Buiten is het 16 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 88.794 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Thomas

23reacties

Data is here to stay. De wereld digitaliseert zo snel dat de behoefte aan een fatsoenlijk glasvezelnetwerk binnen nu en tien jaar net zo groot is als de behoefte aan een goed werkend riool. Een glasvezelnetwerk past in het rijtje nutsvoorzieningen, samen met het elektriciteitsnet en de waterleiding. Van het gas, aan het glas. Een verplichte glasvezelaansluiting zou dan ook een logisch punt zijn geweest in het regeerakkoord dat eind oktober werd gepresenteerd. Lees verder »

2reacties

Op zondag 17 september kreeg ik een whatsapp berichtje van mijn broertje dat mijn weekend en week daarna behoorlijk op zou schudden. Luc, de broer van een van zijn beste vrienden, lag na een voetbalwedstrijd in het ziekenhuis en de vooruitzichten waren somber. De dag erna kreeg ik opnieuw een berichtje. Luc was overleden. Ik heb hem helaas nooit persoonlijk gekend, maar het kwam zo dichtbij dat het me toch heel erg aangreep.

Een week later, de dag na het bijzonder mooie afscheid, zou mijn eigen voetbalseizoen beginnen. Luc had lange tijd bij dezelfde club gespeeld als ik, dus we begonnen met een minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd. Lees verder »

5reacties

Een vervolg op Kunst, een duivels dilemma.

In de reacties op mijn vorige column werd de vraag gesteld hoeveel euro GroenLinks vindt dat er per voorstelling bijgelegd mag worden. Achterliggende gedachte van die reactie was dat een voorstelling liever niet teveel geld kost en bij voorkeur zelfs winstgevend is. Zo niet, dan kan het geld eigenlijk maar beter naar andere kunst. Kunst die dus waarschijnlijk ook zonder financiële steun al ‘break even’ draait of zelfs winstgevend is. Dan hoeft juist dáár toch geen geld meer bij? Lees verder »

14reacties

De kunsten, een breed en subjectief begrip, onlosmakelijk verbonden met de menselijke cultuur. De een denkt bij de kunsten aan een schilderij in het Rijksmuseum, de ander aan ballet en weer een ander aan draaiorgels.

Ondanks het enorm brede spectrum aan zaken die je onder kunsten of cultuur kunt scharen, is er één gemene deler. Dat kunst en cultuur toegevoegde waarde hebben voor de samenleving, daar is men het wel over eens. Maar wat die waarde is? In een samenleving die meer en meer onder economisme gebukt gaat, wordt steeds vaker een kosten-batenanalyse gemaakt. Cultuur kun je verstevigen, maar ook ondermijnen en economisme is fataal voor die menselijke cultuur. Het is ironisch dat twee van de factoren die ons tot mens maken, die ons onderscheiden van dieren, zo slecht met elkaar door één deur kunnen. Een duivels dilemma dus. Lees verder »

33reacties

Met temperaturen zoals die van vandaag en afgelopen weekend, is de energierekening niet iets waar je snel aan denkt, tenzij je over moet stappen. Toch is het ook nu relevant. Het is een thema dat terug komt bij de voorjaarsnota. De wereld is bezig of staat op het punt te beginnen aan een energietransitie. Nederland is inmiddels ook bezig aan deze transitie. Binnen niet al te lang zal Nederland grootschalig de overstap gaan maken naar een aardgas vrije samenleving. Die transitie kan en mag echter een stuk sneller. Nederland hobbelt namelijk, wat ontwikkelde landen betreft, een beetje achteraan. Lees verder »

10reacties

Veiligheid is de laatste maanden een terugkerend thema geweest in de commissie B&E. De stadswacht kwam ter sprake, waarover ik eerder al een column schreef. Afgelopen donderdag stond het aanvalsplan veiligheid op de agenda, over de bestrijding van criminaliteit in Helmond en op 16 maart, exact een maand geleden, werd het risicoprofiel van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost (VRBZO) besproken. Op dit risicoprofiel kom ik later terug.

In juni 2016 was het thema van mijn column geiten en Q-koorts. Hier pak ik nu op terug, omdat het nog steeds zeer actueel is. Vorige week was er een informatieavond in wijkhuis Parkzicht in Dierdonk, over de nog altijd ontbrekende duidelijkheid rond de komst van een nieuwe geitenboerderij met 2300 geiten tussen Bakel en Dierdonk. Lees verder »

6reacties

Klimaat en klimaatverandering krijgen vaak het stempel een linkse hobby te zijn. Met de opkomst van Trump in Amerika wordt dit beeld alleen maar sterker. Helaas is niets minder waar. Klimaatverandering is niet meer een probleem verzonnen door ‘linkse boomknuffelaars’, maar serieuze shit. Voor iedereen, links of rechts. De recent verschenen videotape van Shell, uit 1991, bewijst dat zelfs grote bedrijven toen al wisten van de gevaren. Dat deze video vervolgens 25 jaar lang door Shell verzwegen werd, is op z’n zachtst gezegd bizar.
U vraagt zich nu misschien af waar ik heen wil met deze column en u overweegt mogelijk op het kruisje te klikken bij het zoveelste klimaatverhaal, wat ogenschijnlijk niet zoveel met Helmond te maken lijkt te hebben. Toch is er een verband. Lees verder »

8reacties

Veiligheid. Niet iets waar Helmond internationaal om bekend staat. Binnen Nederland heeft Helmond al lange tijd niet echt een positieve naam… De drugswereld is hier hardnekkig, maar helaas is dit geen Helmonds probleem. Het treft de complete regio, van Tilburg tot Venlo. Daar zou ik een aparte column over kunnen schrijven. Het thema van nu wordt ingegeven door de commissievergadering van afgelopen donderdag, 19 januari.

Een aspect van veiligheid waar Helmond namelijk wél positief om bekend staat, is de stadswacht. Niet de problemen uit het verleden rondom de organisatie, maar de impact van de stadswacht op het veiligheidsgevoel. Lees verder »

8reacties

Op zondag 11 december gaat de nieuwe dienstregeling van het openbaar vervoer in. Het busvervoer in Brabant krijgt een nieuwe naam: Bravo. Hermes en Bravo communiceren al enige tijd volop over de nieuwe dienstregeling, onder andere met promoteams in de bus en op de stations en met advertenties in het ED en de Traverse. Misschien hadden ze de uitgaven aan promotie beter in dienstverlening kunnen investeren. Bravo is Italiaans en betekent letterlijk ‘goed’. Dankzij de 43 elektrische bussen heeft Bravo de primeur in Europa, terecht Bravo dus! Maar wat de dienstregeling betreft, valt er voor het Helmondse OV weinig te Bravo’en. Het was al niet veel, maar nu weten we het zeker. De keuze voor een alternatief wordt ons wel erg makkelijk gemaakt. Lees verder »

8reacties

Laatst heb ik met iemand gesproken die lid was van de jeugdraad in haar stad. Daarbij rees bij mij meteen de vraag waarom we in Helmond geen jeugdraad hebben. Ik besloot hier mijn column aan te wijden. Zo kwam ik er achter dat het idee niet nieuw is.

In november 2015 werd door PvdA en D66 een breed gesteunde motie ingediend voor het onderzoeken van de mogelijkheid van een jeugdgemeenteraad, naar voorbeeld van onder andere Laarbeek, Tilburg en Oirschot. Een beetje in de bestuurlijke stukken zoeken, leert dat het idee voor Helmond al uit 2005 stamt en voor het eerst geopperd werd door het CDA. Een goede zaak dat er aandacht is voor de stem van jongeren en dat het binnen de Helmondse politiek niet een paradepaardje van maar één partij is. Lees verder »

13reacties

(Te) hard rijden is een keuze. Ik woon sinds een tijdje aan de Traverse en als ik uit het raam kijk, zie ik dat het best een populaire keuze is. Maar is het ook een verstandige keuze? Behalve dat het misschien leuk is, heeft het verder vooral nadelen. Veel meer dan je in eerste instantie zou verwachten.

Op de Traverse is de maximum toegestane snelheid 50km/u. Hier wordt lang niet altijd gehoor aan gegeven, zeker niet op de brug bij het kasteel. Tijdwinst levert het echter niet op. De stoplichten staan namelijk op zo’n afstand van elkaar dat je met te hard rijden nooit op tijd bent om bij het volgende stoplicht een ‘groen eerder’ mee te pikken. Tenzij je als een bezetene met 140km/u door rood knalt (ook dit zie ik wel eens gebeuren). Lees verder »

7reacties

Zomerse columns hebben een zomers onderwerp. Zo ook deze.

Een traditie bouwen kost tijd. Dat weten ze bij de Lega Bisse del Garda maar al te goed. Deze organisatie staat achter een jaarlijks terugkerende serie van roei-evenementen op het Gardameer in Italië. Ieder jaar strijdt een tiental teams in competitieverband uit naam van hun stad of dorp om de Bandiera del Lago (vlag van het meer). Vier sterke roeiers staan (!) op een lange, slanke boot en roeien een bepaalde afstand twee keer heen en weer. Deze manier van roeien is ontstaan ten tijde van de Republiek van Venetië, ergens tussen 1400 en 1700. De eerste race zou gestreden zijn in 1548 en dit evenement mag zich dus met recht een traditie noemen! Lees verder »

3reacties

Youtube staat vol met hilarische filmpjes van gillende geiten. Heel leuk, maar het is niet alleen maar schone schijn bij deze dieren. Veel mensen leven nog steeds iedere dag met de desastreuze gevolgen van de Q-koorts uitbraak tussen 2007 en 2011. In het ED van zaterdag 25 juni jl. valt te lezen dat het aantal overledenen aan Q-koorts drie keer zo hoog is als aanvankelijk werd gedacht. Geen 26 maar 74 dodelijke slachtoffers vallen te betreuren. Het virus brak voornamelijk bij geitenhouderijen uit. Lees verder »

5reacties

In eerdere columns heb ik het onderwerp ook al eens aangehaald. Meer dan eens zelfs. Huisvesting in Helmond. Iets wat me na aan het hart gaat, omdat ik uit ervaring weet hoe moeilijk het is. Nu, halverwege de raadsperiode is het niet minder actueel dan aan het begin. Nog steeds staat de woningvoorraad onder hoge druk en dat zal ook absoluut niet zomaar even veranderen. Als we nu beginnen met bijbouwen, staan die huizen er pas over een tijdje, dus het probleem is ook echt niet eenvoudig. Dit is echter geen reden om niet in te zetten op extra woonruimte en op kansen die hier aan bijdragen, ook al vaart het kabinet in Den Haag hierop een stevig andere koers. Lees verder »

10reacties

Eigenlijk komt deze column een dag of drie te vroeg, maar dat zal met het onderwerp te maken hebben. Het OV komt bijna altijd te vroeg. Of te laat… Vandaag (maandag 4 april) staat voor de Helmondse Gemeenteraad een informatiebijeenkomst gepland over het ‘bidbook bereikbaarheid Zuid Nederland’. Wethouder de Vries zal dan een toelichting geven op het proces specifiek voor Helmond binnen het opstellen van een bereikbaarheidsakkoord voor Zuidoost Brabant. Twee dagen later, op 6 april, is er in het Evoluon in Eindhoven een bijeenkomst over bereikbaarheid voor de gehele MRE. Daarom nu maar een aftrap in deze week van het OV. Lees verder »

7reacties

Vandaag een keer geen lange, politiek inhoudelijke column van mijn hand. Over iets minder dan een maand zijn de gemeenteraadsverkiezingen namelijk precies twee jaar geleden. Ook zitten we dan halverwege de raadsperiode waarin GroenLinks voor het eerst in de Helmondse geschiedenis deelneemt aan de coalitie. Reden voor ons om eens terug te blikken op de eerste helft. Voor GroenLinks is het streven altijd geweest te besturen vanuit een breed draagvlak. Geen coalitie versus oppositie mentaliteit, maar de gedachte “Mensen maken de stad,” staat centraal.
Lees verder »

8reacties

Wonen in Helmond, wie wil dat nou niet? Als we de landelijke gemiddelden naast de inwoneraantallen van Helmond leggen, zien we één groep die flink ondervertegenwoordigd is in Helmond. De jongere tussen 20 en 24. Voor een stad zonder universiteit is dat ook niet zo vreemd. In mijn eerste column op deze weblog, Helmond Studentenstad (Tuerlings, 2015), ging ik hier al uitgebreid op in en in 2008 schreef dhr. Chahim hier al over. Sinds 2008 is de jongere niet méér van Helmond gaan houden. Jammer, want het is een belangrijke doelgroep. Ik ga nu niet verder in op Helmond als stad voor studenten. Deze column gaat over de Woonvisie 2016-2020, over het wonen in Helmond in het algemeen. Lees verder »

91reacties

Vluchtelingen, zonder enige twijfel het meest besproken, meest bediscussieerde en meest gevoelige thema van 2015. De foto van Aylan op het strand heeft plaats gemaakt voor een Eiffeltoren of Franse vlag, op dezelfde manier als “Je suis Charlie” over het net ging. Social media is de plek waar het debat tussen mensen onderling wordt uitgevochten. Meningen slaan om met hetzelfde gemak als het weer op een snikhete zomerdag in juli. De gebeurtenissen in Parijs hebben gezorgd voor een nieuwe tsunami van scepsis tegenover alles dat niet van hier komt. De roep om represailles tegen IS klinkt luider dan ooit. “Bombarderen die shit,” roept men overal, maar dat gebeurt al volop. What’s next? Straten liggen vol met bloemen voor de 130 onschuldige slachtoffers die de aanslagen in Parijs niet overleefd hebben, maar nergens bloemen voor de inmiddels ruim 700 onschuldige slachtoffers die het Franse antwoord niet overleefd hebben. Om nog maar te zwijgen over de miljoenen levens die deze bizarre strijd al heeft verwoest. Lees verder »

1reactie

In november 2014 presenteerde TNO een onderzoek naar de economische schade door files in Nederland. Over de ecologische schade of schade aan de volksgezondheid door files (maar belangrijker, het verkeer in het algemeen) spreekt men in dit onderzoek helaas niet. Dan zou namelijk niemand nog met de raam open over de A2 durven. Lastig dat we dingen vaak pas begrijpen als er een getal of bedrag aan verbonden kan worden. Lees verder »

37reacties

Net als de academische wereld, lijkt de politiek moeite te hebben om uit zijn ivoren toren te komen. Met name de Haagse politiek neemt soms opmerkelijke besluiten. Een van de meest besproken thema’s op de politieke agenda van de afgelopen twee jaar is de participatiewet; het paradepaardje van staatssecretaris Klijnsma. Doelstelling van deze wet is met name om mensen in de bijstand te betrekken bij de maatschappij door middel van het invoeren van een verplichte tegenprestatie. Indien je niets voor je uitkering doet, word je gekort. Ik wil niet zeggen dat ik twijfel aan de goede bedoelingen van de staatssecretaris, maar deze wet, die per 1 januari 2015 in werking is getreden, is wat kort door de bocht. Bovendien zitten er nogal wat scherpe randen aan, zo vinden ook veel gemeenten. Lees verder »