41reacties

Stijkel: Zien roken doet roken


Mijn persoonlijke bron van ergernis is toch wel het blootgesteld worden aan zoveel rokende volwassenen in hun omgeving door mijn kinderen. En dan bedoel ik niet dat zij rokende ouders of veel rokende familieleden hebben want dat is bij ons juist niet het geval.

De laatste tijd heeft voeding, gezondheid en bewegen een hoge prioriteit bij de gemeente Helmond. De themacertificaten gezonde school worden uitgedeeld aan scholen die aandacht besteden aan gezonde voeding, we willen graag een gezonde schoolkantine, dat onze kinderen op tijd bewegen en het liefst ook een gezonde sportkantine.
Het broodje kroket moet ingeruild worden voor een broodje kaas, de frisdrank moeten we laten staan en de snoepzakken of zakjes chip zijn al helemaal uit den boze. Op scholen wordt gepleit voor een gezonde verjaardagstraktatie want als de juf het niet gezond genoeg vindt, gaat de mooie verjaardagstraktatie linea recta mee terug naar huis en blijft het jarige kind teleurgesteld achter.

Waar onze jeugd wel aan blootgesteld mag worden zijn de sigaretten, en dat vind ik ontzettend krom. In de horeca mag bijna nergens meer gerookt worden maar op de scholen wel. Onze kinderen leren op school dat ze gezond moeten leven maar zien wel overal om hen heen rokende volwassenen. Leerkrachten die tijdens de pauze rokend over het schoolplein lopen, of na school gaan staan roken op het schoolplein, ook dan zijn er nog kinderen op school. Ouders die in grote getale hun kroost komen ophalen met een sigaret in de mond. De school en de schoolomgeving zouden mijn inziens rookvrij moeten zijn. Niet voor niets wordt er op de pakjes sigaretten gewaarschuwd met de meest vreselijke afbeeldingen.

Maar dan zijn we er nog niet. Ook in het centrum van Helmond zien we overal rokende volwassenen. Ga je met je kind een cadeautje kopen bij de Intertoys voor een verjaarspartijtje staat het personeel van de zojuist genoemde speelgoedwinkel voor de ingang te roken. Ook hier wordt weer niet gedacht aan de voorbeeldfunctie. Zien roken doet roken. Ook bij het mooie nieuwe restaurant op de hoek van de Steenweg, zit de entree vol met rokende restaurantbezoekers wat het voor mij minder aantrekkelijk maakt om naar binnen te gaan als ik me eerst een weg moet banen door de rokende menigte. Ook de Helmondse speeltuin heeft een mooie kantine waar ook flink wordt gerookt terwijl er overal kinderen spelen. Ik zou heel graag zien dat een betaalde speeltuin rookvrij is, zowel in de kantine als buiten op het terras.

Bij hoge school de Kempel wordt een prachtige rookkoepel gebouwd voor de leerlingen maar de snoepautomaat moet eigenlijk worden verbannen net zoals de sport – en energiedrankjes.

Het gezonde schoolvignet wordt uitgereikt aan scholen die voldoen aan de basisvoorwaarden, die wat roken betreft voldoen als er in de school niet wordt gerookt. Maar buiten de school is het net zo goed in het zicht van de kinderen.
Wat mij betreft hebben we hier nog een grote slag te maken om alle scholen inclusief de schoolomgeving rookvrij te krijgen.

Sandra Stijkel
Raadslid Senioren 2013

SandraOnze Helmondse politici
41 reacties
Reageer

Mens, stel je niet zo aan!

http://nachthemel.nl/?p=3256

Nou dan blijf je vort lekker thuis....man man

Jolanda Holzken

Aanstellen is ook een vak Sandra Stijkel. Ik zou zeggen get a life.

Marja Konings

Hahaha kunt ook van alles een probleem maken

Zien roken doet roken? Mijn ouders roken beiden dus ben er mee opgegroeid, zelfs in de tijd dat het dus heel normaal was. Maar ik heb NOOIT gerookt. Dus die stelling klopt sowieso niet. Op scholen een voorbeeld geven vind ik prima. Zij hebben een voorbeeldfunctie inderdaad. Maar het gaat toch echt té ver om hiervoor een restaurant voorbij te lopen. Zeker indien dit dus buiten plaatsvindt. Ik vind in de kroeg al een discussie punt, maar dat terzijde, Vindt u dan ook dat er bij dat restaurant geen alcoholische drank of vette patat moet worden verkocht? Bij sommige gelegenheden ontkom je er gewoon niet aan en moet je ook niet willen. Of je moet geen auto rijden, en achteraf wonen zodat men geen last heeft van de uitlaatgassen? Om maar een voorbeeld te geven wat ook "slecht" is voor de gezondheid.

Heel simpel door het rook verbod gaan mensen nu eenmaal ergens anders roken.Ik zeg leer er maar mee om gaan want er zullen altijd rokers zijn zo is de maatschapij nu eenmaal. Misschien een idee om wat van elkaar te kunnen hebben in plaats van het nog triester te maken
En zien roken doet roken wij roken ook maar in mij gezin rookt niet ieder kind .

Wat een betutteling. Verbieden is het laatste wat je kunt doen als elke andere vorm van gedragsverandering niet lukt. Je kunt volgens mij je kinderen niet de hele dag beschermen tegen woorden of beelden die niet goed voor ze zijn.
Leer ze omgaan met de vele verleidingen die er zijn.
En u als volwassene kunt er voor kiezen om níet meer naar Interoys te gaan, of naar een ander restaurant.

Zorgen dat je een rookvrij huis hebt,en lekker thuis blijven. Zien zeuren, doet zeuren. Dus zal wel gezellig worden in dat rookvrije huis. Bij ons, rookt er overigens niemand. Voor bezoek is er altijd een asbak.

Nou nou het is toch ook zo erg he als het personeel rookt, als er niks anders voor hun is om te roken moeten ze daar wel gaan staan en denk jij nou echt dat kinderen gaan roken omdat ze dat zien? Ik rook zelf maar mijn 3 kids niet

pfff wa kennen mensen toch zeuren over bepaalde dingen...personeel staat buiten niet binnen dan heb je wat te klagen...bah bah....

Patricia Johanna van den Broek

Gelukkig hoef je niet elke dag naar de intertoys.....maak jij je ook zo druk om al die auto's die voor vervuiling zirgen, waar je kinderen ieder moment van de dag mee te maken hebben....

Saskia Van der Sommen

Pffft zal wel moeten he... ast binnen niet mag!! Tenzij u uw huis ter beschikking stelt in de pauze's. Deal??

Hanny van den Broek

Beste is in een hutje op de hei gaan wonen heb je ook nergens last van.. Sommige mensen

Liesbeth Brouwers

@Grote Pie op maandag 26 september 2016 om 09:35:

Niet normaal he waar moeten ze dan roken? Op het dak?????

Liesbeth Brouwers

Poeh poeh...het ziet er inderdaad niet uit als winkelpersoneel voor de deur staat te roken, maar hey.. wat moeten ze anders?? Vervolgens stapt de dame wel in haar auto of fietst ze door de dampende uitlaatgassen. Wat is erger? Het personeel wat in hun pauze een sigaret rookt of met je fiets en kinderen voor een stoplicht staan tussen de auto's? Stel je niet zo aan mens en ga iets nuttigs doen

Mevrouw Stijkel
Je kan beter op een onbewoond eiland gaan wonen! Daar heeft u nergens last van en hoef jij je eigen nergens aan te irriteren. Maar wat zal je na verloop van tijd blij zijn als je dan "ROOK" ziet, wandt dan is er Leven!!

Jolanda Verleg

Ik snap dat mensen een hekel kunnen hebben aan roken/rokers.
Niet voor niets willen veel rokers stoppen. Het is nu eenmaal slecht.

Echter, als niet-roker heb je geen alleenrecht op de speeltuin, de stad, de wereld!
Sommige rookplekken zijn niet handig geplaatst. Voor ingangen van restaurants, winkels. Maar daar kan de roker niets aan doen.
De rokers worden steeds meer aangekeken alsof ze enge, dakloze, criminele junks zijn ofzo.
En dan wil ik dus zeggen: joeeeehoeeee we doen niets illegaal hoor!

Dus erger je eraan, ga naar andere plaatsen of hou een keer je adem in.
Ga naar Bart Smit, daar zie je zeker niemand roken.
Het is niet dat er geen andere keuzes zijn.

Ingrid Bakker

Gaan we daar nou weer over zeiken?
Leef en laten leven!!!!! Moeten ze dan op het dak gaan zitten? Doe je wel aan gescheiden afval? Ik wèl! Rij je auto? Ik niet! Heb je dieren? Kan zo wel doorgaan maar steek eerst eens je hand in eigen boezem eer je oordeeld

Zelfs ik als ex-roker kan me alleen maar aansluiten bij de mensen hierboven............... : Stel je niet zo aan Sandra !!! De rokers moeten ook de ruimte hebben. Jij bent zeker ook zo'n type die vindt dat de rokers ook niet zouden mogen roken op het terras voor een café ??? Pffff ga dan gewoon naar een ander café.............

Ik ben zelf gestopt met roken, maar wie bij me op visite komt mag gerust zijn sigaretje opsteken. Ik wordt zoooo moe van al die betutteling. Mogen haar kinderen nog wel buiten komen tussen de auto's dan?? Al die gore uitlaatgassen........is ook niet echt gezond. Man man man Get a Life met dat gezeur allemaal!

Marjo Van de Kimmenade

Pfff pas maar op dat je kinderen geen zwervers tegenkomen, willen ze straks ook in de openlucht slapen

Jolanda Meulendijks

Beetje overdreven niet ??
Er zijn nu eenmaal mensen die roken , daar kun je niet omheen.
Zelf rook ik ook niet, maar pak wel op zijn tijd een pilsje.
Dat zien kinderen ook op verjaardagen , op feestjes en terrasjes .
Je kunt ze niet overal voor afschermen.
Wat denk je dat ze op tv allemaal zien ??
Het enige dat je kunt doen is ze goede voorlichting en raad geven als ouder en hopen dat ze later zelf de goede keuzes maken.
Op een bepaalde leeftijd zullen dat toch zelf moeten doen en moet je je kinderen loslaten.
Het is goed als ze dan al wat gezien hebben van de grote boze wereld.
Relax and get a life !

Lidia Maráczi

Al uw kinderen later gaan roken jammer dan.
Er zijn veel slechtere dingen die ze later gaan doen denk daar maar maar eens over na , voor de rest sluit ik me aan wat hier geschreven wordt.

Een weblog sociaal houden valt niet mee in Helmond.

Ik begrijp goed dat rokers op die plekken verzamelen, ik heb dat liever dan de oude situatie. Toen we overal in de horeca sigaretten ruikt i.p.v. Onze maaltijden.

Het enige wat ik ooit zie, waar ik met mijn verstand niet bij kan, is dat sommige ouders in de auto, met kleine kinderen op de achterbank, volop gaan zitten te stomen.

En naar dit gezever gaat mijn belastinggeld neem ik aan ..of heeft ze niks te doen met haar flauwekul

Ze zal zelf wel gerookt hebben en nu gestopt.. en kinderen hebben dat niet eens in de gaten als ze een speelgoed winkel binnen lopen.. die willen zsm naar binnen voor speelgoed... tja je zult er zelf wel opmerking over gemaakt hebben... dus tja hoe verziek je je eigen kinderen.

Twan Verbakel

Lekker thuis online bestellen! Let je wel op dat het in een rookvrije omgeving is gemaakt en door een koerier wordt bezorgd die in een niet vervuilende bestelauto rijdt?

Hans Verhofstadt

Nou en is dat een drama ???

Mien Lourenssen

Wat een gezeur van die Sandra Stijkel, raadslid Senioren 2013. Maar
ook wel van enkele mensen met hun reacties.

Als haar partij allemaal zulke "dingen" aanhangt, dan weet ik zeker
dat ze van mij nooit geen stem gaan krijgen. Ik maak zelf wel uit
wat ik doe! Binnen de wet dan natuurlijk. Ik rook zelf niet, maar als ik bezoek heb, moeten ze dat zelf weten. Er staan niet voor niets asbakken in mijn
huis.

Dat medewerkers buiten moeten gaan staan, is ons opgedrongen.
Door de bemoeizuchtigen en beterweters van Nederland!

@Henry op maandag 26 september 2016 om 10:34:

Beste Henry,

Ik ben het helemaal met je eens dat rokers ook de ruimte moeten hebben.
Ik pleit alleen voor een rookvrije school en school omgeving niet voor een rookvrije Helmond!

Vriendelijke groeten, Sandra

Sandra Stijkel

Wa n gezeik toch altijd over da roken nou da weer pff

Ellen Van De Berg

@Sandra Stijkel op maandag 26 september 2016 om 14:13:

Zou je niet zeggen.

**TIP** Misschien het artikeltje even herschrijven?

@Twanneman op maandag 26 september 2016 om 14:21:

Beste Twanneman, ik ga de collumn niet herschrijven. Ik sta achter elk woord wat ik heb geschreven. Bovenaan staat wel duidelijk dat het mijn persoonlijke bron van ergernis is en niet iets wat mijn partij aanhangt. Rokers moeten zeker de ruimte krijgen maar ik vind het er ook gewoon echt niet uitzien. Het personeel al rokende in het centrum bij de ingang van vele winkels en restaurants waarvan ik enkele voorbeelden noem. In veel reacties komt ook de thuissituatie aan bod. Wat een ieder thuis doet moet hij of zij natuurlijk zelf weten. Daar heb ik absoluut geen oordeel over. Ik pleit echt voor een rookvrije school en school omgeving. Bedankt voor alle reacties. Vriendelijke groeten Sandra.

Sandra Stijkel

Jeetje pak een tijdmachine en vlieg 30 jaar terug....

Linda Van Ruth

Haha, column met de meeste weerstand ooit. Zelfs ik als fervent niet-roker (duur, ongezond, viesbah) ben het helemaal met je oneens. Stop de betutteling!

gewoon zwaar bestraffen dat roken,die vieze stinkzooi,zit je lekker op een terrasje wat te eten komt en zo'n stinkende kloothommel langs je zitten te roken meteen je eten verpest,zwaar bestraffen en de shag gewoon 50 euro per pakje maken,stinkers bah bah en roggelen gedverderrie en jij zit daar te eten en inderdaad die kinderen kopiëren,die denken dat dit stoer is,waar je mee omgaat word je mee besmet totaal uitverbannen die vieze stinkzooi.

schone longen

@Sandra Stijkel op maandag 26 september 2016 om 14:13:

Beste sandra, ik ben zelf een roker en kan wel zeggen dat als ik een opsteek buiten op straat voel ik me als crimineel. Maar goed je moet eens rond je kijken er zijn veel van je naaste collegas in de politiek die nog rookt ga je daar ook commentaar geven? Concentreer je op wat belangrijk hier in helmond zijn, ouderen zorg wat iedere keer weg bezuinigd wordt, de werkdrukte voor de verzorgende, de armoede in de stad en ga zomaar door. Er zijn veel erger dingen in het leven. Ga daar eerst aan de gang.

Beste Sandra,

Bemoeizucht is dodelijk voor de mens en tast hun weldenkend brein aan.

Mvg. Johan Megens

Zoveel dommen mensen door te roken.

Gepke Van der Heijden

Oow maar dat is grappig... Waarom mag een casino wel langs een bibliotheek zitten terwijl daar ook kinderen komen. Leg mij dat maar is haar fijn uit!!

Danny Schellekens

@Danny Schellekens op dinsdag 27 september 2016 om 20:26:

WTF heeft een casino met roken te maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: