Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.918 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Eenzaamheid is actueler dan ooit. Het is in deze periode van corona voor velen voelbaar. Tegelijkertijd zien we hoe inventief en hulpbereid Nederland is om mensen te helpen die zich eenzaam (zijn gaan) voelen. Uit verschillende onderzoeken (o.a. door de GGD) en de vele signalen die we hebben ontvangen blijkt dat steeds meer mensen eenzame gevoelens ervaren.

Afgelopen maanden hebben wij enkele online bijeenkomsten georganiseerd en meerdere gesprekken gevoerd met jongeren, ervaringsdeskundigen en experts vanuit de welzijns- en zorgorganisaties. Daaruit kwam al snel naar boven dat er een sterke behoefte en noodzaak is om meer aandacht te geven aan het thema eenzaamheid en het meer bespreekbaar te maken.
Samen met jongeren en professionals uit verschillende vakgebieden hebben we een campagne opgezet rondom eenzaamheid onder jongeren, maar dat wil niet zeggen dat wij onze aandacht beperken en onze ogen sluiten voor eenzaamheid als breder maatschappelijk probleem, omdat het heel duidelijk is dat het niet enkel bij jongeren speelt!

In de Week tegen Eenzaamheid (van 1 tot en met 8 oktober) is deze campagne van start gegaan. Naast de campagne willen we een brede samenwerking vormen in Helmond om eenzaamheid onder jongeren (maar zeker ook bij een breder publiek) tegen te gaan en het taboe op eenzaamheid te doorbreken. Je ziet het niet snel, maar het is overal om ons heen. Alleen samen zorgen we er voor dat dit probleem makkelijker bespreekbaar wordt en mensen met gevoelens van eenzaamheid de ‘ondersteuning’ krijgen die ze nodig hebben, want in je uppie valt eenzaamheid niet te doorbreken.

We willen ervoor zorgen dat er een structurele en integrale aanpak komt van eenzaamheid. Deze specifieke campagne richt zich daarvoor vooral op eenzaamheid onder jongeren, maar ook voor mensen die zich geen jongere voelen, willen we een goede, blijvende oplossing gaan vinden. Samen met het maatschappelijk middenveld, het onderwijs, belangrijke sleutelfiguren en natuurlijk jongeren zelf, hebben we hiervoor alle politieke partijen en het college van burgemeester en wethouders opgeroepen om ons gezamenlijk sterk te maken om dit probleem aan te pakken. Het is jammer dat een enkele politieke partij zichzelf belangrijker vindt dan een gezamenlijke publiekscampagne tegen een groot maatschappelijk probleem. Wij zullen ons de komende jaren in ieder geval hard blijven maken voor een oplossing voor dit probleem en er voor zorgen dat het op de agenda komt en bespreekbaar blijft. Hiervoor strijden wij samen tegen eenzaamheid.

Thomas Tuerlings
Fractievoorzitter GroenLinks

2 reacties:

Als je de laatste alinea kriitsch leest,
lees ik heel vaak:
WE willen./ zullen nou ik moet het eerst nog eens zien en dan ga ik geloven……

en het licht bij die klavergroentjes heel vaak dat het aan anderen ligt, nou ga eens aan de slag dan hebben de ouderen al jarenlang gedaan

Beantwoorden

Thomas. Je spreekt over eenzaamheid bij jongeren.
In de campagne willen we een brede samenwerking vormen in Helmond om eenzaamheid onder jongeren (maar zeker ook bij een breder publiek) tegen te gaan. Wie bedoel je dan met jongeren? Bij een eerder bericht van jou was al discussie bij welke doelgroepen wie dan behoort.
Nu zie ik op deze flyer leeftijden staan. Leeftijden die volgens bijvoorbeeld een ED bericht van vandaag helemaal geen jongeren zijn. (Opvallend is wel dat jongeren (18-44 jaar) met een 6,8 aangeven minder gelukkig te zijn dan 55-plussers, die hun leven met een 7,4 beoordelen). https://www.ed.nl/brabant/vertrouwen-brabanders-in-corona-aanpak-van-instanties-slinkt-gestaag~a2fbd19f/
Telkens maar worden mensen benoemd in vage benamingen en hokjes.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *