13reacties

Tuerlings: De slimste wijk van NL


Hier niet heel ver vandaan, aan de rand van Eindhoven, ligt de High Tech Campus. Een klein stukje van Brabant dat door het leven gaat als ‘de slimste vierkante kilometer ter wereld’. Nu kun je je afvragen wat daarmee bedoeld wordt. Slim betekent immers niet altijd het zelfde. Op de Hightech Campus gaat het vooral over wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoek. Het past dan ook naadloos bij onze Brainport regio.

Afgelopen maand stond de Helmondse tegenhanger van het slimste stukje Nederland op de agenda van de gemeenteraad; Brainport Smart District, ofwel, de slimste wijk van Nederland. Ook dit kleine stukje past perfect in de Brainport regio, maar dan op geheel eigen wijze. Het moet een wijk worden die anders is dan iedere andere wijk in Nederland. Waar gewerkt wordt met een datagestuurde deeleconomie, waar duurzaamheid, mobiliteit en de inrichting van de natuur niet met elkaar strijden om het schaarse beetje ruimte, maar juist hand in hand gaan en elkaar versterken, waar eerlijkheid in de lokale, circulaire economie is geworteld. Het moet een wijk worden waar het wonen van de toekomst verkend wordt. Maar het beperkt zich niet alleen tot de buitenkant en de inrichting van de wijk.

Één van de belangrijkste doelen van Brainport Smart District is het tegengaan van tweedeling in onze maatschappij. De maatschappelijke tweedeling heeft negatieve effecten op ontzettend veel onderdelen van het leven van een hele grote groep mensen, bijvoorbeeld door stress of een ongezonde leefomgeving. Mensen die in economisch sterke wijken wonen, leven bijvoorbeeld gemiddeld zo’n 7 jaar langer dan mensen die in economisch minder sterke wijken wonen. Met Brainport Smart District willen we deze kloof van ongelijkheid dichten door te bouwen voor verschillende doelgroepen en te experimenteren met allerlei woonvormen. Met deze uitzonderlijke wijk werken we, samen met Helmondse inwoners en toekomstige Helmondse inwoners, aan een eerlijker, gezonder, bruisender, socialer en groener Helmond. Brainport Smart District wordt daarmee niet alleen een wijk die er anders uitziet maar ook een wijk waar mensen, die daarvoor kiezen, echt anders kunnen leven.

Zo ambitieus als het klinkt voor een Nederlandse stad, zo positief wordt het ook internationaal ontvangen. Op internationale congressen over slimme steden staat Helmond regelmatig in de spotlights. Met mooie verhalen alleen, zijn we er nog niet. Dit uithangbord van en voor onze stad heeft nog een weg vol uitdagingen te gaan, maar we zouden Helmond niet zijn als we daarvoor niet flink de mouwen opstroopten.

Thomas Tuerlings
Fractievoorzitter GroenLinks

ThomasOnze Helmondse politici
13 reacties
Reageer

Ben je verhuisd dan?

Komen daar nu die duizenden sociale huurwoningen waar Helmond al een paar decennia op zit te wachten, of wordt het net als de binnenstad volgeplempt met koop- en vrijesectorwoningen?

@Karel op dinsdag 9 februari 2021 om 13:56:

Thomas woont nabij het Eindhovensch Kanaal. In de rijkste wijk van Helmond.
Brandevoort.

Hoe kunnen domme mensen een slimme wijk bouwen.....

De toekomst zal het leren.

De heijstraat is de slimste straat.
Wat een hoop kolderieke naieve teksten weer.
Politiek die stelt "wij zijn voor beter hoger mooie gezonder vrijer duurzamer.
Nou zeg, zet dat eens af tegne partijen die voor oorlog ongezondheid korter leven en minder welvaart is.
En wordt dit al niet jaren geroepen?
Was Amsterdam Zuid Oost, de Bijlmer ook niet zo'n internationaal gefeteerd sociaal project?
Denk je echt dat mensen ,wanneer ze op elkaar gedwongen worden, allemaal even oud gaan worden, en is dat jouw uitdaging ?
Of wellicht zou je politiek eens keuzes moeten maken die haalbaar en betaalbaar zijn; minder massa immigratie, minder EU om eens wat te noemen.
Echt kansloos elite project en praatje.

In plaats van nieuwe artikelen schrijven kun je beter eerst de oude artikelen afronden Thomas, zoals Stiphoutse Zon en de recent gestelde vragen door VVD Lokaal Sterk

@Marco op woensdag 10 februari 2021 om 10:20:

Dit zegt natuurlijk wel iets over de betrouwbaarheid van je reacties hier op de weblog... Ik woon niet in Brandevoort en heb nooit in Brandevoort gewoond. Gek dat @deweblogvanHelmond dit soort feitelijke onjuistheden laat staan.

@piet op dinsdag 23 februari 2021 om 21:10:

Je zou je ook kunnen verdiepen in de werkwijze van de weblog. Ons (de politieke columnisten) is gevraagd iedere zes weken een column te schrijven. Dat staat dus los van de discussie of een eerdere column afgerond is of niet.

Zoals ik ook onder Stiphoutse Zon aangeef: raadsvragen worden door raadsleden gesteld aan een wethouder. Niet aan collega raadsleden. Ik ben geen wethouder en voel als raadslid geen behoefte deze vragen te beantwoorden. Misschien ben ik wel net zo benieuwd naar de beantwoording van die vragen door de wethouder als de partijen die de vragen stellen...

Thomas Tuerlings

@Thomas Tuerlings op maandag 1 maart 2021 om 11:48:

U bent toch niet boos?

@Marco op maandag 1 maart 2021 om 17:17:

Nee hoor, dat ben ik zelden ;)

Thomas Tuerlings

@Thomas Tuerlings op dinsdag 2 maart 2021 om 10:51:

Jouw ingezonden column doet een beetje vermoeden dat je nabij Eindhoven woont. Karel vroeg zich meteen af of je bent verhuisd.

Ik heb er gewoon een grap van gemaakt. In Brandevoort wonen erg veel
(oud-)Eindhovenaren.

Excuses voor de veroorzaakte verwarring.

@Marco op woensdag 3 maart 2021 om 12:44:

Geen probleem hoor! In dat geval neem ik mijn opmerking over betrouwbaarheid terug. Zo'n tekstblokje maakt interpretatie van sommige reacties af en toe wel een uitdaging. Heb toch de voorkeur bij het zien van gezichtsuitdrukkingen in gesprekken, dat draagt bij aan goede verstandhouding.

Thomas Tuerlings

@Thomas Tuerlings op donderdag 4 maart 2021 om 11:46:

Als polticus heb je toch een ijzeren rug? Ik steun jouw partij. Ook op 17 maart.

wat een anti reclame.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: