Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.543 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Column Paul Smeulders Helmond

De kredietcrisis heeft de illusie van perfect functionerende, vrije, financiële markten hardhandig doorgeprikt. Ons internationale financiële stelsel blijkt een wankel, chaotisch en riskant casino te zijn. Dure bankiers hebben gegokt met onze welvaart en we hebben allemaal verloren. Dat is een wel heel harde les, vooral voor alle mensen die nu hun werk kwijt raken, of dreigen kwijt te raken.

In onze stad lijkt de economische crisis extra hard toe te slaan. Uit onderzoek blijkt dat van de vijftig grootste gemeenten in het land Eindhoven en Helmond de steden zijn waar de werkloosheid door de economische crisis het sterkst stijgt. Volgens de onderzoekers is Zuidoost-Brabant erg 'conjuntuurgevoelig' en gaan vooral laagopgeleiden en jongeren de gevolgen van de recessie voelen.

De uitgangspositie van Helmond is al bepaald niet florissant. Voordat de crisis uitbrak zat meer dan 8 % van de Helmonders zonder werk. Daarmee liggen de werkloosheidscijfers in Helmond fors hoger dan in de rest van de provincie. De verwachting is dat het werkloosheidspercentage in onze stad nog dit jaar boven de 10 % uitkomt. Dat is slecht nieuws voor Helmond en een groot, persoonlijk drama voor alle Helmonders die langdurig op straat belanden.

Bestrijding van massawerkloosheid moet dan ook de absolute topprioriteit krijgen. Meer dan ooit moeten nieuwe banen worden geschapen in kansrijke sectoren én moet er extra geïnvesteerd worden om bestaande banen te redden. Wie nu enkel en hard wil bezuinigen komt niet van de regen in de drup, maar van het noodweer in een orkaan terecht.

Helaas lijkt de gemeente Helmond zich onvoldoende doordrongen van hetgeen de recessie in de stad teweeg gaat brengen. Afgelopen week maakte het college bekend dat Helmond tot en met 2013 elk jaar 2,5 miljoen euro gaat bezuinigen. In plaats van te investeren in oplossingen, wordt de problematiek hierdoor alleen maar vergroot.

Uiteindelijk gaan de zwakste groepen tijdens deze crisis de hoogste prijs betalen. Er wordt niet genoeg geïnvesteerd in werkzekerheid én uitkeringen worden bevroren. Ik vind dit onacceptabel: de pijn moet eerlijk worden verdeeld! Zeker in deze tijden dienen de sterkste schouders de zwaarste last te dragen. Juist nu moet de overheid leiderschap tonen en extra investeren in onderwijs en herscholing.

Paul Smeulders
BurgercommissielidGroenLinks

enter

2 reacties:

Beste Paul,

Volgens mij heb ik een heel ander stukje in de krant gelezen dan je hierboven aangeeft.

Want volgens onze wethouder dhr. Bethlehem blijft juist het creeren van werkgelegenheid vrij van bezuinigingen en heeft de gemeente de afgelopen jaren hier wat geld voor gereserveerd.
Daarnaast zal het meest worden bezuinigd bij het stadskantoor zelf, waar de burgers in mijn ogen niet veel van zullen merken.

Niet alleen dure bankiers maar ook dure ambtenaren hebben gegokt met onze belastingcenten, zie een gemeente als Amstelveen of Goes, deze hebben ruim 10 miljoen vergokt bij Icesave.
Helmond heeft weinig gegokt, en dus ook maar weinig verloren.

En als je het hebt over het eerlijk verdelen van de lasten, waarom zou een uitkering niet bevroren mogen worden als tegelijkertijd mensen die dagelijks de post bezorgen salaris zullen moeten inleveren om ontslagen in die sector te voorkomen.

Helmond en omgeving zal straks een flinke klap krijgen qua werkeloosheid, dit komt vooral omdat er in onze omgeving veel bouw-gerelateerde bedrijven zijn die straks na de zomervakantie geen of weinig opdrachten open hebben staan.
Hierin zou de gemeente een belangrijke rol kunnen spelen door een aantal bouwprojecten (uit te besteden aan bedrijven in omgeving) naar voren te schuiven.

Mvg,

Arnos

Beantwoorden

Ik ben benieuwd waarop de gemeente nu gaat bezuinigen. Want als Arnos het juist heeft dan zijn dat te billijken posten.
Of investeren door de gemeente echt nut voor de werkgelegenheid in Helmond zelf heeft is ook maar de vraag. Grote projecten zullen toch vaak Europees moeten worden aanbesteed?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *