Buiten is het 2 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.356 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

Vanaf vandaag schrijft Sandra Stijkel (gemeenteraadslid van Senioren 2013) elke 6 weken haar column op de weblog. Daarin haar bespiegelingen over  Helmond. Welkom Sandra: succes!


Beste inwoners van Helmond, hier is mijn eerste weblogartikel als kersvers politiek columniste. Ik ben Sandra Stijkel, getrouwd met Oscar en heb twee zonen, Romijn & Xavier. Vanaf het moment dat ik benaderd ben om voor de weblog te schrijven heb ik ernaar uitgekeken. Met een notitieblok naast het bed, kwamen er al snel allerlei onderwerpen in me op. Als raadslid wordt je vaak aangesproken over de meest gangbare zaken, bv. de irritaties rondom hondenpoep, losliggende stenen, onkruid, etc. Dit blijft voor veel mensen een bron van irritatie. Maar over dit onderwerp kunnen we inmiddels wel een heel boek schrijven.

Wat ik nu graag eens zou benoemen zijn de Helmondse vrouwelijke bestuurders, daar hoor ik namelijk zelf ook bij en daar ben ik enorm trots op. In Helmond hebben we namelijk 10 (van de 37) vrouwelijke raadsleden, 2 (van de 6) vrouwelijke wethouders en een vrouwelijke burgemeester. Allen doen wij ons best om het raadslidmaatschap naast onze baan, vrijwilligerswerk en veelal een gezin te combineren. En dat gaat ons goed af! In 2017 vieren we 100 jaar algemeen kiesrecht en in 2019 100 jaar vrouwenkiesrecht. Een mooie aanleiding om er voor te zorgen dat er bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen van 2018 meer vrouwen in de gemeenteraad verkozen gaan worden. Het ideaal, een democratisch wenselijke gelijke vertegenwoordiging in aantallen gekozen vrouwen en mannen is na bijna 100 jaar vrouwenkiesrecht nog steeds niet bereikt. Vooral de gemeenteraden blijven hierbij achter. Slechts 28% van de gemeenteraadsleden is vrouw, in Helmond ligt dit nog lager. Dus vrouwen in Helmond, laat je zien & horen!

In Helmond is er altijd wel wat te beleven dus ook genoeg onderwerpen om over te gaan schrijven de komende tijd, ik heb er zin in!

Sandra Stijkel
Raadslid Senioren 2013

8 reacties:

Om het principe vind ik het jammer dat vrouwen in de politiek ondervertegenwoordigd zijn, maar pragmatisch vraag ik me af of het veel uitmaakt. Maken vrouwen wezenlijk andere beleidskeuzes dan mannen?

Beantwoorden

Denk dat de politiek zich beter druk kan maken over juist de gangbare zaken. Denk dat het voorkomen van het schrijven van het boek je taak is. Irritatie/ergernissen oppakken lijkt me een stuk zinvoller dan kijken welk geslacht het poppetje is. Goed functioneren lijkt me een stuk relevanter.
Vooral met de zware bezuinigingen die er aan komen in de buitenruimte zou ik dat oppakken voor je een serie van boeken kan schrijven……..

Beantwoorden

Of je nou vrouw of man bent, het gaat om de juiste capaciteiten.

Dus ik vind dit weer typisch vrouwengeneuzel.

Beantwoorden
Helmonder in hart en ziel

Inhoud a.u.b.

Beantwoorden

Ik denk dat dit haar laatste column is.

Beantwoorden

Op de weblog doen ze het dan in ieder geval goed, vier van de zes gemeenteraadscolumns zijn van vrouwen.
Ik vind dat ze het onderwerp goed neerzet, maar zelf vind ik het argument dat er meer vrouwen ergens moeten komen, altijd wat gekunsteld. Moet je voorstellen dat elke bevolkingsgroep met enige omvang dat denkt. Als ik het goed begreep kan 10% niet of nauwelijks lezen, moeten die dan ook 10% van de raadszetels krijgen?
Maar misschien vind ik dat dat wel om ik man ben die kan lezen en schrijven.

Beantwoorden

Ben voor UITSLUITEND mannen.Tenminste als het van die kanjers zijn zoals er nu in de Helmondse raad zitten.

Beantwoorden

@Frank op zondag 13 december 2015 om 16:08:

Er is één groep die ik werkelijk mis in de politiek: lichamelijk gehandicapten. De samenleving is te zeer ingesteld op mensen die gezond zijn van lichaam en geest.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *