Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.687 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondVoor me liggen de Voorjaarsnota 2012 en de Rekening 2011 van de gemeente.
Veel leesvoer dat veel denkwerk vereist… Wat staat Helmond te wachten in de komende jaren nu de financiële crisis niet alleen een hoogtepunt heeft bereikt maar ook nog eens dreigt aan te houden.
De krant staat vol over de gevolgen van het Kunduz-akkoord, ook op TV is het een regelmatig terugkerend onderwerp en zelf op twitter kom ik ‘Kunduz’ regelmatig tegen. De partijen die het akkoord sloten, in recordtempo, noemen het zelf het Lenteakkkoord. Je zou haast gaan denken dat het uitblijven van het lenteweer ermee te maken heeft gehad. Het wilde maar geen lente worden! Nu de details van het akkoord meer en meer bekend worden blijkt dat met het Lentakkoord de financiële lente ook nog erg ver weg is! De echte hervormingen die zo hard nodig zijn blijven uit of worden vooruitgeschoven. De echte hervorming in de hypotheekrente blijft uit, de huidige voorstellen maken het alleen zwaarder voor de starters op de woningmarkt. De huren gaan wel omhoog en daarmee gaat ook de huurmarkt verder op slot. De hervorming in de zorg is grotendeels vooruitgeschoven en voor een ander groot deel afgewenteld op de chronisch en langdurig zieken. Dat er voor miljoenen aan “witte jassen-criminaliteit” plaatsvindt zoals onlangs in een persbericht duidelijk werd daar hoor ik niks over…. De grootste fraudeplegers in de zorg blijken degenen die rekeningen uitschrijven; specialisten, therapeuten e.d.. Het ontslagrecht wordt versoepeld, de BTW gaat met 2% omhoog…. Zo zijn er nog tal van maatregelen die u allemaal gaat voelen maar helaas de middeninkomens en AOW-ers met pensioen het hardst en de hoogste inkomens komen er (opnieuw) het mildst vanaf.
Ondertussen blijven de grote opgaven voor de gemeenten overeind: de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg en de ANWBZ komen geheel voor de gemeente. De Wet Werken naar Vermogen gaat grote gevolgen hebben voor mensen die nu via bv Atlant werken en voor allen die van een uitkering afhankelijk zijn omdat zij (tijdelijk) zonder werk zitten. Zware taken die de gemeente zo goed mogelijk voor haar inwoners wil regelen maar die ook een zware wissel trekken op de gemeentelijke kas. De gemeente-rekening 2011 laat duidelijk zien dat de vette jaren over zijn, alle randjes vet die eerder wel eens overbleven blijken te zijn opgesoupeerd. De VJN is karig, sober en laat ook al diverse weggesneden posten zien. Daar moet de bezuiniging als gevolg van het Kunduz-akkoord nog overheen! We moeten echt oppassen met zijn allen niet door de bodem te zakken.
Ik zou wel willen vertellen dat de PvdA dat allemaal oplost als zij het voor het zeggen krijgt naar dat kan ik natuurlijk niet waarmaken. Bezuinigen zal moeten!
Maar ik hoop dat we de pijn eerlijker kunnen verdelen, zowel in Helmond als in heel Nederland. Daar heeft de PvdA wel ideeën over en die zullen we ook kenbaar maken. In Helmond kunt u ons via de website en twitter.

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

4 reacties:

hoi Mirjam,

Historisch bewustzijn is niet het sterkste punt van politici stel ik voorzichtig vast. Immers waar we nu zijn is iets vanwaar we gekomen zijn. Het heden is dus de erfenis van het verleden. Een verleden waarin ook de PvdA een belangijke politieke rol heeft gespeeld, landelijk als ook lokaal.
Neen het is niet leuk om stevig te moeten bezuinigen maar willen we elkaar ook in de toekomst recht in de ogen blijven kijken dan moet er heel, heel veel gebeuren, landelijk als ook lokaal.
Leuk of niet maar laten we het wel doen met gezond verstand en beleid.

Beantwoorden

Natuurlijk heeft @maarten gelijk als hij zegt dat de huidige malaise ook te danken is aan de inbreng van de PVDA in het verleden. Dus past mevrouw van de Pijl de nodige bescheidenheid, en kan zij niet zonder meer verwijzen naar het Kunduz akkoord. Maar dan praten we over landelijke politiek. Wat er gebeurt in de gemeente Helmond is gedeeltelijk daarvan afhankelijk, maar kan ook gedeeltelijk plaatselijk ingevuld worden. Ik ken de VJN nog niet, maar wat zou ik graag willen weten wat de plannen van de gemeente zijn. Gaan zij door op de ingeslagen weg, door blindelings 10 miljoen euro uit te geven aan een Culturele hoofdstad, waar maar weinig Helmonders zitten te wachten. Wat zijn de verdere plannen. En dan vooral kijkend naar de reserveringen. Geld dat (nog) niet uitgegeven wordt, maar al wel drukt op de begroting. Ook voor mij dus nog veel lees- en denkwerk. Ik zal mevr. van de Pijl laten weten waar zij de benodigde gelden kan vinden::)

Beantwoorden

De PvdA en de SP roepen nu “moord en brand” over het gesloten Lente-akkoord. maar toen zij invloed hadden kunnen uitoefenen op het beleid,gaven zij niet thuis. Lekker gemakkelijk om zo oppositie te voeren. Ik mag hopen dat de partijen van de Lente-coalitie een meerderheid halen bij de komende verkiezingen op 12 september. Dan staan de PvdA en de Sp buitenspel en kunnen zij verder gaan met het afbreken van onze rechtstaat.

Ik ben het met Hans Gruijters eens over zijn standpunt dat het een onzinnig idee is om 10 miljoen uit te geven voor de culturele Hoofdstad.

Beantwoorden

PVDA, SP en PVV waren beter uitgeslapen dan de deelnemende partijen die het Lente-akkoord sloten. Die leefden in een soort overwinningsroes. Inmiddels komen vanuit de ‘nieuwe coalitie’ de eerste S.O.S.-signalen naar boven.
De Lente-coalitie wil ongecontroleerd 40 miljard in het noodfonds stoppen.
Dat is pas een zinnig idee.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *