26reacties

Peijs: zoutloze zomer in Helmond


Het is zomer. Mensen genieten van hun vakantie. Niet de vakantie die ze in het begin van het jaar verwachtten te hebben, maar toch zie ik op social media mooie plaatjes van dito plekjes voorbij komen. Alle Helmondse zomerparels gaan helaas niet door. Zo is er geen kermis en zijn er geen kasteeltuinconcerten. Maar hadden we met wat politiek lef toch niet meer kunnen beleven in Helmond deze zomer?

In de periode maart-mei zaten we echt in crisismodus, met terecht veel ruimte en bevoegdheden voor de Veiligheidsregio’s en het college om noodzakelijke besluiten te nemen. Geen moment om scherpe politiek te bedrijven. De toen genomen beslissingen zijn met de kennis van toen nog steeds prima te verdedigen. Ook voor mij, als raadslid van een oppositiepartij.

Maar met de kennis van nu, en iets meer rust in de tent, mogen we ook kritischer gaan kijken naar genomen besluiten. Landelijk komt er steeds meer kritiek op adviezen en besluiten van het Outbreak Management Team. Niet alleen lijkt het OMT allesbehalve onafhankelijk te zijn, ze zijn ook koppig. Ze houden halsstarrig vast aan anderhalve meter afstand, terwijl de WHO zegt dat 1 meter veilig is (dat scheelt behoorlijk voor een bioscoop, theater, stadion, concertzaal of restaurant!) en over de mondkapjes is al genoeg gezegd. Met koppigheid komen we niet uit deze crisis. Ik ben daarom ook blij met de houding van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, die publiekelijk afstand durft te nemen van het OMT en verantwoordelijkheid neemt voor zijn stad. Daarmee krijgt hij het bijvoorbeeld voor elkaar dat alle regio’s mogen experimenteren met mondkapjes.

Deze houding hebben we ook in Helmond nodig. Onze stad, met al een kwetsbaar dna, komt alleen met heel veel lef uit deze crisis. En daarom mogen we ook wat kritischer kijken naar de besluiten hier. Een afgeslankte zomerkermis had best gekund met een maximum aantal bezoekers per cluster van attracties, gedegen crowd control en verplichte mondkapjes. De kasteeltuinconcerten hadden best gekund in een wat andere opzet. Bankjes en tafeltjes in de kasteeltuin, kaartjes vooraf (op naam) reserveren, mondkapjes totdat je op je plek zit. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de bioscopen en theaters. Zoek samen met ondernemers naar wat wél verantwoord kan in het kader van de volksgezondheid en stel met elkaar alles in het werk om het voor elkaar te krijgen, inclusief degelijke handhaving. Beter gecontroleerd experimenteren dan achter de feiten aanlopen van steeds meer illegale feesten en ontsporende jongeren.

Nathalie Peijs
Raadslid PvdA Helmond

Corona in HelmondNathalie_Onze Helmondse politici
26 reacties
Reageer

Of die Covid/Corona een HOAX is of niet, ik denk dat die mondkapjes geen zin hebben, je mag blij zijn dat je die dingen niet perse op hoeft (uiteraard mag het wel voor degene die willen), dan houd ik nog liever 1.5 meter afstand en dan is er maar niet veel te doen in Helmond, maar dit is persoonlijk, ik ben al lang blij dat ik op een terras kan gaan zitten.
Dat regio's mogen experimenteren dat slaat nergens op, mensen weten zo toch niet meer waar ze aan toe zijn? En daarbij komt nog dat het grondwettelijk op regio niveau helemaal niet mag of in ieder geval discutabel is.
Maar gezien de huidige besmettingen lijkt het me onverantwoord om dergelijke dingen in welke vorm ook te realiseren, het moge duidelijk zijn dat het virus niet weg is. Daarom vind ik het bericht wat je schrijft meer een verkoop praatje voor de PvdA.

Kasteel tuin concert zittend, mwa,
Het gaat om het ontmoeten van elkaar

@Twanneman op maandag 3 augustus 2020 om 10:45:

Inderdaad lijkt wel een ziekte om nu (tijdens vakantieperiode) als politici massaal dit weblog te misbruiken welke hebben we nog niet gehad, kunnen we hen ook pennenvruchten ontfutselen?

Hoi Nathalie, ik snap dat je de Helmonders iets moois wilt kunnen bieden om deze zomermaanden door te komen en dat siert je, en ook ben ik het met je eens dat er best wat creatiever gedacht mag worden om het inwoners en ondernemers naar de zin te maken. Toch wil ik wel een kanttekening maken bij jouw wensen: Ik ben juist blij dat we het in Helmond kalm aan doen.
Gezien recente stijging van aantal besmettingen, vind ik grote festiviteiten organiseren, niet zo'n prettig idee, ook niet met een dichtgetimmerd draaiboek. De praktijk vertelt namelijk een ander verhaal. Voldoende handhaving lukt namelijk al niet in de huidige situatie. Kijk naar Berkendonk en de markt/centrum. (En als je dit overlaat aan de organisatoren van bv kasteeltuinconcerten, zal er ook een kostenplaatje mee gemoeid zijn en ik vraag me af of ze daar op zitten te wachten.)

Ik vraag me trouwens af of er een directe link is tussen ontsporende jongeren en de voorgestelde festiviteiten.

En tot slot nog een vraag, omdat ik heel benieuwd ben: wat bedoel je precies met het kwetsbare Helmondse DNA? Die woorden bleven me vooral bij na het lezen van je column.

Zorg nu eens voor meer levendigheid op de zeer saaie marktplein/centrum er zijn nu maar wel veel terrasjes maar er hangt geen getuigen sfeer,zorg voor wat muziek en vooral op de zondag, zoals de laatste keer met enkele jazzbandtjes Gemeente Helmond denk daar echt iets aan en vooral deze tijd,ga in overleg met de horecazaken

Richard van Hout

Dat deze mevrouw doordramt over mondkapjes is een slecht voorteken. De politiek is compleet de weg kwijt. Ze pleit er wel voor maar ik durf te wedden dat ze het zelf nog niet doet.

Lotte van Dijk

Het bevreemdt mij dat nu de beslissingen genomen zijn(bv kermis, kasteel tuin feesten) er nu achteraf beweert wordt dat er alternativen mogelijk waren.
Ook lijkt het mij geen goed idee om te gaan "expirenteren" in een periode dat burgers hun hart vast houden mbt het weer stijgende aantal besmettingen.
Indien men niet legale bijeenkomsten en/of festiviteiten georganiseerd worden lijkt handhaving een voor de hand liggende oplossing.

Pvda-retoriek en makkelijk scoren.

Zoutloos betekent 'zonder zout' en zouteloos betekent 'flauw, kinderachtig'.
(Met dank aan het Genootschap Onze Taal)

Ik zie geen enkel verband tussen de KOP en de INHOUD van deze column.
Omgekeerd trouwens ook niet.

Peter van Lieshout

Vreemde column vol tegenstrijdigheden.

Wat niet de vakantie die we gepland hebben?
Zit nu lekker met mn gezin aan het Gardameer zoals we vorig jaar al gepland hadden.
Stuk minder druk dan andere jaren want alle paniekjankers zitten thuis met een muilkorf op achter de geraniums.
Laat je niet bang maken door de msm.... of slinkse politici die als doel hebben al onze vrijheden in te willen perken. Ze willen zelfs achter de voordeur controles uit gaan voeren dat idiote volk.

Wat een droeftoeterige reacties op iemands reguliere colum op dit medium. Misschien is dat wel het DNA van deze stad.

Dank voor de reacties weer!
Twee dingen vooraf:
1. Excuses voor de tikfout in de titel! Heel slordig van me.
2. Voor degenen die zich storen aan de PvdA-toon in deze column: daar kan ik weinig mee. Dit is een politieke column en ik mag de PvdA vertegenwoordigen in Helmond. Dan krijg je dus dit :). Maar gelukkig voor degenen die liever een ander geluid horen: ik vul deze plek maar eens in de 6 weken, de andere weken vullen collega’s van andere politieke fracties.

Dan even inhoudelijk. @Jeanne, ik snap je bezorgdheid heel goed. Ik heb het ook expliciet steeds over verantwoorde activiteiten. COVID is er en wordt door mensen (en dieren) onderling overgedragen. Tegelijkertijd kunnen we ook niet ontkennen dat hele sectoren keihard aan het omvallen zijn én dat steeds meer mensen (en dan met name jongeren) snakken naar sociale activiteiten. En die activiteiten ook op dit moment actief opzoeken en organiseren. Ik ben wat dat aangaat wel wat openschoven in m’n denken de afgelopen periode. Ik denk dat we beter meedenken in wat wél kan en dat vervolgens heel goed reguleren. Want een vinger geven als overheid mag niet betekenen dat je hele arm gepakt wordt. Alles wat er in onze stad georganiseerd kan worden zal met forse beperkingen te maken krijgen. Dus ja, seated Kasteeltuinconcerten zijn een totaal andere beleving @LG , maar het is in ieder geval iets. En als dat betekent dat je op momenten bijvoorbeeld een mondkapje draagt, dan denk ik dat er best veel mensen zijn die dat ervoor over hebben. En uiteraard blijf je thuis als je klachten hebt en laat je je dan testen. Daar wil ik op geen enkele manier mee marchanderen.

Nathalie Peijs

@Nathalie Peijs op maandag 3 augustus 2020 om 19:23:

Dank, Nathalie, voor je antwoord. Ik begrijp je punt en ik zou ook niets liever willen dat én de inwoners, waaronder jongeren, én ondernemers weer kunnen opbloeien (op verantwoorde manier). Mijn zorg blijft de handhaving, maar hopelijk kan die zorg weggenomen worden.
Zijn er überhaupt ideeën/plannen voor activiteiten in de komende weken? Kunnen ondernemers iets opzetten of wordt dat onmogelijk gemaakt door bestuur? Is er maw ruimte voor bedrijven om creatieve plannen uit te voeren?

'En uiteraard blijf je thuis als je Covid-19 gerelateerde klachten hebt' behalve als je bij Van Rooi meat werkt... Probeer eerst eens de regels door er nu zijn te handhaven voordat je gaat uitbreiden.

@Nathalie Peijs op maandag 3 augustus 2020 om 19:23:

Ik denk dat je snel "weer gaat terug schuiven in je denken" de komende weken/maanden als de tweede Corona golf een feit is.
Tuurlijk, ik wil ook van alles, maar wat niet gaat, gaat niet, zo simpel vind ik dat, zijn we echt zo poep verwend dat men zichzelf niet meer kan vermaken? Zijn we niet compleet zonder vakantie in het buitenland? Zijn onze kinderen zo vervelend en verwend dat we ze zelf niet meer kunnen vermaken en ze niet meer de baas zijn? Ik vraag het me af....

Seated Kasteeltuinconcerten, zie je het al gebeuren? Er kan nu al niets gehandhaafd worden, zeker niet als er alcohol is en daarbij is de politie is een grote afwezige in Helmond.
En nogmaals; de meeste mensen willen geen mondkapjes op.

Doe altijd al aan seated Kasteeltuinconcerten. Niet zo'n probleem mee. Handhaving is inderdaad een groot probleem. Zoals Twanneman elders schreef wetteloos in de avond en nacht. Maar het begint ook bij de mensen zelf. Als men wat rekening hield met elkaar i.p.v. wat ze zelf allemaal willen, en alles maar doen en doet. Schijnbaar vraagt men zelf om strengere maatregelen. Als ook de jeugd eigenlijk roept om duidelijke regels. Nu bepaalt ieder immers beste voor zichzelf.

De griep in een andere variant, niet meer en niet minder. De politiek grijpt deze kans aan om er zieltjes mee te winnen, vrijheden te beperken.
Mensen laat je geen angst aan praten door deze paniek aanjagers. 6100 doden tot op heden aan COVID19 in Nederland
Nul doden aan de reguliere griep tot nu toe dit jaar (2020) In 2018 waren er 9600 doden te betreuren aan de reguliere griep in Nederland.

