Buiten is het 7 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.261 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Sandra

5reacties

Vandaag heeft Sandra Stijkel bekend gemaakt dat zij de raadsfractie van Senioren 2013 verlaat en een overstap maakt naar de VVD-fractie. Senioren 2013 wordt daardoor een eenmansfractie.
De fractie van de VVD kreeg 5 zetels na de raadsverkiezingen in 2014 en stijgt nu dus naar 6.
Sandra Stijkel zag bij Senioren 2013 te weinig toekomstperspectief. “Ik stond zelf mede aan de wieg van deze partij en heb mij daar met hart en ziel voor ingezet. Maar ik merkte dat de basis onder de partij te smal werd, ook door het vertrek van een groot aantal leden. Het gaat mij uiteindelijk om de idealen waar ik me hard voor wil maken en ik denk dat de komende tijd beter vanuit de VVD-fractie te kunnen doen. Het partijprogramma van de VVD komt op veel punten overeen met dat van Senioren 2013, dus de keuze was snel gemaakt.” Lees verder »

149reacties

Donderdag 3 november j.l. was het weer zover; de jaarlijkse begrotingsbehandeling die in een marathonzitting met de gemeenteraad besproken wordt. Voorafgaand aan de begrotingsbehandeling is er een hooravond waar inwoners kunnen inspreken en een avond voor de raadsleden voor het beantwoorden van de technische vragen door de ambtenaren.
Voor alle Helmondse partijen een belangrijke dag. De besteding van het overgebleven zorggeld deed het debat het hoogst oplaaien. Wat wel te verwachten was. Helmond hield over 2 jaar maar liefst 10 miljoen euro over op de jeugdzorg en wmo. De wmo is bv. bedoeld om hulpbehoevende mensen langer thuis te kunnen laten wonen. De reserves in Helmond groeide uit naar 18 miljoen euro. Lees verder »

41reacties

Mijn persoonlijke bron van ergernis is toch wel het blootgesteld worden aan zoveel rokende volwassenen in hun omgeving door mijn kinderen. En dan bedoel ik niet dat zij rokende ouders of veel rokende familieleden hebben want dat is bij ons juist niet het geval.

De laatste tijd heeft voeding, gezondheid en bewegen een hoge prioriteit bij de gemeente Helmond. De themacertificaten gezonde school worden uitgedeeld aan scholen die aandacht besteden aan gezonde voeding, we willen graag een gezonde schoolkantine, dat onze kinderen op tijd bewegen en het liefst ook een gezonde sportkantine.
Lees verder »

4reacties

In ons gezin is het de laatste jaren min of meer traditie geworden om van de vakantie een mooi plakboek te maken. Mijn jongste zoon is erg creatief en buiten de gebruikelijke vakantiekiekjes komen er ook knutselwerkjes, ansichtkaarten, entreebewijzen, stickers en zelfs bestekzakjes van eetgelegenheden in ons jaarlijkse vakantieplakboek. We hebben inmiddels al een aantal mooie vakantieplakboeken gemaakt en elk jaar wordt de collectie aangevuld met weer een andere bestemming. Tot mijn zoon zei; “mama, in Helmond doen we ook zo veel leuke dingen en we maken er nooit geen plakboek van”. Zo gezegd, zo gedaan. Er moest een plakboek over Helmond komen. Lees verder »

3reacties

Er wordt meer dan genoeg geschreven over het gestuntel in de gemeenteraad. “Niet zelden hebben ze hele avonden en meerdere schorsingen nodig om tot een fatsoenlijk besluit te komen,” klinkt het. Toch wil ik nu wel een lans breken voor mijn collega’s in de politiek. Want wij worden bekeken als professionals, terwijl een raadslid veel vaker iemand is met een (fulltime) baan en een passie voor politiek in zijn of haar woonplaats.

Natuurlijk zijn er professionals betrokken bij de gemeenteraad. Een uitgebreid ambtenarenapparaat en de griffie. Voor zover ik weet is geen enkel raadslid fulltime aan het werk voor de gemeenteraad. Toch verwachten burgers wel een goede bijdrage en dat we (bijna) elke millimeter van een dossier kunnen benoemen. Lees verder »

10reacties

Het aantal ouderen neemt toe, ook in Helmond. Daarom willen wij de komende jaren het ouderenbeleid intensiveren. Daarvoor ontwikkelen wij een nieuwe visie en creëren wij de portefeuille ouderenbeleid in ons college. De nieuwe visie is gericht op het behoud van vitaliteit, bevorderen van zelfredzaamheid en meedoen en het tegengaan van eenzaamheid. De levenservaring van senioren is van grote waarde voor onze samenleving!
Wij zijn heel blij met deze mooie woorden die staan in het coalitieakkoord 2014-2018, maar wij hebben hier de afgelopen twee jaar nog niets concreets van tot stand zien komen of zelfs maar aangekondigd zien worden. Lees verder »

37reacties

Vijf zaaltjes vol ‘steunpilaren’ kopte John Graat (E.D. 8.4) treffend boven zijn impressies van de zogenaamde stadsgesprekken, die het Helmondse stadsbestuur organiseerde.
De minieme opkomst toonde aan dat de Helmondse bevolking er niet in gelooft door het zittende college en de raad gehoord te worden. Komt bij: wie openlijk en eerlijk zijn terechte zorgen uit bij het thema asielzoekers wordt domweg voor ‘schreeuwer’ uitgemaakt.
Onder bewaking van 15 politieagenten lieten 140 stadgenoten, waarvan 99,9% ongeremde ‘mee’denkers, zich meenemen in de opzet van het programma: ‘Ja zeggen tegen de burgemeester’. De vraag is immers niet meer of die 500 asielzoekers komen, maar hoe helpen we hun integreren. Daarmee wordt en passant de vraag of die mensen ooit van plan zijn naar huis te gaan, overbodig. Lees verder »

13reacties

‘Dat de tijdelijke huisvesting van de asielzoekers in de Veka-sporthal ‘een euro meer’ kostte dan in de gemeente Gemert-Bakel deed volgens onze burgemeester mw. Blanksma weinig af aan haar persoonlijke lof op deze actie. Zo gemakkelijk kun je er als burgemeester, die van het begin af aan hierin haar eigen koers heeft gevaren, inderdaad over denken. Op 5 september 2015 kondigde zij al zonder enig vooroverleg aan de opvangverzoeken van de overheid aan de orde te gaan stellen in een bijeenkomst van 21 burgemeesters in de regio. ‘Helmond mag niet aan de kant blijven staan‘ was toen haar boodschap. Toen had zij samen met het college al het oog laten vallen op een megaproject van langdurige huisvesting in bijvoorbeeld het voormalige Carolusgebouw. De hiermee overvallen buurtbewoners waren ontsteld en vroegen aan onze partij, Senioren 2013, om hulp bij het verzet. Het COA stelde vast dat er heel wat bij kwam kijken om het gebouw naar wens in te richten en stuurde de bussen met asielzoekers elders heen. Lees verder »

39reacties

Senioren 2013 is er altijd voor geweest om echte vluchtelingen tijdelijk, maar met slechts de hoogstnoodzakelijke voorzieningen worden opgevangen. Dat hebben we naar buiten toe ook steeds zo gecommuniceerd. Opvang moet strikt beperkt blijven tot echte vluchtelingen. Daarom moet iedereen sowieso uitputtend gescreend zijn voordat hij hier aan kan komen. Zonder paspoort (omdat ze dat al weggegooid hebben) of met een vals paspoort zou helemaal niemand hier terecht moeten kunnen. Echte vluchtelingen zijn doorgaans gezinnen met kinderen en soms hun bejaarde ouders, ten einde raad, uitgeput van de lange bizarre tocht die zij vaak gemaakt hebben, blij met alles wat aan voedsel en onderdak wordt aangeboden, die zeker geen eisen gaan stellen. We zien steeds vaker, dit is een kleine minderheid. Lees verder »

8reacties

Vanaf vandaag schrijft Sandra Stijkel (gemeenteraadslid van Senioren 2013) elke 6 weken haar column op de weblog. Daarin haar bespiegelingen over  Helmond. Welkom Sandra: succes!


Beste inwoners van Helmond, hier is mijn eerste weblogartikel als kersvers politiek columniste. Ik ben Sandra Stijkel, getrouwd met Oscar en heb twee zonen, Romijn & Xavier. Vanaf het moment dat ik benaderd ben om voor de weblog te schrijven heb ik ernaar uitgekeken. Met een notitieblok naast het bed, kwamen er al snel allerlei onderwerpen in me op. Als raadslid wordt je vaak aangesproken over de meest gangbare zaken, bv. de irritaties rondom hondenpoep, losliggende stenen, onkruid, etc. Dit blijft voor veel mensen een bron van irritatie. Maar over dit onderwerp kunnen we inmiddels wel een heel boek schrijven. Lees verder »