16reacties

Peijs: 5-puntenplan Wmo

Al enige tijd vraag ik aandacht voor een gesprek in de gemeenteraad over de Wmo Verordening. Deze verordening bepaalt onder welke voorwaarden inwoners maatwerkvoorzieningen kunnen krijgen en geeft helderheid over de omstandigheden waaronder gemeente compensatie biedt aan inwoners met beperkingen. Belangrijk dus! Het college heeft de gemeenteraad nu uitgenodigd om aan te geven wat wij belangrijk vinden in deze verordening. Dat is best bijzonder, want normaal krijgen we de verordening uitgewerkt voorgelegd en kunnen we min of meer tekenen bij het kruisje.

Buiten het feit dat ik eerder al heb aangegeven, dat het voor de PvdA-fractie ondenkbaar is in te stemmen met een verordening waarmee we ons voor de voorziening huishoudelijke ondersteuning niet aan de wet houden, hebben we nog wat belangrijke punten, ons 5-puntenplan:

  1. Van precedentwerking naar verschil durven maken.
    Ieder individu is uniek en iedere vraag om ondersteuning ook. En dat betekent dat we letterlijk verschil moeten durven te maken tussen inwoners.

  2. Werk vanuit vertrouwen in de Helmondse inwoners.
    Beperk de toetsmomenten en controles. Kijk naar hoe mensen in het leven staan en hoe je ze kunt helpen weer actief mee te doen. Ik heb te veel mensen gesproken die het gevoel hadden te moeten vechten met de gemeente om een Wmo-voorziening. De kosten van alle adviseurs, toetsmomenten en controles besteed ik liever aan de voorzieningen.

  1. De gemeente is geen medisch specialist. De onafhankelijk medisch adviseurs ook niet.
    Ik ken diverse inwoners die al jaren bij een medisch specialist onder behandeling zijn, maar door de gemeente toch onderworpen worden aan medisch adviseurs. Of die ondanks een chronische aandoening toch jaarlijks getoetst worden. De gemeente hoeft alleen te kijken op welke manier inwoners zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij. Punt.

  1. Overgang jeugdhulp-wmo moet voor inwoners niet te merken zijn.
    Ik ken voorbeelden van kinderen met een beperking, die ook na hun 18e bij hun ouders blijven wonen. En kinderen met een vorm van autisme die hen blijvend beperkt in hun deelname aan de maatschappij. Organiseer dat de benodigde ondersteuning gewoon doorloopt.

  1. Ontdek nieuwe manieren om met het gebruik van voorzieningen om te gaan.
    Onderzoek de mogelijkheden om te werken met leaseconstructen en deelgebruik. Neem het voorbeeld van de duo-fiets. Een mooie, waardevolle voorziening, maar duur om te verkrijgen.

Heeft u nog meer ideeën, laat ze me weten!

Nathalie Peijs
Fractievoorzitter PvdA Helmond