Ik weet het ik ben een ongeschoolde jongen die FVD stemt en racist is die graag bbq.

Aan links, negeren is beter als reageren. Zie Joe Biden vanuit zijn bunker.

"De griep in een andere variant, niet meer en niet minder. De politiek grijpt deze kans aan om er zieltjes mee te winnen, vrijheden te beperken."

Mijn stem gaat niet naar het Forum voor Democratie maar de onderstaande link naar een artikel van het FVD wil ik graag met je delen... lees met me mee:

https://www.fvd.nl/corona-waar-staan-we-wat-is-de-weg-vooruit

"Ik weet het ik ben een ongeschoolde jongen die FVD stemt en racist is die graag bbq."

Racist ... je kunt maar iets hebben, om trots op te zijn (?!)

@Stef op dinsdag 4 augustus 2020 om 17:54 en
@Stapper op dinsdag 4 augustus 2020 om 19:31 en
wie het nog meer betreft:

Dit topic gaat over het coronavirus in Helmond. Reacties over de wereldwijde, Nederlandse en Brabantse oorzaken, problemen, oplossingen, (fake) nieuwtjes en gezemel inzake corona, beschouwt De weblog van Helmond als off-topic en verwijderen we daarom vanaf nu.
Voor het geven van zulke meningen zijn er tal van andere plekken op internet te vinden. De weblog van Helmond gaat namelijk over… Helmond. 😉

Mocht je op deze strenge regel willen reageren, dan is het topic Vragen staat vrij de plek om dat te doen. Daar heeft De weblog van Helmond en ieder ander dan de gelegenheid om je vraag te beantwoorden.

Ik vind het idee om bijvoorbeeld de Kasteeltuinconcerten in een zittende vorm te organiseren nog niet zo heel slecht. Dat is wat minder voor de jeugd, maar voor de wat oudere Helmonders zou het niet verkeerd zijn. Ook die hebben behoefte aan af en toe een verzetje. Natuurlijk is het niet dezelfde belevenis, maar het zijn wel mensen die zich wat makkelijker houden aan de coronaregels.

Maar goed, dat idee is hierboven afgeschoten, de meerderheid vindt het een slecht idee blijkbaar. Ook jammer voor het Helmondse bedrijf dat het organiseert, dat staat met het afgelasten van zowat alles dit jaar in Helmond zo wat op op omvallen vermoed ik.

Jan de Vries

Jammer om te lezen dat je achteraf allerlei mensen diskwalificeert. Als organisator van kasteeltuinconcerten of wat dan ook draag je als eerste de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van je gasten. Dat is nogal wat. Als om je heen van alles vooral niet georganiseerd wordt, dan ga je niet als enige tóch mensen bij elkaar brengen. Want met gezondheid en mogelijke risico’s speel je niet.
Aboutaleb is geen goede vergelijking, hij wil juist meer voorzichtigheid en pleit voor mondkapjes.
Ook ik wil graag weten wat Nathalie (PvdA) bedoelt met ‘Helmond met een al kwetsbaar DNA’.

@Patricia op woensdag 5 augustus 2020 om 12:30:

DNA is zogezegd een drager van erfelijk materiaal, voor mens en dier weliswaar.

Misschien bedoeld Nathalie met ‘Helmond met een al kwetsbaar DNA’, dat we al zo weinig Helmonds erfgoed hebben in de vorm van gebouwen en evenementen?

Zomaar een hersenkronkel van mij :)

Haha, meer concrete zorg voor ons geminimaliseerde Helmonds erfgoed is erg gewenst.
We wachten af of Nathalie dat bedoelt ...

@ de weblog van Helmond
Klopt het dat de topic ‘Vragen staat vrij’ niet in het menu staat? Ik ben er niet zo handig in ... misschien kijk ik niet goed 😉

@Patricia op woensdag 5 augustus 2020 om 16:21:

In onze desktop-versie staat het topic ‘Vragen staat vrij’ aan de rechterkant in de categorie 'Langlopende logs' (onder de lange lijst met 'Actuele logs').

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: