5reacties

Van der Zanden: pijnlijk


Tienduizend handtekeningen voor behoud van de filialen van de bieb mochten niet baten. De collegepartijen plus Helmond Aktief toonden zich ongevoelig voor het massale protest. Eind dit jaar worden de filialen gesloten. Waarom? Om jaarlijks vier ton te bezuinigen. Maar over het peperdure centrumplan – kosten: ruim 25 miljoen euro – wordt gezwegen.

We praten over de city-sporthal, de woningen aan de Waard en de Bleek, het Obragasgebouw en de supermarkt met parkeerplaats. Dit is grofweg het gebied waarvoor het centrumplan is opgesteld. Nieuwe woningen en meer winkels is de planning.

Het plan heeft een lange voorgeschiedenis. De eerste stap werd gezet toen de gulden nog bestond. In 1999 werd voor twee miljoen Buro van Riek (stedenbouwkundig bureau) ingehuurd. Het plan dat dit bureau bedacht, is de jaren erna – zoals dat gaat met planologische procedures – verder uitgewerkt tot er uiteindelijk een bestemmingsplan op tafel lag.

Als SP hebben we het plan steeds afgewezen. Argumenten: het is een maatje te groot (zo erg zijn de problemen niet) plus het kost een flinke berg geld dat onttrokken wordt aan andere belangrijke zaken. Maar goed, een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde wel steeds in met het plan en zo lagen de kaarten. Totdat juli vorig wethouder Tielemans bekend maakte dat de investeerders afhaakten.

Die investeerders zijn ING en Amstelland. De gemeente werkt al sinds 2002 met hen samen; zij waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van het centrumplan. Daarnaast is ING eigenaar van de Elzas Passage. Kortom, die jongens weten van de hoed en de rand. Waarom haken zij af na zo’n lange samenwerking?

Onze fractievoorzitter Erik de Vries vroeg vorig jaar meteen om de kwestie op de agenda te zetten. Na de nodige vijven en zessen – en zeven maanden later – is het ervan gekomen. Vorige week stond het op de agenda van de raadscommissie.

Wethouder Tielemans herhaalde zijn eerdere verklaring: partijen konden het niet eens worden over de prijs van de gronden die ING en Amstelland van de gemeente over zouden nemen. Wij vinden deze verklaring onbevredigend. Zijn andere uitspraak, dat vijf nieuwe investeerders staan te trappelen om het over te nemen, moeten we vertrouwen, maar controleren kunnen we het vooralsnog niet.

V & D keert terug naar Helmond op de plek waar nu nog appartementencomplex De Bleek staat, schrijft het Eindhovens Dagblad. Bron is wethouder Tielemans, hij zei het vorige week in de raadscommissie. Het typeert de discussie. Welke winkel komt waar? Maar geen fundamentele bezinning op het centrumplan.

Als gezegd: de miljoenen voor het centrumplan worden onttrokken aan andere belangrijke zaken. Daar niet kritisch naar willen kijken betekent, vrees ik, dat méér pijnlijke kwesties (na de biebfilialen en het leerlingenvervoer) zullen volgen.

Nathalie van der Zanden
Raadslid

NathalieOnze Helmondse politici
5 reacties
Reageer

De Gemeente Helmond lijdt aan grootheidswaanzin.

Wie nog gelooft in de plannen van Riek Bakker, Busquets, ING, Amstelland en Peter Tielemans is een onverbeterlijke optimist, een soort Kwabbernoot in het kwadraat.
Maar...de plannen zijn wel een uitstekend middel om de burgers wijs te maken dat er helaas voor hen niets mogelijk is omdat de plannen (die nooit doorgang zullen vinden) zoveel geld vereisen.
En dat de biebfilialen moeten sluiten is een grof schandaal waarmee de coalitiepartijen én Helmond Aktief zich voor altijd ongeloofwaardig hebben gemaakt. Vooral Helmond Aktief dient zich als zogenaamde lokale partij(!) diep en diep te schamen.

Olivier Dhuysthergast

@J.E.Mulder

Hoe verklaar je dan dat steden als Uden en Veghel met minder dan de helft van het aantal inwoners van Helmond een veel groter centrum hebben?

@Jasper: waarschijnlijk zijn in die plaatsen de meeste winkelvoorzieningen in het centrum gepland en in veel mindere mate in de buitenwijken.

Misschien moeten we maar accepteren dat Helmonders liever naar de V&D gaan dan naar de Bieb. Ik vind persoonlijk trouwens de oplossing voor de vervanging van de biebfilialen zeer efficiënt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: