14reacties

Van der Pijl: Jeugd van tegenwoordig

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondHet blijft een hot-item: “de jeugd van tegenwoordig”. Meestal in de context van niet-deugen.
De afgelopen weken weer actueel rondom de plegers van afschuwelijk zinloos geweld in het uitgaansgebied van Eindhoven. Meteen verschijnen er berichtjes over Helmondse incidenten.  Maar je zult maar slachtoffer zijn van zo’n “incident”.
Ook de oproep van minister Plasterk om de jeugd weer beter/strenger op te voeden haalde alle kranten. Daaruit valt de conclusie te trekken dat “we” vinden dat de jeugd van tegenwoordig slecht is/wordt opgevoed. Maar dat vinden “we” al vele generaties lang…..
Toch lijkt het er wel op dat agressie heviger is en dat respect en beleefdheid soms ver te zoeken zijn.
Vorige week leerde ik zelf (opnieuw) een lesje wat wel en niet werkt om jongeren op ongewenst gedrag aan te spreken.
Prachtig ijs, vermaak genoeg zou je denken. Maar een groepje jongeren vond het sneeuwballen tegen ramen gooien veel leuker dan schaatsen en ijshockeyen. Het begon ’s avonds na 21.00 uur, vanuit het donker, lekker anoniem. Na een stuk of 20 sneeuwballen was de maat vol en sommeerden we de jongens ermee op te houden. Je wilt dat wel vriendelijk doen maar dat lukt niet omdat je flink opgefokt bent. Resultaat? Uitgelachen worden.
De volgende dag en avond weer sneeuwballen. Boos worden helpt niks, ze laten zich niet wegsturen, een grote mond kunnen we krijgen. De dag erop raap ik de moed bij elkaar en ga naar de jongens toe. Ik vertel hen dat mijn boosheid voortkomt uit angst. Angst dat er een raam sneuvelt. Aanvankelijk krijg ik brutale en schampere opmerkingen als antwoord. Ik blijf echter in gesprek, rustig en niet verwijtend. Resultaat? De jongens gaan schaatsen en ijshockeyen en blijven dat ook de dagen erna doen. Geen sneeuwballen meer tegen de ramen.
Mijn conclusie? Ik liet me uitdagen maar met mijn reactie daagde ik de jongeren uit om er een schepje bovenop te doen. Immers, wie negatief benaderd wordt (sneeuwballen) zal negatief reageren (boos) en krijgt daarop weer een negatieve reactie (uitlachen, brutale mond). Alleen vriendelijkheid kan dat doorbreken. Respect werkt immers 2 kanten op!

Natuurlijk heeft dit voorval  niets te maken met geweldsincidenten in het uitgaansleven. Maar het heeft wel te maken met het idee over de jeugd van tegenwoordig. De sneeuwballengooiers gaven mij het idee dat de huidige jeugd vervelend en onopgevoed is. Gelukkig bleek dat wel mee te vallen.
Maar ik had vorig week ook een heel mooie ervaring. Er blijkt ook veel jeugd te zijn die zeer genuanceerd kan nadenken over allerlei kwesties in de wijde wereld en de naaste omgeving. En dat dan ook heel mooi weet te verwoorden! Ik mocht jurylid zijn op het Brabantse provinciehuis bij de debat-competitie van middelbare scholieren voor “Op weg naar het Lagerhuis”. Wat een talent aan sprekers! Veel toekomstige advocaten, captains of industrie en politici heb ik ontmoet daar. Ook Helmond was goed vertegenwoordigd met het Dr. Knippenbergcollege dat derde werd in deze competitie. Mooi resultaat! Hulde voor de jeugd van tegenwoordig die zo goed nadenkt over b.v. het aanpakken van problemen, het maken van nieuw beleid en het oordelen over ethische kwesties.  Ze deugen! Het zit wel goed met onze toekomst!

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA