen coffeeshops, maar als ze open kunnen, dan moet de achterdeur ook legaal zijn. Dus…. of voor- en achterdeur legaliseren of de coffeeshops dicht. Tussen deze twee opties een duidelijke keuze maken, en lak hebben aan Europa. Mijn persoonlijke voorkeur zou uitgaan om de teelt in eigen hand te houden, geregeld door de overheid, dan zet je de criminaliteit ook voor een groot gedeelte buitenspel. Volgens mij heeft burgemeester van Gijzel van Eindhoven hier ook al eens voor gepleit. Maar waar ik voor pas zijn de personen als Mirjam die wel een tweede coffeeshop wil openen, maar tegelijk de teelt (in de woonwijken) scherp wil aanpakken. En als je vervolgens niet kunt aangeven waar er wel geteeld mag worden, dat klopt dan toch niet?
Weet iemand een partij voor mij die bovenstaande ideeën uit wil voeren?

Beantwoorden

Die achterdeur blijft een probleem, dus gewoon sluiten eind december, kunnen de Wolfsstraat en de Burgemeester van Houtlaan opgelucht ademhalen en de politie moet gewoon strenger optreden. Die geurkaart is een trieste zaak, kost geld en lost helemaal niets op. De ChristenUnie Helmond is voor 0 coffeeshops, om het de ouders met tieners makkelijker te maken hun kinderen meer te beschermen voor dergelijke zaken. Het is helemaal niet gewoon om te blowen.De sigaret is ook uit bij de grote meerderheid van de jeugd, dat kan ook met hennep gebeuren.

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

@Lodewijk, je adviseert om de ChristenUnie te stemmen???? Dat is toch die club die oa tegen euthanasie is? Nee, toch maar niet. Of toch wel, volgens mij zijn zij nooit negatief in het nieuws, betreffende graaien en vriendjespolitiek ed., onderdelen die de krant en dit weblog inmiddels beheersen.

Beantwoorden

@skruwlelik en alle anderen die er naar vroegen/verwezen:
Welke andere partij durft zijn nek uit te steken?
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3583020/2014/01/24/PvdA-wil-experimenten-met-legale-wietteelt.dhtml#.UuI6MlAD75s.twitter

En de artikelen in het ED van de week waren duidelijk lijkt me…

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

@ Mirjam.
Dan heb jij waarschijnlijk mijn reacties doorgestuurd naar jou tweede Kamerlid Marith Rebel.(Citaat uit mijn vorige reactie: Mijn persoonlijke voorkeur zou uitgaan om de teelt in eigen hand te houden, geregeld door de overheid, dan zet je de criminaliteit ook voor een groot gedeelte buitenspel. Volgens mij heeft burgemeester van Gijzel van Eindhoven hier ook al eens voor gepleit.)
Dan zie je toch waar dit weblog belangrijk voor is. Jammer alleen dat Helmond niet vernoemd wordt in de diverse steden, zoals Utrecht, Heerlen en Eindhoven, die al tijden aandringen op lokale experimenten met legale wietteelt.
Dus een dankjewel zou op zijn plaats zijn. Ik wacht……..

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *