9reacties

Chahim: Stages probleemjongeren

Column Mohammed Chahim PvdA

Afgelopen week stond er in het ED een kort artikel over het plan om Helmondse (-Marokkaanse) probleemjongeren stages te laten lopen in Marokko. Op het eerste gezicht denk je dan aan stages zoals iedereen ze moet doen, maar dan in een zonnig exotisch land. Al snel kwamen de eerste reactie van mensen (die het allemaal natuurlijk veel beter weten). Er is maar liefst 34 keer op gereageerd en de volgende dekt de lading van de meeste reacties:

"De oudere Marokkanen hebben inderdaad bijgedragen maar de jeugd vanaf 0 tot 30 jaar heeft nog nooit gewerkt ……aan jullie gedrag kan niemand iets veranderen want jullie zijn zo ………… als je zo graag naar Marokko wilt betaal het dan zelf", geschreven door ene Will. 

Behalve dat het tegenwoordig heel populair is om op internet pagina's lekker ongenuanceerd en slecht onderbouwd een reactie achter te laten, krijg ik niet de indruk dat de meesten überhaupt begrijpen wat nu echt het plan is.  Zoals tegenwoordig men al snel redeneert: het gaat om Marokkanen dus zal het wel niet deugen.

Gelukkig kennen we in Nederland soort gelijke projecten die zeer succesvol zijn.  Sterker nog in Brabant hebben we al een succesvol soortgelijk project. Het gaat om PEL (Project Ervarend Leren) waar de stagiaires leren grip te krijgen op hun leven, problemen de rug toe keren en zelf hun eigen zaakjes aanpakken, aldus Peter Tijssen medewerker project PEL. Het PEL project loopt in Frankrijk en dan niet aan de Côte d’Azur, maar gewoon op het saaie platteland bij Franse zorgboeren. Ver weg van alle "vrienden" die voor de nodige (negatieve) afleiding zorgen, ver weg van alle luxe die ze in hun normale leefomgeving kennen. Ze staan er alleen voor en leren om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven. Dit is een les die niet uit te drukken is in geld.

Zo bestaat er ook een Out of Area project dat in Bosnië draait. Waar soortgelijke activiteiten plaatsvinden.

De stage projecten in Marokko zullen ver zijn van de stranden van Casablanca of de Boulevards van Tanger, waar de meeste jongeren genieten van hun zomervakantie. Nee, ze zullen kennis maken met het echte Marokkaanse leven, die speelt zich voor hen af op het dorre platteland van Nador, waar zorgen voor je kost heel hard werken betekent. Ver verwijderd van alle luxe en zonder afleiding zal het voor de jongeren een plek zijn waar ze goed over hun leven moeten / kunnen nadenken. Teruggekeerd in Nederland zullen ze hun ogen moeten open voor mogelijkheden die dit land je biedt. Het enige wat je zelf nog moet doen is deze kansen grijpen.

Mohammed Chahim
Raadslid PvdA