2reacties

Smeulders: Investeren!

Column Paul Smeulders Helmond

De kredietcrisis heeft de illusie van perfect functionerende, vrije, financiële markten hardhandig doorgeprikt. Ons internationale financiële stelsel blijkt een wankel, chaotisch en riskant casino te zijn. Dure bankiers hebben gegokt met onze welvaart en we hebben allemaal verloren. Dat is een wel heel harde les, vooral voor alle mensen die nu hun werk kwijt raken, of dreigen kwijt te raken.

In onze stad lijkt de economische crisis extra hard toe te slaan. Uit onderzoek blijkt dat van de vijftig grootste gemeenten in het land Eindhoven en Helmond de steden zijn waar de werkloosheid door de economische crisis het sterkst stijgt. Volgens de onderzoekers is Zuidoost-Brabant erg 'conjuntuurgevoelig' en gaan vooral laagopgeleiden en jongeren de gevolgen van de recessie voelen.

De uitgangspositie van Helmond is al bepaald niet florissant. Voordat de crisis uitbrak zat meer dan 8 % van de Helmonders zonder werk. Daarmee liggen de werkloosheidscijfers in Helmond fors hoger dan in de rest van de provincie. De verwachting is dat het werkloosheidspercentage in onze stad nog dit jaar boven de 10 % uitkomt. Dat is slecht nieuws voor Helmond en een groot, persoonlijk drama voor alle Helmonders die langdurig op straat belanden.

Bestrijding van massawerkloosheid moet dan ook de absolute topprioriteit krijgen. Meer dan ooit moeten nieuwe banen worden geschapen in kansrijke sectoren én moet er extra geïnvesteerd worden om bestaande banen te redden. Wie nu enkel en hard wil bezuinigen komt niet van de regen in de drup, maar van het noodweer in een orkaan terecht.

Helaas lijkt de gemeente Helmond zich onvoldoende doordrongen van hetgeen de recessie in de stad teweeg gaat brengen. Afgelopen week maakte het college bekend dat Helmond tot en met 2013 elk jaar 2,5 miljoen euro gaat bezuinigen. In plaats van te investeren in oplossingen, wordt de problematiek hierdoor alleen maar vergroot.

Uiteindelijk gaan de zwakste groepen tijdens deze crisis de hoogste prijs betalen. Er wordt niet genoeg geïnvesteerd in werkzekerheid én uitkeringen worden bevroren. Ik vind dit onacceptabel: de pijn moet eerlijk worden verdeeld! Zeker in deze tijden dienen de sterkste schouders de zwaarste last te dragen. Juist nu moet de overheid leiderschap tonen en extra investeren in onderwijs en herscholing.

Paul Smeulders
BurgercommissielidGroenLinks

enter