Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.917 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
13reacties

Verkopers van energiecontracten wekken vaak irritatie op. Sinds de komst van het bel-me-niet-register (waar ze zich lang niet altijd aan houden), proberen ze het ook op andere manieren. Door bij mensen langs de deur te gaan bijvoorbeeld. Afgelopen maand had ik er maar liefst vier aan de deur. Toevallig had ik drie weken eerder een energiecontract afgesloten via prijsvergelijkingssite pricewise.nl, dus ik wist wat mijn kosten waren. Alle vier zeiden ze dat ze me een goedkoper contract aan konden bieden dan het contract dat ik net had afgesloten. Ze wilden zelfs de opzegboete voor me betalen én ik zou een unieke welkomstbonus krijgen als ik met hen (hun energiemaatschappij) in zee ging. Ik kan me heel goed voorstellen dat wanneer je je niet in energiecontracten verdiept hebt, zo’n aanbod erg verleidelijk is, zeker wanneer het aanbod zó mooi lijkt en je het financieel toch al niet makkelijk hebt.

Helaas was het aanbod van de deurverkopers niet goedkoper dan mijn nieuwe contract en ik wees hun aanbod dan ook af. Vervolgens hoorde ik ze in alle vier de gevallen bij mijn buren aanbellen, met exact het zelfde verhaal en exact dezelfde manier van ‘overtuigen’. Waar de ene verkoper heel vriendelijk was en mijn afwijzing keurig accepteerde, werd een andere verkoper behoorlijk intimiderend en bijna agressief toen ik hem de deur wees. In oktober werd gesteld dat er een keurmerk tegen dit soort misleidende en agressieve verkopers zou komen.

Bij de laatste raadsvergadering (3 december) stond de Algemene Plaatselijke Verordening op de agenda, waarin ook een zogenaamd ‘Ventverbod’ opgenomen is. Dat is een verbod op verkoop/collecte aan de deur in Helmond. Maar dit verbod geldt nu alleen op zondag en op maandag t/m zaterdag tussen 22:00 en 08:00. Deurverkopers houden zich keurig aan deze regels, omdat zij ook wel weten dat mensen om 4 uur ‘s nachts niet geïnteresseerd zijn in een nieuw energiecontract. Overdag hebben deurverkopers volledige vrijheid. Je kunt je hier tegen wapenen met een geen-colportage sticker op je deur, maar het probleem verdwijnt daarmee niet. Vooral voor mensen in een kwetsbare financiële positie kunnen dit soort praktijken tot vervelende gevolgen leiden. Bij de volgende behandeling van de APV dienen we een voorstel in om het ventverbod uit te breiden voor commerciële diensten en producten.

Thomas Tuerlings
Fractievoorzitter GroenLinks

13 reacties:

Eindelijk eens iemand die daar iets aan doet! Top!!
Ik zou zeggen ze minstens, net als met goede doelen, een vergunning op naam aanvragen. Dan haal je er al veel van dat verkeerde soort uit. Maar liever gewoon helemaal verbieden.

Beantwoorden

In groepen gaan ze hele wijken af.
Je ontkomt er gewoon niet aan.

Beantwoorden

Ik zou zeggen: Iedereen in Helmond krijgt een geen- colportage sticker van de gemeente!! Ben je er ook zo klaar mee.

Beantwoorden

@H. ypocriet op maandag 16 december 2019 om 10:47:

????????????????????

Beantwoorden

Beantwoorden

Dat “Bel-me-niet-register” werkt voor geen meter!
Ik heb geen enkel soort sticker nodig.
Ik maak vrijwel nooit de deur open voor mensen die ongevraagd aanbellen en zeker niet als ze zich beneden in de hal niet hebben aangemeld.

Beantwoorden

Tip: breidt dit ventverbod uit met elk soort abbonnement/lidmaatschap, ook voor de publieke sector én goede doelen. Dus enkel éénmalige verkopen c.q. donaties.

Beantwoorden

Er zijn wel ergere leugens in de politiek. Logisch dat Groenlinks zich hiermee bezig houdt. Partij met rekenkunsten van een kleuter.
Partij met partijleider als een kleuter.
Altijd tegen vrijheid van mensen om te kiezen, altijd voor een grote sterke en vooral bozige overheid die 100% moet belasten en uitstrooien,want nivelleren.
Samen met D66 zijn het elitaire betweters die geen idee hebben wat er echt leeft bij de mensen.(stop massa immigratie, stop islamisering,minder EU(is niet Europa))

Beantwoorden

@Andre op dinsdag 17 december 2019 om 06:56:

Ik neem aan dat jij een voorstander bent van een Nexit?
Even afwachten zou ik zeggen dan kan je zien dat de economie in Engeland in een vrije val raakt want die britten kunnen met hun 70 miljoen consumenten niet op tegen de interne europese markt met meer dan 400 consumenten, dus wat zouden wij met zijn 17 miljoen inwoners voor vrije val krigen.

Beantwoorden

Dit is een makkelijke instapper Thomas. Colportage is een ergernis al sinds jaar en dag. Het ‘bel-me-niet’-register is ook fake. Een sticker aan je huisdeur, -geen anonieme reclame gewenst-, wordt omzeild. De commerciële gedachte viert hoogtij.
Als consument zou je altijd gevrijwaard moeten zijn van dit soort zaken, een consument is voldoende mondig om vragen aan leveranciers en overige aanbieders te stellen en vervolgens te besluiten? De ‘commerciële jongens’ zijn altijd op pad voor winst. Belang voor de consument is nauwelijks aan de orde.
Tijd voor een algehele oplossing. Beginnen in Helmond.

Beantwoorden

@Thomas. Er zijn voldoende mogelijkheden om producten op reguliere wijze aan te bieden. Te denken valt aan reclamespots, radio tv kranten.
Er wordt bewust ingespeeld op regio’s, delen van gemeente e.d. ook op postcodebronnen. Bij onze burgemeester bellen ‘ze’ niet aan.

Beantwoorden

Waarom hebben jullie die uitbreiding van het ventverbod niet gewoon 3 december ingediend? Rare actie om nu 2 weken later van de vaststelling van de apv dit aan te geven…

Beantwoorden

Typisch Groen Links, leuteren over kleinigheidjes maar als er echte problemen zijn zoals;
Oudere mensen, vrouwen en kinderen die in Nederland door de ME (bij een vredelievende demonstratie tegen de Dictatoriale corona maatregelen) finaal in elkaar worden geslagen dan hoor je ze niet.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *