Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.918 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Rond deze jaarwisseling valt de publicatie van mijn column op een bijzonder moment. Op De weblog van Helmond zal het de laatste politieke column van 2020 zijn, terwijl hetzelfde stukje in De Loop verschijnt als eerste politieke column van 2021. Het perfecte moment voor een terugblik en een vooruitblik, zou je zeggen. Met de 400 woorden die we voor onze column hebben, is een uitgebreide terugblik normaal gesproken al onbegonnen werk, maar in het geval van 2020 is het wel écht onmogelijk. Toch lijkt deze jaarwisseling wel een goed moment om nog eens stil te staan bij wat we in het afgelopen jaar meer zijn gaan waarderen en welke dingen we mee willen nemen naar volgend jaar.

Door de coronacrisis is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk bepaalde dingen in ons leven zijn, maar hoe we die vaak toch ook voor lief lijken te nemen (niet wc-papier). Neem het bruisende sociale, culturele en ondernemende leven in Helmond – de horeca, theaters, festivals, de Kasteeltuinconcerten, de lokale ondernemers, het Kasteel van Sinterklaas, Kerst met de hele familie, en zo kan ik nog wel even door gaan – wie had ooit gedacht dat er ineens zó weinig te beleven zou zijn… Of de zorg, waarbij we altijd dachten dat dat in Nederland een zekerheidje was maar nu ineens alle niet-noodzakelijke zorg werd afgeschaald of zelfs stopgezet, omdat de ziekenhuizen vol dreigden te raken en zorgmedewerkers soms wekenlang 7 dagen per week 15 uur per dag moesten werken… Meer dan ooit werd de natuur in onze omgeving gewaardeerd, omdat we eigenlijk alleen maar thuis konden werken en een wandeling of fietstocht de enige uitlaatklep was…

Als we terugkijken op 2020 zien we ongetwijfeld een ontzettend raar jaar. We zien heel veel verdriet en leed, zorgen en onzekerheid, irritatie en frustratie, maar we zien ook veel mooie dingen die we kunnen koesteren richting de toekomst. Voor iedereen zal een terugblik op dat rare jaar anders zijn en voor iedereen zijn er persoonlijke inzichten in wat zeker mee mag naar volgend jaar en wat liever niet terug komt in 2021.

Wat ik u in ieder geval heel erg toewens voor 2021 is een goede gezondheid en liefde met uw naasten, want ook dat zijn dingen die we in 2020 meer zijn gaan waarderen dan ooit tevoren.

Thomas Tuerlings
Fractievoorzitter GroenLinks

3 reacties:

De belangrijkste conclusie. Geld is alleen maar geld. Je gaat naar een drukkerij en je laat geld maken. Covid-19 heeft duidelijk gemaakt dat bezuinigen niet helpt. Het in stand houden van bedrijvigheid, economie is aan de orde. De toekomst telt. Aan Covid-19 komt een einde.

Beantwoorden

Maar goed crisis of geen crisis, klappen voor de zorg of bidden voor de middenstand heeft toch geen effect op de bestuurders. Deze bestuurders roepen dat we samen in deze crisis zitten. Deze bestuurders en ambtenaren hebben gewoon hun inkomen de laatste 9 maanden ontvangen en zijn nu ook op kerst reces. Dus van uit die hoek is het gemakkelijk regels opleggen naar de kleine man. Ondertussen gaan de vasten lasten per 1 januari 2021 ook weer gewoon omhoog. Denk aan gas belasting en zo meteen ook de gemeentelijke belastingen. Zo is het niet COVID-19 dan is het de linkse klimaat hobby van de Groen linkse ex-communisten.

Beantwoorden

Hoe denkt GL over de energiebronnen voor de Helmondse huishoudens? Ik lees dat biomassa geen optie meer is, want viezer dan steenkool. Windmolens ook niet, die zijn niet goed voor de gezondheid van mensen en verpesten het uitzicht. Huizen gasloos maken is peperduur.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *