41reacties

Stijkel: Zien roken doet roken

Mijn persoonlijke bron van ergernis is toch wel het blootgesteld worden aan zoveel rokende volwassenen in hun omgeving door mijn kinderen. En dan bedoel ik niet dat zij rokende ouders of veel rokende familieleden hebben want dat is bij ons juist niet het geval.

De laatste tijd heeft voeding, gezondheid en bewegen een hoge prioriteit bij de gemeente Helmond. De themacertificaten gezonde school worden uitgedeeld aan scholen die aandacht besteden aan gezonde voeding, we willen graag een gezonde schoolkantine, dat onze kinderen op tijd bewegen en het liefst ook een gezonde sportkantine.

Het broodje kroket moet ingeruild worden voor een broodje kaas, de frisdrank moeten we laten staan en de snoepzakken of zakjes chip zijn al helemaal uit den boze. Op scholen wordt gepleit voor een gezonde verjaardagstraktatie want als de juf het niet gezond genoeg vindt, gaat de mooie verjaardagstraktatie linea recta mee terug naar huis en blijft het jarige kind teleurgesteld achter.

Waar onze jeugd wel aan blootgesteld mag worden zijn de sigaretten, en dat vind ik ontzettend krom. In de horeca mag bijna nergens meer gerookt worden maar op de scholen wel. Onze kinderen leren op school dat ze gezond moeten leven maar zien wel overal om hen heen rokende volwassenen. Leerkrachten die tijdens de pauze rokend over het schoolplein lopen, of na school gaan staan roken op het schoolplein, ook dan zijn er nog kinderen op school. Ouders die in grote getale hun kroost komen ophalen met een sigaret in de mond. De school en de schoolomgeving zouden mijn inziens rookvrij moeten zijn. Niet voor niets wordt er op de pakjes sigaretten gewaarschuwd met de meest vreselijke afbeeldingen.

Maar dan zijn we er nog niet. Ook in het centrum van Helmond zien we overal rokende volwassenen. Ga je met je kind een cadeautje kopen bij de Intertoys voor een verjaarspartijtje staat het personeel van de zojuist genoemde speelgoedwinkel voor de ingang te roken. Ook hier wordt weer niet gedacht aan de voorbeeldfunctie. Zien roken doet roken. Ook bij het mooie nieuwe restaurant op de hoek van de Steenweg, zit de entree vol met rokende restaurantbezoekers wat het voor mij minder aantrekkelijk maakt om naar binnen te gaan als ik me eerst een weg moet banen door de rokende menigte. Ook de Helmondse speeltuin heeft een mooie kantine waar ook flink wordt gerookt terwijl er overal kinderen spelen. Ik zou heel graag zien dat een betaalde speeltuin rookvrij is, zowel in de kantine als buiten op het terras.

Bij hoge school de Kempel wordt een prachtige rookkoepel gebouwd voor de leerlingen maar de snoepautomaat moet eigenlijk worden verbannen net zoals de sport – en energiedrankjes.

Het gezonde schoolvignet wordt uitgereikt aan scholen die voldoen aan de basisvoorwaarden, die wat roken betreft voldoen als er in de school niet wordt gerookt. Maar buiten de school is het net zo goed in het zicht van de kinderen.
Wat mij betreft hebben we hier nog een grote slag te maken om alle scholen inclusief de schoolomgeving rookvrij te krijgen.

Sandra Stijkel
Raadslid Senioren 2013