Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.918 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Op zondag 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Een mooie dag, waarvan er eigenlijk te weinig zijn, want we leven nog steeds in een wereld waar gelijkheid helaas niet overal te vinden is.
Onze Helmondse powervrouwen lieten zich in het kader van Internationale Vrouwendag horen met verschillende bijeenkomsten en Helmonds vrouwelijke raads- en commissieleden waren de drijvende kracht achter een talkshow op 8 maart in het Annatheater over wat vrijheid voor een vrouw in 2020 betekent. Ook hun stem horen we eigenlijk te weinig.
Helmond had op 1 januari vorig jaar 91.595 inwoners. Daarvan was ongeveer 50,5% man en 49,5% vrouw, maar als je in de raad kijkt, blijft het aantal vrouwen sterk achter. Van de 61 raads- en commissieleden zijn er op dit moment 48 man (79%) en 13 vrouw (21%). Het zou natuurlijk geweldig zijn als we bij de volgende verkiezingen een verdeling krijgen die meer in evenwicht is. Maar daar gaat mijn column eigenlijk niet over. Er is namelijk nog een andere groep die ondervertegenwoordigd is in onze raad, maar die wel 35% van de inwoners beslaat; Jongeren onder 30 jaar. Gelukkig staat ook de jeugd van Helmond in maart flink in ‘the picture’.

Van onze 61 raads- en commissieleden zijn er 5 jonger dan 30 (8%). Twee daarvan worden dit jaar 30, dus blijven er nog 3 over (5%). En dat terwijl juist deze groep inwoners nog het langste in Helmond moet kunnen wonen. Nu kun je zeggen dat mensen onder de 18 niet mogen stemmen, maar zelfs als je de minderjarigen weg laat, blijft de verhouding héél erg scheef. Je kunt ook zeggen dat het ze niet zoveel uitmaakt, maar niets is minder waar. Eind vorig jaar is een enquête over Helmond als jeugdvriendelijke stad gehouden op het basis- en voortgezet onderwijs in Helmond. Daar kwamen maar liefst 2000 reacties op! Deze worden verwerkt in de Helmondse Jeugdagenda die op donderdag 12 maart gepresenteerd wordt. Daarbij zijn ook een jongerenpanel en een kinderpanel betrokken.

Betrokkenheid van onze jeugd bij de toekomst van Helmond begint natuurlijk op school. Ook daar wordt aan gedacht in Helmond. Op 5 maart werd de Helmondse Educatieve Agenda gepresenteerd. Dat is een samenwerking tussen de gemeente, schoolbesturen en kinderopvangorganisaties. Eén van de vier centrale opgaven in die agenda is “Toekomstgericht onderwijs en wereldburgerschap”. Laat die enthousiaste jeugd maar komen. Zij hebben de toekomst en daar zet Helmond blijvend op in!

Thomas Tuerlings
Fractievoorzitter GroenLinks

2 reacties:

Mensen mogen van mij ook wel eerst wat levenservaring opdoen voordat ze raadslid worden. Teveel van die jonge eigenpijpers komt onze stad niet ten goede.

Beantwoorden

Het maakt mij niet uit hoe de verdeling van mannen en vrouwen is in onze raad. Het gaat om kwaliteit! Laat de kiezer maar bepalen aan wie die wordt toegekend. Bij kwaliteit hoort in de politiek ook een portie levenservaring. Ik zou niet willen de huidige ‘jeugdigen’ voor een stad als Helmond serieuze besluiten zouden moeten nemen. Daar zijn ze echt nog niet aan toe, ook al denken velen van hen van wel. Deze generatie heeft geen incasseringsvermogen. Maak lekker je school/studie af en participeer als een volwassene in de maatschappij, laat zien dat je verantwoordelijkheid aan kunt en dat je snapt waar het in het leven om draait. Daarmee bedoel ik niet de klimaatgekte van dat kind uit Zweden. Volwassenheid is een basisbeginsel om politiek te bedrijven. En ‘nee’, ik vind niet dat onze politici zich allemaal volwassen gedragen. En voor diegenen die denken dat ze met 18 jaar volwassen zijn, omdat ze dan mogen stemmen: Stemmen is een recht en volgens de Nederlandse wet mag je dat als je de meerderjarige leeftijd van 18 jaar bereikt. Volwassen worden is een biologisch proces dat voor iedereen anders is; sommigen worden het ook nooit! Wat #GroenLinks in Helmond betreft: Houd u zich vooral bezig met nuttige zaken! Dat zal moeilijk worden, want van de bestuurlijke niveaus boven u krijgt u ook een slecht voorbeeld.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *