Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.412 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

14reacties

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondHet blijft een hot-item: “de jeugd van tegenwoordig”. Meestal in de context van niet-deugen.
De afgelopen weken weer actueel rondom de plegers van afschuwelijk zinloos geweld in het uitgaansgebied van Eindhoven. Meteen verschijnen er berichtjes over Helmondse incidenten.  Maar je zult maar slachtoffer zijn van zo’n “incident”.
Ook de oproep van minister Plasterk om de jeugd weer beter/strenger op te voeden haalde alle kranten. Daaruit valt de conclusie te trekken dat “we” vinden dat de jeugd van tegenwoordig slecht is/wordt opgevoed. Maar dat vinden “we” al vele generaties lang…..
Toch lijkt het er wel op dat agressie heviger is en dat respect en beleefdheid soms ver te zoeken zijn.
Vorige week leerde ik zelf (opnieuw) een lesje wat wel en niet werkt om jongeren op ongewenst gedrag aan te spreken.
Prachtig ijs, vermaak genoeg zou je denken. Maar een groepje jongeren vond het sneeuwballen tegen ramen gooien veel leuker dan schaatsen en ijshockeyen. Het begon ’s avonds na 21.00 uur, vanuit het donker, lekker anoniem. Na een stuk of 20 sneeuwballen was de maat vol en sommeerden we de jongens ermee op te houden. Je wilt dat wel vriendelijk doen maar dat lukt niet omdat je flink opgefokt bent. Resultaat? Uitgelachen worden.
De volgende dag en avond weer sneeuwballen. Boos worden helpt niks, ze laten zich niet wegsturen, een grote mond kunnen we krijgen. De dag erop raap ik de moed bij elkaar en ga naar de jongens toe. Ik vertel hen dat mijn boosheid voortkomt uit angst. Angst dat er een raam sneuvelt. Aanvankelijk krijg ik brutale en schampere opmerkingen als antwoord. Ik blijf echter in gesprek, rustig en niet verwijtend. Resultaat? De jongens gaan schaatsen en ijshockeyen en blijven dat ook de dagen erna doen. Geen sneeuwballen meer tegen de ramen.
Mijn conclusie? Ik liet me uitdagen maar met mijn reactie daagde ik de jongeren uit om er een schepje bovenop te doen. Immers, wie negatief benaderd wordt (sneeuwballen) zal negatief reageren (boos) en krijgt daarop weer een negatieve reactie (uitlachen, brutale mond). Alleen vriendelijkheid kan dat doorbreken. Respect werkt immers 2 kanten op!
Natuurlijk heeft dit voorval  niets te maken met geweldsincidenten in het uitgaansleven. Maar het heeft wel te maken met het idee over de jeugd van tegenwoordig. De sneeuwballengooiers gaven mij het idee dat de huidige jeugd vervelend en onopgevoed is. Gelukkig bleek dat wel mee te vallen.
Maar ik had vorig week ook een heel mooie ervaring. Er blijkt ook veel jeugd te zijn die zeer genuanceerd kan nadenken over allerlei kwesties in de wijde wereld en de naaste omgeving. En dat dan ook heel mooi weet te verwoorden! Ik mocht jurylid zijn op het Brabantse provinciehuis bij de debat-competitie van middelbare scholieren voor “Op weg naar het Lagerhuis”. Wat een talent aan sprekers! Veel toekomstige advocaten, captains of industrie en politici heb ik ontmoet daar. Ook Helmond was goed vertegenwoordigd met het Dr. Knippenbergcollege dat derde werd in deze competitie. Mooi resultaat! Hulde voor de jeugd van tegenwoordig die zo goed nadenkt over b.v. het aanpakken van problemen, het maken van nieuw beleid en het oordelen over ethische kwesties.  Ze deugen! Het zit wel goed met onze toekomst!

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

14 reacties:

Beste Mirjam,

Dank voor de mooie woorden richting het debatteam van het Knippenbergcollege. We leerlingen hebben het inderdaad super gedaan. Ik onderschrijf je mening dat niet alle jongeren over één kam geschoren moeten worden.
Misschien een idee om in de toekomst eens een debat te organiseren tussen Helmondse gemeenteraadsleden en onze debaters?

Met vriendelijke groet,

Johan Fietelaars

Coördinator debatclub Dr.-Knippenbergcollege

Beantwoorden

Goed gezegd Mirjam vd Pijl!

@Johan Fietelaars op maandag 28 januari 2013 om 14:42:

Leuk idee!! Als ze durven hahaha.

Beantwoorden

@ Johan Fietelaars
Zeker een leuk idee!
Ik zal de raadsleden eens polsen.

@ Lieke
Je bedoelt toch of de raadsleden durven neem ik aan?
Ik ben daar ook benieuwd naar,

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

Respect werkt immers 2 kanten op zeker waar Mirjam .

Maar zou je die dialoog ook aangaan als je ergens anders woonde?

Beantwoorden

@ Wim
Ergens anders? Waar bv?
Maar mijn antwoord is volmondig JA! Overal!
Je herhaalt het zelf ook nog: respect werkt 2 kanten op…. Boosheid is geen basis voor het bouwen van respect. Een gesprek wel.

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

@Mirjam van der Pijl

bijv. cafetaria 3de Haagstraat iplv Dierdonk

Natuurlijk herhaal ik graag respect werkt 2 kanten op en boosheid is geen basis voor het bouwen van respect , maar schrik wel !

Beantwoorden

Belletje trekken, sneeuwballen tegen het raam gooien. Het is van alle tijden.
Meestal ging de vrouw des huizes uit haar dak.
De heer des huizes was doorgaans nuchterder. Hij deed immers eerder ook mee aan het kattenkwaad.

Beantwoorden

@ Wim op dinsdag 29 januari 2013 om 09:58.

Terechte opmerking Wim. Prachtig verhaal van Mirjam waaraan zelfs Ratelband een puntje zou kunnen zuigen. Maar als handelingsleidraad voor mensen die niet woonachtig zijn in haar buurt, zeer bedenkelijk. Op veel andere plekken (in Helmond) zullen dit soort gasten, ook als ze met vriendelijkheid en respect behandeld worden, minder inschikkelijk en meegaand reageren.

Maar goed. Mirjam laat op de van haar bekende positieve wijze zien dat het met “spes patriae” niet overal kommer en kwel is. Iets waar niemand het mee oneens kan zijn.
Opvallend is wel dat daarvoor niet een maatschappelijk risicovoller schooltype wordt opgevoerd, zodat te hopen valt dat haar vertrouwen ook op een vaak minder kansrijk type jongeren is gebaseerd. Al moet je tegenwoordig bij de PvdA met begrippen als kansrijk en kansarm oppassen, want waar die club sinds Rutte 2 voor staat is nogal twijfelachtig.

Ik zou Mirjam gewoon eens mee uitnemen en de proef op de som nemen. Misschien blijkt dan wel dat haar wederzijds respect het voor de politieke Bühne wel, maar in de praktijk van alledag minder goed doet. Misschien blijkt dan ook dat wederzijds respect net als vergelijkbare oproepen als “respect moet je doen” en “ethisch reveille” zonder concrete maatregelen op uiteenlopende terreinen holle frasen blijken te zijn. Politieke dooddoeners om de kwalijke effecten van de bezuinigingen op al deze terreinen te camoufleren.

Veel plezier bij dat avondje stappen.

Beantwoorden

@ Erwin
Ik hou wel van een avondje stappen….

Maar het is niet fair me te verwijten dat ik slechts praat over jeugd met betere opleiding en betere kansen. Het gaat mij er juist om een kant van de jeugd te belichten die ook hier weer wordt ondergesneeuwd door de voorbeelden van groepjes die niet deugen. Zijn we nog wel in staat om mensen te beschouwen op individu of hoort tegenwoordig iedereen tot een groep waar wel wat mee mis zal zijn….. Of dat nou jongeren, buitenlanders, bankdirecteuren, nieuwe-Nederlanders, medewerkers van de publieke omroep, politici of wat dan ook zijn.

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

@mirjam, Prima! Als er animo voor is. Wij zijn sowieso van plan om binnenkort een groot debat in Zeezicht te organiseren. Met politici erbij wordt dat natuurlijk nog mooier.

M.v.g.

Johan Fietelaars

Beantwoorden

Hey Johan,

Leuk initiatief. Je weet dat je mij daarvoor altijd mag bellen.

groet,
Mohammed Chahim

Beantwoorden

@Mirjam op 30 januari 2013 om 16.18

Je bent toch hopelijk niet van je geloof gevallen. Sinds wanneer is “meer individu” het credo van de PvdA. Ik dacht dat dit het handelsmerk van de VVD was.
Misschien moet je je politieke catechismus toch nog maar eens een keer goed lezen.

Beantwoorden

@Mirjam van der Pijl op dinsdag 29 januari 2013 om 09:40:

Ja dat bedoelde ik. Zjn er al raadslieden die het tegen de Knip durven op te nemen? Met hoeveel tegen hoeveel doen jullie als ik vragen mag.

Beantwoorden

@ Mohammed Simo! Weet ik….op het moment dat er weer iets georganiseerd wordt kloppen we ook wel weer bij jou aan :)…ben daar maar niet bang voor!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *