22reacties

Peijs: Energiefonds voor minima


Op de eerste bladzijde van de Programmabegroting staat dat de levensverwachting van Helmonders in sommige wijken zeven jaar korter is dan die van andere Helmonders. Anders gezegd: als je in Helmond-West woont ga je gemiddeld 7 jaar eerder dood dan een inwoner van de Oranjebuurt. 
De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) eerder dit jaar: Als we hier niets aan doen, worden de verschillen zo groot dat bij grote groepen mensen het vertrouwen in de overheid verder afneemt. Dat leidt tot maatschappelijke onrust, waarvan iedereen in de samenleving last krijgt.’

Wij willen ons als raadsleden nog wel eens druk maken over onze zichtbaarheid en over of we inwoners genoeg betrekken bij onze plannen. Maar echt verschil maken we door het leven van mensen makkelijker te maken, door hen een beter perspectief te geven. Dan zien zij een overheid die zich ook om hen bekommert.

Het college presenteert gelukkig diverse plannen op het gebied van armoede en het bestrijden van gezondheidsverschillen. Maar het zijn nog wel veel woorden, weinig daden. Een Lokaal Preventieakkoord. Een Lokale coalitie tegen de tweedeling. Prachtig. Maar wat gaan de inwoners hier van merken?

Het verkleinen van de maatschappelijke tweedeling is volgens mij ook geen apart beleidsterrein, het is geen project dat je vlottrekt met een actieprogramma. Het moet de rode draad zijn in alles wat je doet.

Neem de Energietransitie. Dit kan juist hét instrument zijn om de maatschappelijke tweedeling te verkleinen. Maar als je niets doet, zal de energietransitie de verschillen juist alleen maar groter maken. Iedereen die het geld heeft om duurzaamheidsmaatregelen te nemen doet dat en plukt daar zelf de financiële vruchten van. De mensen die het geld niet hebben om een energiezuinige wasmachine aan te schaffen zullen met hogere energierekeningen blijven zitten. Waardoor ze nog verder in de financiële problemen komen en onze gemeente zal moeten bijspringen.
Vergis je niet hoeveel Helmonders geen potje hebben om een A-klasse wasmachine te kopen. En de gemeente Helmond kent al jaren geen witgoedregeling meer. 

Ik stel bij de begrotingsbehandelingen voor om een Energiefonds voor Minima op te richten. Om zonnepanelen, isolatie, witgoed, enz. uit te kunnen betalen. Natuurlijk zal er discussie ontstaan over hoe dat te betalen. Maar ook hier kun je het principe van anticyclisch investeren toepassen, in mensen. Nu lagere energiekosten voor minima, waardoor ze straks minder een beroep hoeven te doen op gemeentelijke minimaregelingen.

Nathalie Peijs
Raadslid PvdA Helmond

Nathalie_Onze Helmondse politici
22 reacties
Reageer

Goed verhaal Nathalie!

Inderdaad: aan mooie papieren plannen hebben de Helmonders niets. Het gaat om de toepassing in de praktijk! Papier is geduldig....

Hanneke Hegeman

Wat zijn de minima? Wie zijn de armen?
Zijn dat mensen die het verdommen om te werken? Drugsverslaafden? Alcoholisten? Allochtonen? Gokkers?
Sorry, ik wil niet dat mijn geld daarnaartoe gaat, kijk, mensen die er niets aan kunnen doen en die welwillend zijn, dan zeg ik oké, maar niet zomaar iedereen.

En waar slaat het op dat deze mensen geen A-klasse wasmachine kunnen kopen? Is dat nodig dan? Is een B-klasse niet goed genoeg? Waanzin!!

En wat betreft de onnodige energietransitie horror, dat kan geen enkel normaal mens betalen als we van het gas af moeten. De mensen worden bewust willens en wetens kapot gemaakt, waarom? Dat zal over enkele jaren onthuld gaan worden.

Nathalie, je doet net of Helmond ergens een eigen geldpers heeft, zo naïef....

@Twanneman op dinsdag 27 oktober 2020 om 09:18:

helemaal met je eens Twanneman. Minima, zijn er zeker, maar ook zeker wel onterechte minima. Zolang als je met de auto naar de voedselbank kunt, ben je voor mij geen minima! Zou Helmond wel willen dat ze een eigen geldpers hadden. Gelukkig is dat niet zo.

@s.w. op dinsdag 27 oktober 2020 om 13:35:

Zo is het s.w.

Ik was nog aan het denken aan die A-klasse wasmachines.....
Ik denk dat de gemeente zoveel Miele wasmachines heeft weggeven aan onze "nieuwe gasten" dat ze niet eens meer weten dat er ook B-klasse's bestaan 😂😂

Ik maak me zorgen of zo'n energiefonds specifiek voor minima wel voldoende maatwerk gaat leveren en of het niet leidt tot dubbelingen met wat de gemeente en anderen al doen.

- Huurders vallen al af, want dat loopt via de woningbouwverenigingen
- Iedereen die geen geld heeft om zelf zonnepanelen op het dak te leggen kan terecht bij de gemeente voor een duurzaamheidslening. Kom je daarvoor niet in aanmerking, dan kun je terecht bij een marktpartij die dan een deel van de winst afroomt, maar na een aantal jaar zijn de zonnepanelen van jou.

Het voorbeeld wat je noemt, het verschil tussen een goedkope wasmachine en een A-klasse wasmachine is ongeveer 22 euro per jaar aan stroomverbruik voor een gezin. Dat is nog geen 2 euro per maand. Dat zet dus weinig zoden aan de dijk, ook voor de energietransitie.

Wat is dan wel effectief? Het meest effectief is isoleren. Landelijk gezien zijn de subsidies op isoleren dan ook onlangs verhoogd. (zie https://www.energiehuishelmond.nl/nieuws/tijdelijke-verhoging-vergoeding-van-isolatiekosten/ )

Beter dan een zoveelste regeling is dan ook een campagne vanuit de gemeente om mensen te helpen om gebruik te maken van de regelingen en mogelijkheden die er al zijn, Want er wordt al ontzettend veel gedaan op dit thema.

Michiel van Geel

Nathalie geeft in haar betoog duidelijk aan dat Helmonders uit Helmond West 7!!!! jaar korter leven dan inwoners uit de Oranje buurt.

En de reacties van iedereen gaat hier helemaal aan voorbij???

Dit is dus een zeer ernstig gegeven, waar je met politieke prietpraat niet onderuit komt..

Bovendien ( of topic) vind ik het bijzonder irritant dat ik niet meer op deze site kan zien wat de reacties waren op de vorige column va Nathalie wbt. de WMO

Ook bijzonder irritant is dat ik als ik wil inloggen op internet alleen maar Chinese tekens zie...Doe hier iets aan weblog!!! Dit is niet van deze tijd!!!!

Dat elitaire gelul over klasse a of b wasmachine.
Ga je schamen!!! Je hebt geen idee waar je het over hebt.

Maar neem maar van mij aan. Dit gezeik gaan jullie niet uitvoeren over de rug van de minima die dit zoooo hard nodig hebben.

Ga je schamen!!!!!

@Yasmine op dinsdag 27 oktober 2020 om 20:52:

Die 7 jaar, dat is geen nieuw fenomeen. Het is altijd al zo geweest dat lager opgeleide inwoners minder geld hebben om er een gezond dieet op na te houden en in het algemeen ook een minder gezonde levensstijl hebben. Tel daarbij verhoogde stressniveaus op door geldzorgen en meer criminaliteit in de wijk en die 7 jaar is niet zo raar meer. Wat niet betekent dat er niets aan gedaan moet worden, het is niet voor niets HET speerpunt van beleid van het college op dit moment.

Dat gezegd hebbende ging deze column niet over dat onderwerp, maar over een mogelijke oplossingsrichting voorgesteld door de PvdA Helmond. Een van de vele puzzelstukjes die samen voor een verkleining van de kloof tussen de wijken moet gaan zorgen. Vandaar dat de reacties ook vooral daar over gaan.

Michiel van Geel

@ Michiel van Geel

Met verbazing heb ik jouw reactie gelezen.
Dit gaat werkelijk alle perken te buiten hiermee discrimineer je dus een groot deel van Helmond.
Jij stelt dat dit gegeven...die 7 jaar.... helemaal niets nieuws is...dat wisten we al Jaaaaren!!! Toch...dat schrijf je toch??? Daarmee benoem ik dus dat elitaire gelul...als je dit al jaren wist...dan had je er toch wel eerder wat aan kunnen doen?

Ik ben van mn stoel gevallen van verbazing, maar nu ook inmiddels woede.

Hoe haal je het in je hoofd om dit op deze manier weg te zetten. En laat maar..die SPEERPUNTEN van de gemeente kunnen me ook gestolen worden.
Criminaliteit was er ook zo eentje ...weet je nog? Ga maar eens aan de burgemeester vragen met wie ze zaken doet in de veiligheidsdriehoek...dan weet je genoeg! Overigens...ik weet zeker dat je daar zeer wel mee bekend bent!

Je hebt boter op je hoofd Michiel van Geel en zit op het pluche om wat ongefundeerd elitair gelul op het weblog te zetten!

Overigens...in welke buurt woon jij...dat je je zooooo denigrerend over een andere bevolkingsgroep van Helmond uit kunt laten????

Het zijn geen kleuters hoor...ze kunne heeeeel goed voor hun eigen belangen opkomen

Als ze nou eens die belachelijk hoge energiebelasting en overal vanaf haalde, kan een ieder weer een fatsoenlijk wasmachine of iets anders kopen.
Ohh nee wacht even, helemaal vergeten.....in maart komen de verkiezingen weer eraan 😉.

Wat een woorden komen er uit je mond Yasmine schaam je eigen wat heb je voor een opvoeding gehad.je verveeld je zeker.dan zeg ik ga werken .dan kun je ook klasse Aaaaakopen hebt respect voor de mede mens hoe oud ben je een kleuter.........

@Zusje op woensdag 28 oktober 2020 om 16:10:

goed gezegd Zusje, ben het helemaal met je eens. Kleuters, zoals Yasmine zouden beter de mond kunnen houden en zich eerst eens beter moeten oriënteren. Verder zal ik maar geen uitlatingen doen, want anders komen er dadelijk allemaal van die woorden zoals discriminatie, respect en zoal meer! Hele volksstammen menen het hier voortaan en sinds enige tijd voor het zeggen te hebben. Reacties kunnen beter achterwege blijven. Vrijheid van meningsuiting.......

@ zusje en @ s.w

Weet je wat? Ga vanavond maar eens gezellig de nachtdienst in op een PG afdeling in een verzorgingstehuis. Dan kan je zien hoe ik me verveel!!!!

Ik een kleuter? Kijk even naar je eigen taalgebruik...daar past de term ..kleuter beter bij.

Blijkbaar heeft dhr. Michiel van Geel een bijzonder intellectuele achterban, die zich op deze manier, bijzonder ongepast laat horen.

Ga je schamen!!! Bah bah bah

IK snap trouwens niet dat de weblog dit soort reacties toe laat...

@Yasmine op woensdag 28 oktober 2020 om 17:10:

snotneus! Jouw reactie zouden ze moeten verwijderen!

@Yasmine op woensdag 28 oktober 2020 om 17:10:

waarom reageer je nog eigenlijk als je het allemaal zo bah, bah, bah vindt.

En de net middenmoot valt overal buiten.
Geen kwijtscheldingen, geen toeslagen, en overal de volle mep betalen...
En nog minder overhouden dan een minima...

👍toppie

Zijn dat dezelfde raadsleden die Helmond vol stouwen met onbetaalbare woningen en appartementen??
Hebben waarschijnlijk weer stemmen nodig en gaan dan weer staan te zwammen over wasmachines en andere kul waar ze helemaal geen verstand van hebben.
Investeer dan voor die minima eens in energievoorzieningen i.p.v. een gigantisch duur nieuw gemeentehuis.
Maar dat zal ik dan wel weer verkeerd zien, stelletje witte boorden boeven!

@zusje @sw
Op basis van iemands voornaam suggeren dat hij/zij zich "verveeld en niet werkt".

@E Betgem op donderdag 29 oktober 2020 om 09:17:

heb ik gezegd dat die zeurpiet niet werkt? Lezen is belangrijk. Geef liever geen commentaar. En aan een naam kun je niet zien wie hij of zij is, want dikwijls wordt hier onder pseudoniem geschreven.

Witgoedregelingen ..tja vroeger...vroeger hadden we ook niet een onderklasse bestaande uit 80% geimporteerde nieuwe medelanders met niet westerse achtergrond.
We zouden iedere burger ruim van witgoed kunnen voorzien, maar moeten ook en soms zelfs met voorrang de mondjes vullen van die.
en dan gezever over A klasse en zonnepanelen; juist links regelt die enorme subsidies op zonne en wind. Daardoor gaan rijken er met die zak geld vandoor.Betaald door de armen die hogere energieheffingen en accijnzen lappen.
Kijk, en dat is nou precies waar de PVV voor staat; rechts waar het moet en links waar het moet. sociaal voor mensen die dat verdienen en niet voor de hele wereld. Rechts betekent realistisch , niet idealistisch. Door idealisme loopt NL al decennialang achter de feiten aan.
En dat gezeik over leeftijden. allemachtig wat zijn sommige mensen toch acteurs

@Yasmine op woensdag 28 oktober 2020 om 15:24:

Ik woon in Brouwhuis, het Noord-West gedeelte en ben opgegroeid in een klein rijtjeshuis in de wijk Centrum in Eindhoven. In mijn studententijd jaren in De Bennekel gewoond. Ik kom niet uit een rijk gezin en ik heb mijn HBO studie nooit afgemaakt. Dat ik toevallig behept ben met een bovengemiddeld IQ en dus toch een goede baan heb weten te creeren voor mezelf maakt me niet meer of minder dan ieder ander. Beweren dat ik in een ivoren toren leef omdat ik de moeite neem om me te bemoeien met politiek is gebaseerd op aannames. Dat gezegd hebbende, je laat duidelijk merken dat deze dingen je aan het hart gaan. Misschien moet je daar iets mee doen. Voer actie, wordt lid van een politieke partij, richt een belangengroep op om het geluid dat je wil laten horen luider te laten klinken. Maar achterover hangen en roepen dat alles Kwalitatief Uitermate Teleurstellend is, daar ga je niets mee bereiken.

Wat betreft dat dit allang bekend is, een korte zoektocht via google levert al een rapport uit 2003 op van het RIVM over precies dat onderwerp:
http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/260201001.pdf
Wat "nieuw" is is dat dat getal van 7 jaar eraan gehangen is, waardoor het opeens tastbaar geworden is. Het probleem is echter van alle tijden.

En nee, dit is niet iets waar je heel eenvoudig iets aan kunt doen. De gemeente maakt al decennia lang beleid om de "armere" wijken te helpen. Als je op zou tellen waar het meeste geld dat de gemeente uitgeeft landt, dan zul je zien dat de "rijkere" wijken meer OZB betalen (want duurdere huizen) en daar minder van terug zien. En dat is prima vanuit het idee van onderlinge solidariteit. Sla de begroting van de gemeente er eens op na en tel eens op wat er allemaal uitgegeven wordt aan ondersteuning en beweer dan nog eens dat de gemeente niets doet. Maar het is goed dat er nu nog meer focus op komt te liggen.

Michiel van Geel

Van de jaarlijkse 435 miljoen euro in Helmond gaat er 210 miljoen euro naar de sociale kant van de stad. Werk, zorg, scholing, sport enzovoort.

Eigenlijk nog wat meer omdat in de posten bestuur en organisatie en algemene dekkingsmiddelen allerlei kosten worden gemaakt om bovengenoemde 210 miljoen uit te geven.

"Rijk" betaald daar het meeste aan mee. Indirect via Rijksbelastingen waarvan een deel wordt doorgeschoven naar gemeenten. Direct via OZB, een belasting voor woningeigenaren en bedrijven.

Dat is allemaal niet erg overigens. Solidariteit heet dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: