Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 116838 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Carnaval

3reacties

“Cruyff gedroeg zich behoorlijk bleu”

Als ‘voorgerecht voor de carnaval’ plaatste de weblog vorige week woensdag een foto op Facebook waarop Johan Cruyff te bewonderen is. De Amsterdamse voetbalgrootmeester vierde in 1968 namelijk carnaval in ´t Helmondse. Dit deed hij samen met onze eigen voetbalgrootmeester Willy van der Kuijlen.
De foto van het duo kreeg veel blijken van waardering en een aantal Helmonders kwamen met voor ons onbekende feiten. Aike Martens schreef iets waar direct ons oog op viel. Hij interviewde bij de S.O.F. op de Steenweg 12 Johan Cruyff! Dit mag je gerust een skôn stukske Helmondse journalistieke geschiedenis noemen.Lees verder »

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
5reacties

Vechtpartij: 1 gewonde en 3 aanhoudingen

Vanwege een melding van een vechtpartij op de Havenweg vannacht, kwamen de politie en ambulance ter plaatse. Het tijdstip van de vechtpartij was omstreeks 01.40 uur, we weten niet bij welke zaak het gevecht was. 
De medewerkers van de ambulance bekommerden zich om het slachtoffer. Hij werd in hun wagen nagekeken en daarna met voor ons onbekende verwondingen doorgestuurd naar het Elkerliek ziekenhuis. Zijn avondje carnaval was voorbij. Lees verder »

11reacties

Tuerlings: Coronacarnaval

Helmond staat met veel op de kaart. Automotive en smart mobility, Vlisco en carnaval zijn daar enkele voorbeelden van. Sinds kort staat Helmond ook op de kaart met de grootste corona-teststraat van Oost Brabant. Dat is niet zo vreemd, want Oost Brabant werd bij de eerste corona-golf hard geraakt. We willen goed voorbereid zijn, mocht die gevreesde tweede golf toch komen.Lees verder »

34reacties

Carnavalsoptocht dit jaar zonder wagens

foto John van LieropDe Grootste Optocht van het Zuiden trekt morgen zonder de categorie ‘wagens’ door Helmond. Dat maakte carnavalsvereniging Keiebijters zojuist bekend.
Die beslissing namen zij vanwege de voorspelde windstoten met windkracht 6 tot 10. Veiligheid staat voorop en om die reden dat besluit aldus de Keiebijters. Om te vervolgen met “Het is jammer dat we deze beslissing moesten nemen, maar we zijn ervan overtuigd dat we met deze maatregel toch een mooie optocht kunnen neerzetten in de Helmondse binnenstad.”
Om 13.30 uur begint deze optocht. De route is kruispunt President Rooseveltlaan/Wesselmanlaan, Steenweg, Kanaaldijk N.W., Havenbrug, Havenweg, Watermolenwal, Ameidewal en Noord Koninginnewal.

47reacties

Actiegroep: meld racistische carnavalsoutfits

Kick Out Zwarte Piet gaat bij het Helmondse carnaval racisme en discriminatie in de gaten houden. De actiegroep vraagt een iedere om te letten op “racistische verkleedpartijen” en die te melden bij de organisatie en het lokale discriminatiemeldpunt via bv [email protected]. Ook in Eindhoven, Den Bosch, Breda, Roosendaal en Oss gaat de actiegroep onherkenbaar monitoren. Ook wordt opgeroepen om foto’s te maken en verslag te doen van racisme.Lees verder »

13reacties

Minimaal 1000 gratis carnavalscondooms?!

Carnavalsvereniging Oranjebuurt zorgt tijdens de Helmondse carnaval voor gratis condooms. B1 Sexshop stelde er alvast 1000 beschikbaar en Prins Martijn deelt ze volgend weekend uit. Let op, alleen voor 18+
Hun weggeefactie sluit keurig aan bij het besluit van burgemeester Elly Blanksma. Vandaag maakte zij bekend dat het carnaval in het Centrum dit jaar een risicovol evenement is. Veilig vrijen tijdens die 5 dagen (zeker nu het nog steeds vroeg donker is) kan immers een hoop ellende(lingen) voorkomen. Lees verder »

3reacties

Heesakkers: Je bent zo oud als je je voelt

Ik schreef al eerder op deze plek over hoe mooi en uniek ons Helmond is. En niet alleen de stad is mooi en uniek, we zijn ook een stad vol met mooie en diverse mensen. En een stad van mogelijkheden. Want noem mij nog eens één stad waar je als 97-jarige Prins Carnaval kunt worden.
Nee ik weet het antwoord op die vraag zelf ook niet. Maar wat ik wel weet, is dat het in Helmond kan. Lees verder »

13reacties

Carnaval: Hub Noten is de nieuwe stadsprins

Zojuist werd bekend gemaakt dat Hub Noten de nieuwe stadsprins van de Keiebijters is. Terwijl de Helmondse carnavalsverenigingen en andere carnavalsliefhebbers op het plein voor het kasteel in het winterzonnetje toekeken, werd hij geïnstalleerd als Prins Briek XLIV. Daarmee volgt hij Gertjan van Stratum (Prins Briek XLIII) op als Prins der Keiebijters.
In het dagelijkse leven is hij orthopedisch chirurg in het Elkerliek Ziekenhuis en het Medisch Centrum Waalre en de clubarts bij Helmond Sport. Huub Noten, de vader van de nieuwe stadsprins, was in 1963 de eerste Prins der Keiebijters. Zie lijst op Wikipedia.
De Keiebijters bestaan dit jaar 55 jaar. ‘Doede gallie mee..?’ is hun motto voor Carnaval 2017 en goud is de kleur van het Klurredweile.

in de reacties hieronder staan updates.

12reacties

Helmonds carnavalslied in top 3 Giel 3fm


De carnavalskraker ‘Un Pilske’ van De Knallers staat in de top 3 van de carnavalshit-van-het-jaar-verkiezing-2016. Deze verkiezing wordt georganiseerd door 3FM-dj Giel Beelen. Morgenvroeg tussen 08.00 en 10.00 uur treed de band live op in het radioprogramma de Ochtendshow GIEL! en maakt Giel de knetter/knaller/kraker van 2016 bekend.
Van de ruim 150 carnavalsnummers die werden ingezonden, werden er 11 genomineerd waarop tot vanochtend 11.11 uur gestemd kon worden. Dat ging blijkbaar goed want nadat er duizenden keren gestemd werd, stond Un Pilske (dat lazen we zojuist) bij de beste 3.
Begin november wonnen De Knallers al de Kokerborrel van de Keiebijters. Zowel de jury als het publiek vonden dat Un Pilske dé carnavalsschlager van Helmond was. De vriendengroep bestaat uit Pieter, Rob en Jasper Claessens, Coen van Stekelenburg, Stan Strijbosch en Nino Schüller.

1reactie

Carnavalscontrole op leerlingenverzuim

De donderdag en vrijdag voor de carnaval gaan leerplichtambtenaren van de gemeente controleren op luxeverzuim. Dat gebeurt in het voorgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Wie betrapt wordt, krijgt een boete van 100 euro per kind per dag.
Luxeverzuim is het ongeoorloofd wegblijven van school door een leerplichtige of kwalificatie-plichtige leerling voorafgaand of aansluitend aan een vakantie. De controles op donderdag 4 en vrijdag 5 februari sluiten aan op de Carnavalsvakantie van de week erna. In deze periode gaan veel mensen op wintersport of andere vakantie.
Als er leerlingen voor of na een vakantie afwezig zijn, dan meldt de school dat bij de gemeente; die registreert het verzuim. Kinderen, van wie de school aangeeft dat ze om onbekende reden niet op school zijn, worden thuis bezocht. Als er niemand thuis is, laat de leerplichtambtenaar een brief achter waarop de ouders nog dezelfde dag moeten reageren.
Tegen ouders die hun kind(eren) onder schooltijd meenemen op vakantie en waarbij geen sprake is van extra toegekend verlof, wordt altijd proces-verbaal opgemaakt. De boete bedraagt 100 euro per kind per dag.
Met het aanpakken van dit luxeverzuim wil de gemeente een duidelijk signaal afgeven aan ouders, leerlingen en scholen. “Leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Dat is de verantwoordelijkheid van de school. Daar staat tegenover dat ouders en leerlingen er zelf voor moeten zorgen dat de leerlingen aanwezig zijn, ook rond de vakantieperiodes.”

18reacties

Carnaval: Gertjan van Stratum is stadsprins

foto door KeiebijtersZojuist werd bekend gemaakt dat Gertjan van Stratum de nieuwe stadsprins van de Keiebijters is. Terwijl de Helmondse carnavalsverenigingen en andere carnavalsliefhebbers toekeken, werd hij geïnstalleerd als Prins Briek XLIII. Dat alles vond plaats op het plein voor het kasteel.
Daarmee volgt deze Helmonder David Stockx (Prins Briek XLII) op als Prins der Keiebijters. In het dagelijks leven is Gertjan commercieel directeur bij ’t Helmondse Please Payroll. Mi Mekare..! is dit jaar het motto van het carnavalsseizoen waarvan op zondag 7 februari de optocht is.

2reacties

Inbreker bleek carnavalsvierder in boevenpak

Een carnavalsvierder in Dierdonk werd gisteravond aangezien voor een inbreker. Een oplettende buurman had de politie gealarmeerd omdat hij dacht dat er werd ingebroken.
Agenten met een aangelijnde politiehond troffen in de woning inderdaad iemand aan. Maar al snel bleek het de zoon des huizes te zijn die verkleed was in een boevenpak met pruik. Hij had geen plannen voor een inbraak. De buurman had de zoon niet herkend omdat hij een pruik droeg. Lees verder »

15reacties

Smits: Carnaval

Aan mij de eer om een weblog-bijdrage te schrijven die op carnaval maandag zal worden geplaatst. Ik heb het idee dat dan vele webloggers met andere dingen bezig zijn! Goed toch is het “mijn” beurt dus zoek ik naar een onderwerp.
Gezien de actualiteit zou ik hier kunnen schrijven over de “sfeer rapportage” van de Stadswacht zoals die recent werd gepresenteerd. Een rapport waarin de onderzoekers goed hebben geluisterd naar 43 personen en hun opmerkingen en bevindingen aan het papier hebben toevertrouwd. Daarin werden door de onderzoekers ook nog een handvol adviezen meegegeven waarmee het SSH bestuur op onderdelen direct mee aan de slag is gegaan. Wie het rapport helemaal heeft gelezen incl. de reacties van v/m directeur SSH Joop van Stiphout, komt mogelijk tot de conclusie dat het om een “welles / nietes “ discussie gaat! Wie er gelijk heeft zal mijn inzien uit een feiten onderzoek moeten komen.Lees verder »

4reacties

Grote Carnavalscontrole leerlingenverzuim

Vrijdag voor de Carnaval (28 februari) houden de leerplichtambtenaren in de regio Peelland een grote controleactie op het zogenaamde luxe-verzuim. Zij controleren bij een aantal scholen of de leerlingen echt aanwezig zijn. Kinderen, van wie wordt aangeven dat ze om onbekende reden niet op school zijn, worden thuis bezocht.
Ongeoorloofd wegblijven van school door een leerplichtige leerling voorafgaand of aansluitend aan een vakantie heet ’luxe verzuim’. Als er leerlingen afwezig zijn, dan moet de school dat melden bij de gemeente, die registreert het verzuim. Tegen ouders die hun kind(eren) onder schooltijd meenemen op vakantie wordt altijd proces-verbaal opgemaakt. De maximale boete hiervoor kan oplopen tot 600 euro.
Met het streng aanpakken van dit verzuim geeft de gemeente een duidelijk signaal af aan ouders, leerlingen en scholen. Leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Daar moet de school voor zorgen. Daar staat tegenover dat ouders en de leerlingen ervoor moeten zorgen aanwezig te zijn, ook rond de vakantieperiodes.
Bij een  gewichtige omstandigheden kan er extra verlof worden aangevraagd. Gewichtige omstandigheden zijn uitzonderlijke omstandigheden zoals een verhuizing, overlijden in de familie, huwelijksjubilea, religieuze feestdagen en dergelijke. De schooldirecteur mag maximaal 10 schooldagen per schooljaar verlof geven. De verlofaanvraag moet vooraf bij de schooldirecteur worden ingediend. Alleen bij absolute overmacht is het mogelijk achteraf extra verlof aan te vragen. Daarvoor moeten wel bewijsstukken worden ingeleverd. De verhindering moet dan binnen 2 dagen zijn gemeld.

26reacties

Geen carnaval voor de Durzetters

Carnavalsvereniging de Durzetters viert dit jaar geen carnaval in Wijkcentrum de Boerderij in Helmond-Noord. Er is gezocht naar een andere residentie voor hun Prins Richard d’n urste. Zonder resultaat. “Daarom zijn wij genoodzaakt deze hartverscheurende beslissing te moeten nemen” aldus het bestuur van cv de Durzetters. Waarom zij daar niet terecht kunnen is ons op dit moment onbekend. Wie het weet mag het zeggen. Ondanks deze domper wensen zij alle kattenmeppers een fijne carnaval toe.

Een groot deel van Helmond is al druk met alle noodzakelijke voorbereidingen.
De bouwers van de carnavalswagens zijn met de laatste voorbereidingen bezig,
carnavalskleding wordt gekocht, kroegen worden versierd en kopen voor de zekerheid wat extra bier in, de gemeentelijke kantoren zijn 2 dagen gesloten, straten worden tijdelijk afgesloten en de politie waarschuwt voor inbrekers.

En morgen begint het dan: carnaval 2013.
Om 13.00 geeft onze nieuwe burgemeester voor haar eerste keer de Stadssleutel tijdelijk uithanden, zondag om 14.30 begint natuurlijk de Grootste Optocht van het Zuiden.
We wensen iedereen een heel fijnfisje. Alaaf!!
Zie de foto’s in de reacties hieronder.

21reacties

Helmondse Heldinnen: Toos den Bok

Bij velen in Helmond verscheen een glimlach op het gezicht, wanneer ik vertelde dat ik in de serie HELMONDSE HELDINNEN een hoofdstuk aan Toos den Bok wilde wijden.

Van Toos van Bokhoven, later huwde zij bakker Van Stiphout, is bekend dat zij zelfs tijdens een uitvaart probeerde de mensen aan het lachen te krijgen. Toos den Bok was de eerste keienkletsster in Helmond en in de jaren zestig en zeventig door haar optredens tijdens de kletsavonden in de Helmondse Carnaval enorm populair. Nu zijn via internet passages uit haar dolkomische verhalen nog te beluisteren.
Maar voordat zij faam verwierf met haar “Büttenreden”, of tonpraote zoals dat in Helmond genoemd wordt, was zij in onze stad al “wereldberoemd” met haar dansschool.Lees verder »

1reactie

Geen verkiezingen rond carnaval (JC)

De PvdA-Kamerleden Heijnen en Kalma zijn als ik diverse media moet geloven ‘uitgelachen’en zelfs ‘gehoond’ om hun idee de verkiezingen naar later in het jaar te verschuiven. Van links tot rechts stonden ‘concullega’s’ klaar om daar een slaatje uit te slaan. Ik vraag me echter af waarom. Zo een slecht idee is dat helemaal niet. En zo nieuw is het voorstel ook al niet.
In vrijwel alle beschaafde landen, worden verkiezingen in de zomer gehouden. Inderdaad omdat de opkomst dan groter is, de organisatie simpeler en het campagnevoeren aangenamer en uitbundiger.
Voor Zuid-Nederland geldt nog eens een extra reden: elke keer opnieuw is carnaval spelbreker in de campagne’s, die minstens een week noodgedwongen stil liggen. Mede daardoor lijkt het wel alsof de verkiezingscampagne’s hier in het zuiden nooit serieus op gang komen. Ik vind het idee om de verkiezingen zo snel mogelijk naar bijvoorbeeld juni te verplaatsen dus helemaal niet slecht. Het kan de betrokkenheid, spanning of amusementswaarde alleen maar ten goede komen.
Ik zag op Twitter dat Stijn Smeulders (PvdA) het daar helemaal mee eens is: “Verkiezingen in de winter zijn voor niemand voordelig.” Hoewel Nannette de Jager (ook PvdA) de campagne juist niet vanwege de kou wil uitstellen. Daar heeft ze een beetje gelijk in. Maar carnaval, dat vind ik wel een heel sterk argument om verkiezingen te verplaatsen..
Á propos carnaval: in de tijd van bijvoorbeeld de Anti-Luchtbrugpartij zag ik heel wat zwaar politieke wagens en kreten in de optocht voorbij komen. In het kader van onze toenemende vrijheid en zelfstandigheid, schijnt dat tegenwoordig verboden te zijn. Wat ’n armoede & angst om niks…

                                                          Was getekend,

 

 


PS: U weet het: ondergetekende houdt niet van carnaval maar ik wens u allen desalniettemin ’n oprecht goed: Alaaf!

3reacties

Ilse: Carnaval Helmond

Column Ilse uit HelmondBrabant zou Brabant niet zijn, als er geen carnaval gevierd werd. Met tromgeroffel, toeters en bellen, vrolijke gekleurde pakken, een prins en prinses met hun gevolg, een vrolijk gezicht en met ook vast een hoop alcohol heeft ook Helmond de aftrap gegeven voor carnaval 2009.

Altijd heb ik gedacht, dat Helmond tijdens carnaval “Kattenmeppers-land” of iets dergelijks zou heten, maar na enig speurwerk kwam ik er dan toch achter dat er sowieso meerdere verenigingen zijn hier in Helmond. Toen ik aan een aantal andere inwoners van Helmond vroeg hoeveel het er dan zouden zijn, kon niemand mij daar een exact antwoord op geven.

De eerste naam die mij al snel werd gegeven was C.V. de Keiebijters. In eerste instantie dacht ik dat dit een vereniging was die het leuk vond om wedstrijdjes te houden in het bijten van keien. Maar toen ik vervolgens geen C.V. de tandjestuffers kon vinden ben ik deze gedachte gaan vergeten. Deze vereniging heeft dit jaar als prins Prins Briek XXXVI, alias Joop Kuijpers. Vond het al verdacht, dat ik geen enkele “Briek” ken, en er hier ineens 36 zouden wonen.  Ik vraag me dan toch af,  waarom dan de naam Briek en niet Alexander, Constantijn, Maurits of Bernhard?

Maar er zijn er meer, de volgende waarvan men ook zeker wist dat het een carnavalsverenging binnen Helmond  zou zijn, is C.V. de Kluppels, met als motto van prins Peter II “T(r) append de carnaval dur…” Ik neem aan dat hij hiermee bedoeld dat we allemaal op de fiets moeten gaan als we willen gaan drinken en dat vind ik een nobel streven van Prins Peter! Laten we daar met zijn allen gehoor aan geven!

Vervolgens werd C.V. de Spurriezeiers uit Stiphout opgenoemd. Daar zwaait dit jaar Prins Martien de scepter, laten we hopen dat hij niet te hard zwaait voordat er ongelukken gebeuren…  Ook C.V. `t Barrierke is in het bezit van een eigen (vast ook dorstlustige) hoogheid, genaamd prins Joey die met zijn raad van elf (ik tel er 9 op de website?) gaat voor heel veel lol.

En dat is wat ik jullie ook ga wensen want uiteindelijk gaan we allemaal voor het zelfde doel. En dat is natuurlijk niks anders, dan met carnaval veel lol beleven met elkaar. En dan sluit ik op mijn beste Helmonds deze column af met de woorden:  “Nie Miauwe, gewoon gezellig in Helmond karreneval houwe”

Ilse