4reacties

Van der Pijl: Gemeentefinanciën

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondVoor me liggen de Voorjaarsnota 2012 en de Rekening 2011 van de gemeente.
Veel leesvoer dat veel denkwerk vereist… Wat staat Helmond te wachten in de komende jaren nu de financiële crisis niet alleen een hoogtepunt heeft bereikt maar ook nog eens dreigt aan te houden.
De krant staat vol over de gevolgen van het Kunduz-akkoord, ook op TV is het een regelmatig terugkerend onderwerp en zelf op twitter kom ik ‘Kunduz’ regelmatig tegen. De partijen die het akkoord sloten, in recordtempo, noemen het zelf het Lenteakkkoord. Je zou haast gaan denken dat het uitblijven van het lenteweer ermee te maken heeft gehad. Het wilde maar geen lente worden! Nu de details van het akkoord meer en meer bekend worden blijkt dat met het Lentakkoord de financiële lente ook nog erg ver weg is! De echte hervormingen die zo hard nodig zijn blijven uit of worden vooruitgeschoven. De echte hervorming in de hypotheekrente blijft uit, de huidige voorstellen maken het alleen zwaarder voor de starters op de woningmarkt. De huren gaan wel omhoog en daarmee gaat ook de huurmarkt verder op slot. De hervorming in de zorg is grotendeels vooruitgeschoven en voor een ander groot deel afgewenteld op de chronisch en langdurig zieken. Dat er voor miljoenen aan “witte jassen-criminaliteit” plaatsvindt zoals onlangs in een persbericht duidelijk werd daar hoor ik niks over…. De grootste fraudeplegers in de zorg blijken degenen die rekeningen uitschrijven; specialisten, therapeuten e.d.. Het ontslagrecht wordt versoepeld, de BTW gaat met 2% omhoog…. Zo zijn er nog tal van maatregelen die u allemaal gaat voelen maar helaas de middeninkomens en AOW-ers met pensioen het hardst en de hoogste inkomens komen er (opnieuw) het mildst vanaf.
Ondertussen blijven de grote opgaven voor de gemeenten overeind: de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg en de ANWBZ komen geheel voor de gemeente. De Wet Werken naar Vermogen gaat grote gevolgen hebben voor mensen die nu via bv Atlant werken en voor allen die van een uitkering afhankelijk zijn omdat zij (tijdelijk) zonder werk zitten. Zware taken die de gemeente zo goed mogelijk voor haar inwoners wil regelen maar die ook een zware wissel trekken op de gemeentelijke kas. De gemeente-rekening 2011 laat duidelijk zien dat de vette jaren over zijn, alle randjes vet die eerder wel eens overbleven blijken te zijn opgesoupeerd. De VJN is karig, sober en laat ook al diverse weggesneden posten zien. Daar moet de bezuiniging als gevolg van het Kunduz-akkoord nog overheen! We moeten echt oppassen met zijn allen niet door de bodem te zakken.
Ik zou wel willen vertellen dat de PvdA dat allemaal oplost als zij het voor het zeggen krijgt naar dat kan ik natuurlijk niet waarmaken. Bezuinigen zal moeten!
Maar ik hoop dat we de pijn eerlijker kunnen verdelen, zowel in Helmond als in heel Nederland. Daar heeft de PvdA wel ideeën over en die zullen we ook kenbaar maken. In Helmond kunt u ons via de website en twitter.

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA