Buiten is het 14 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.799 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Op zondag 17 september kreeg ik een whatsapp berichtje van mijn broertje dat mijn weekend en week daarna behoorlijk op zou schudden. Luc, de broer van een van zijn beste vrienden, lag na een voetbalwedstrijd in het ziekenhuis en de vooruitzichten waren somber. De dag erna kreeg ik opnieuw een berichtje. Luc was overleden. Ik heb hem helaas nooit persoonlijk gekend, maar het kwam zo dichtbij dat het me toch heel erg aangreep.

Een week later, de dag na het bijzonder mooie afscheid, zou mijn eigen voetbalseizoen beginnen. Luc had lange tijd bij dezelfde club gespeeld als ik, dus we begonnen met een minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd.
Wat met name tijdens het begin van de wedstrijd opviel, was het uitblijven van agressie. Dit sloop er later wel weer in, maar het leek alsof die minuut stilte iedereen tot een moment van bezinning had gedwongen. Een moment van bewustwording, van hoe onvoorspelbaar het leven kan lopen, van besef en respect.

Het lijkt een beetje op het idee waar de heer Buma mee kwam in aanloop naar de verkiezingen. Het bijbrengen van respect, normen en waarden. Zoiets kun je alleen niet forceren. Je krijgt het niet van het zingen van het volkslied. Zelfs niet staand en met de hand op het hart. Ik moest het volkslied in groep 8 op de basisschool ook leren, met de boodschap dat we zouden blijven zitten als we geen 10 haalden. Iedereen in mijn klas haalde een 10, maar echt profijt hebben we er daarna niet van gehad.

Respect, normen en waarden komen na een moment van bezinning. Bezinning als blijkt hoe onvoorspelbaar het leven is. Dat moet je niet willen forceren, dat moet je niet voorspelbaar willen maken. Het komt onverwacht, voor iedereen op een ander moment en het raakt je.

Nog geen week na het overlijden van Luc, stond sportpark de Braak op de agenda van de commissie in de gemeenteraad. Het sportpark waar hij zijn laatste voetbaljaren speelde. Nu dit park waarschijnlijk op de schop gaat, zou het misschien een mooi gebaar zijn om er een speciale boom te planten ter nagedachtenis van Luc. Een plek waar ieder voor zichzelf of samen zo’n momentje van bezinning kan vinden.

Een boom met de verbindende gave die Luc ook had.

Gepubliceerd met toestemming van de ouders van Luc.

Thomas Tuerlings
Burgercommissielid GroenLinks

2 reacties:

RIP Luc ????
Respect voor Thomas!

Beantwoorden

Dag Thomas,

Weet je…. je hebt gelijk wanneer je zegt dat het Volkslied niet helpt …. net zo als ik tegen je zeg dat een boom planten niet helpt…. van mij mag er een herdenkingsboom komen voor Luc, voor alle helderheid.

Je hebt ook gelijk over die momenten in je leven dat je geraakt wordt, even stil staat, tot bezinning komen, je bewust wordt van iets….

Van mij zou er een ontmoetingsplek in de stad mogen komen, een soort van open huis…. een plek waar boeken staan die je verder helpen, voor elk wat wils want het proces van bewustwording wat we allemaal doorlopen ( bewust of onbewust) is een individueel proces met een eigen tempo. En tegelijkertijd is het een universeel proces, met thema’s waar we allemaal tegenaan lopen.

Terug naar de ontmoetingsplek….

daar waar met gesloten beurs je…
Boeken kunt bekijken, uitleg kunt krijgen over de vele methoden voor het werken aan het verhogen van je bewustzijn via boeddisme, via geloven, via menselijke psyche, via hartenergie, via Eckart Tolle, via spiritualiteit,zang en dans…

Daar waar je met gesloten beurs kunt deelnemen aan activiteiten die mensen weer aanbieden. Daar waar je een kop koffie kunt drinken en kunt praten….
Daar waar je je kunt inschrijven voor gezamenlijke wandeltochten en picknicks. Daar waar je samen buiten kunt zijn, misschien met een moestuin, kruidentuin, kampvuur….

Yep Thomas, ik kan zo helemaal wegdromen en realiseer me… dan is het planten van de boom voor Luc toch realistischer ☀️

Sterkte en ook vanaf hier….. heel veel sterkte aan de familie van Luc ????

Beantwoorden
Angelique Raaijmakers- v.d. Pol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *