6reacties

Chahim: Geweld in Helmond


Een van mijn dagelijkse rituelen is het laatste nieuws rondom Helmond bekijken op de website van ED.nl. Ik heb niet altijd tijd om de krant te lezen en zo blijf je, vind ik, ook goed op de hoogte. Meestal staat het belangrijkste nieuws iets later op de website van het ED dan in de krant van die dag, maar over het algemeen worden de belangrijkste berichten wel op de website gezet.

Het nieuws over Helmond wordt de laatste weken gedomineerd door geweldgerelateerde berichten (ten minste op de website van het ED):
-Mishandeling en vrijheidsberoving – Zakkenrolster door het lint – Meisjes mishandelen Helmondse tiener -Helmonder mishandelt bezoeker -Tiener bedreigt ambulancepersoneel-

Nu klik ik vaak uit nieuwsgierigheid ook op het kopje Eindhoven om het nieuws uit die stad ook te lezen en om een vergelijking te kunnen maken. Tot mijn verbazing staat er weinig geweld gerelateerd nieuws op. Dit kan twee dingen betekenen. In Eindhoven gebeurd relatief gezien veel minder als het om geweld gaat of in Eindhoven is er belangrijker nieuws. Zo op het eerste oog lijkt het eerste het geval te zijn. Nou ja, het kan ook zijn dat er in Helmond niet zoveel ander nieuws is, maar ook als ik kijk onder het kopje NIEUWS HELMOND van deze weblog kijk, dan wordt dit sterk gedomineerd door geweldgerelateerde berichten.

Als raadslid volg je de berichten op de voet en vraag je jezelf af of dit allemaal incidenten zijn of hebben we hier te maken met een ernstig probleem. Ik vraag mij dan ook af of wij in Helmond afwijken van de landelijke trent. Uit nieuwsgierigheid ben ik gaan kijken op de misdaadmeter van het AD. Er staan helaas geen cijfers op over 2009, maar je ziet duidelijk dat gewelddelicten in 2008 gedaald zijn t.o.v. 2007. Bijvoorbeeld het aantal mishandelingen in 2007 zijn van 460 gedaald naar 428 in 2008.

Ik ben erg benieuwd naar de cijfers van 2009, maar als ik lees dat er 40 procent bezuinigd gaat worden op veiligheidsbudget van de gemeente Helmond dan vrees ik voor de nieuwe cijfers. Hopelijk zullen de vooroordelen over Helmond niet bevestigd worden.

Mohammed Chahim
Raadslid

Onze Helmondse politiciMohammed
6 reacties
Reageer

@Mohammed:
Vaak krijgen wij nieuws veel eerder dan in de krant te lezen is. Vanuit de gedachte 'waarom niet delen wat wij al weten' zijn wij het log Nieuw Helmonds Nieuws begonnen. Een flink deel van die nieuwtjes zijn de politieberichten uit de persberichten van de Politie Brabant Zuid-Oost. Leveren zij veel geweldgerelateerde berichten, dan lees je dus veel geweldgerelateerde politieberichten. In de politieberichten lees je in feite dus wat de politie zelf kwijt wil. Een politievoorlichter vertelde een tijd terug dat huiselijk geweld bijvoorbeeld 1 van de speerpunten van hun communicatiebeleid is, dergelijke berichten krijgen dus veel aandacht. Het melden van misdrijven waarbij de verdachte werd aangehouden wordt ook belangrijk gevonden. De agenda van de politie speelt dus mee in hun voorlichting.

Bezuinigen komen we niet onderuit, niet in de gemeente waar ik voor werk, niet in mijn eigen gemeente, landelijk ook niet...

Maar in Helmond 40% bezuinigen op het veiligheidsbudget lijkt mij vragen om problemen!! En ondertussen zie ik in het centrum op elke hoek van de straat 3 kunstwerken; dat geld had een stuk beter kunnen worden besteed! What a waste, gezien de belangrijke tekorten die we nu tegen gaan komen...

Je kunt het ook positief bekijken. In Helmond is het nog echt nieuws als er geweld wordt gebruikt, en in Eindhoven kijken ze er niet meer van op.

Mohammed Chahim

Och Mohammed, het is in Helmond gelukkig niet zo slecht. Vooroordelen? Kom op, we leven in 2009. Mensen die een ongefundeerde mening over Helmond hebben, zijn er zeer waarschijnlijk nooit geweest. Helaas was je zelf een tijdje geleden ook betrokken bij een vervelend incident, las ik.

Jan van Baalen

en wie veroorzaken ,die problemen???????,,wie de schoen past,,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: