Buiten is het 18 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.212 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Carnaval

34reacties

foto John van LieropDe Grootste Optocht van het Zuiden trekt morgen zonder de categorie ‘wagens’ door Helmond. Dat maakte carnavalsvereniging Keiebijters zojuist bekend.
Die beslissing namen zij vanwege de voorspelde windstoten met windkracht 6 tot 10. Veiligheid staat voorop en om die reden dat besluit aldus de Keiebijters. Om te vervolgen met “Het is jammer dat we deze beslissing moesten nemen, maar we zijn ervan overtuigd dat we met deze maatregel toch een mooie optocht kunnen neerzetten in de Helmondse binnenstad.”
Om 13.30 uur begint deze optocht. De route is kruispunt President Rooseveltlaan/Wesselmanlaan, Steenweg, Kanaaldijk N.W., Havenbrug, Havenweg, Watermolenwal, Ameidewal en Noord Koninginnewal.

47reacties

Kick Out Zwarte Piet gaat bij het Helmondse carnaval racisme en discriminatie in de gaten houden. De actiegroep vraagt een iedere om te letten op “racistische verkleedpartijen” en die te melden bij de organisatie en het lokale discriminatiemeldpunt via bv [email protected] Ook in Eindhoven, Den Bosch, Breda, Roosendaal en Oss gaat de actiegroep onherkenbaar monitoren. Ook wordt opgeroepen om foto’s te maken en verslag te doen van racisme. Lees verder »

13reacties

Carnavalsvereniging Oranjebuurt zorgt tijdens de Helmondse carnaval voor gratis condooms. B1 Sexshop stelde er alvast 1000 beschikbaar en Prins Martijn deelt ze volgend weekend uit. Let op, alleen voor 18+
Hun weggeefactie sluit keurig aan bij het besluit van burgemeester Elly Blanksma. Vandaag maakte zij bekend dat het carnaval in het Centrum dit jaar een risicovol evenement is. Veilig vrijen tijdens die 5 dagen (zeker nu het nog steeds vroeg donker is) kan immers een hoop ellende(lingen) voorkomen. Lees verder »

3reacties

Ik schreef al eerder op deze plek over hoe mooi en uniek ons Helmond is. En niet alleen de stad is mooi en uniek, we zijn ook een stad vol met mooie en diverse mensen. En een stad van mogelijkheden. Want noem mij nog eens één stad waar je als 97-jarige Prins Carnaval kunt worden.
Nee ik weet het antwoord op die vraag zelf ook niet. Maar wat ik wel weet, is dat het in Helmond kan. Lees verder »

13reacties

Zojuist werd bekend gemaakt dat Hub Noten de nieuwe stadsprins van de Keiebijters is. Terwijl de Helmondse carnavalsverenigingen en andere carnavalsliefhebbers op het plein voor het kasteel in het winterzonnetje toekeken, werd hij geïnstalleerd als Prins Briek XLIV. Daarmee volgt hij Gertjan van Stratum (Prins Briek XLIII) op als Prins der Keiebijters.
In het dagelijkse leven is hij orthopedisch chirurg in het Elkerliek Ziekenhuis en het Medisch Centrum Waalre en de clubarts bij Helmond Sport. Huub Noten, de vader van de nieuwe stadsprins, was in 1963 de eerste Prins der Keiebijters. Zie lijst op Wikipedia.
De Keiebijters bestaan dit jaar 55 jaar. ‘Doede gallie mee..?’ is hun motto voor Carnaval 2017 en goud is de kleur van het Klurredweile.

in de reacties hieronder staan updates.

12reacties


De carnavalskraker ‘Un Pilske’ van De Knallers staat in de top 3 van de carnavalshit-van-het-jaar-verkiezing-2016. Deze verkiezing wordt georganiseerd door 3FM-dj Giel Beelen. Morgenvroeg tussen 08.00 en 10.00 uur treed de band live op in het radioprogramma de Ochtendshow GIEL! en maakt Giel de knetter/knaller/kraker van 2016 bekend.
Van de ruim 150 carnavalsnummers die werden ingezonden, werden er 11 genomineerd waarop tot vanochtend 11.11 uur gestemd kon worden. Dat ging blijkbaar goed want nadat er duizenden keren gestemd werd, stond Un Pilske (dat lazen we zojuist) bij de beste 3.
Begin november wonnen De Knallers al de Kokerborrel van de Keiebijters. Zowel de jury als het publiek vonden dat Un Pilske dé carnavalsschlager van Helmond was. De vriendengroep bestaat uit Pieter, Rob en Jasper Claessens, Coen van Stekelenburg, Stan Strijbosch en Nino Schüller.

1reactie

De donderdag en vrijdag voor de carnaval gaan leerplichtambtenaren van de gemeente controleren op luxeverzuim. Dat gebeurt in het voorgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Wie betrapt wordt, krijgt een boete van 100 euro per kind per dag.
Luxeverzuim is het ongeoorloofd wegblijven van school door een leerplichtige of kwalificatie-plichtige leerling voorafgaand of aansluitend aan een vakantie. De controles op donderdag 4 en vrijdag 5 februari sluiten aan op de Carnavalsvakantie van de week erna. In deze periode gaan veel mensen op wintersport of andere vakantie.
Als er leerlingen voor of na een vakantie afwezig zijn, dan meldt de school dat bij de gemeente; die registreert het verzuim. Kinderen, van wie de school aangeeft dat ze om onbekende reden niet op school zijn, worden thuis bezocht. Als er niemand thuis is, laat de leerplichtambtenaar een brief achter waarop de ouders nog dezelfde dag moeten reageren.
Tegen ouders die hun kind(eren) onder schooltijd meenemen op vakantie en waarbij geen sprake is van extra toegekend verlof, wordt altijd proces-verbaal opgemaakt. De boete bedraagt 100 euro per kind per dag.
Met het aanpakken van dit luxeverzuim wil de gemeente een duidelijk signaal afgeven aan ouders, leerlingen en scholen. “Leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Dat is de verantwoordelijkheid van de school. Daar staat tegenover dat ouders en leerlingen er zelf voor moeten zorgen dat de leerlingen aanwezig zijn, ook rond de vakantieperiodes.”

18reacties

foto door KeiebijtersZojuist werd bekend gemaakt dat Gertjan van Stratum de nieuwe stadsprins van de Keiebijters is. Terwijl de Helmondse carnavalsverenigingen en andere carnavalsliefhebbers toekeken, werd hij geïnstalleerd als Prins Briek XLIII. Dat alles vond plaats op het plein voor het kasteel.
Daarmee volgt deze Helmonder David Stockx (Prins Briek XLII) op als Prins der Keiebijters. In het dagelijks leven is Gertjan commercieel directeur bij ‘t Helmondse Please Payroll. Mi Mekare..! is dit jaar het motto van het carnavalsseizoen waarvan op zondag 7 februari de optocht is.

Een carnavalsvierder werd gisteravond in Dierdonk aangezien voor een inbreker. De buurman had de politie gealarmeerd omdat hij dacht dat er werd ingebroken. Agenten met een aangelijnde politiehond troffen de man daar inderdaad aan. Maar al snel bleek het de zoon des huizes te zijn die verkleed was in een boevenpak met pruik.
Dezelfde avond werd het Team Surveillance Honden Oost-Brabant wel succesvol ingezet. Dat was bij een escalerende burenruzie in Helmond. Met de politiehond gingen zij tussen de beide partijen staan zodat hun collega’s veilig konden werken.
En ‘s nachts werd in een woning met behulp van politiehond Remko een man overmeesterd. Deze agressieve man werd aangehouden omdat hij andere politiecollega’s mishandelde.

15reacties

Aan mij de eer om een weblog-bijdrage te schrijven die op carnaval maandag zal worden geplaatst. Ik heb het idee dat dan vele webloggers met andere dingen bezig zijn! Goed toch is het “mijn” beurt dus zoek ik naar een onderwerp.
Gezien de actualiteit zou ik hier kunnen schrijven over de “sfeer rapportage” van de Stadswacht zoals die recent werd gepresenteerd. Een rapport waarin de onderzoekers goed hebben geluisterd naar 43 personen en hun opmerkingen en bevindingen aan het papier hebben toevertrouwd. Daarin werden door de onderzoekers ook nog een handvol adviezen meegegeven waarmee het SSH bestuur op onderdelen direct mee aan de slag is gegaan. Wie het rapport helemaal heeft gelezen incl. de reacties van v/m directeur SSH Joop van Stiphout, komt mogelijk tot de conclusie dat het om een “welles / nietes “ discussie gaat! Wie er gelijk heeft zal mijn inzien uit een feiten onderzoek moeten komen. Lees verder »

4reacties

Vrijdag voor de Carnaval (28 februari) houden de leerplichtambtenaren in de regio Peelland een grote controleactie op het zogenaamde luxe-verzuim. Zij controleren bij een aantal scholen of de leerlingen echt aanwezig zijn. Kinderen, van wie wordt aangeven dat ze om onbekende reden niet op school zijn, worden thuis bezocht.
Ongeoorloofd wegblijven van school door een leerplichtige leerling voorafgaand of aansluitend aan een vakantie heet ’luxe verzuim’. Als er leerlingen afwezig zijn, dan moet de school dat melden bij de gemeente, die registreert het verzuim. Tegen ouders die hun kind(eren) onder schooltijd meenemen op vakantie wordt altijd proces-verbaal opgemaakt. De maximale boete hiervoor kan oplopen tot 600 euro.
Met het streng aanpakken van dit verzuim geeft de gemeente een duidelijk signaal af aan ouders, leerlingen en scholen. Leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Daar moet de school voor zorgen. Daar staat tegenover dat ouders en de leerlingen ervoor moeten zorgen aanwezig te zijn, ook rond de vakantieperiodes.
Bij een  gewichtige omstandigheden kan er extra verlof worden aangevraagd. Gewichtige omstandigheden zijn uitzonderlijke omstandigheden zoals een verhuizing, overlijden in de familie, huwelijksjubilea, religieuze feestdagen en dergelijke. De schooldirecteur mag maximaal 10 schooldagen per schooljaar verlof geven. De verlofaanvraag moet vooraf bij de schooldirecteur worden ingediend. Alleen bij absolute overmacht is het mogelijk achteraf extra verlof aan te vragen. Daarvoor moeten wel bewijsstukken worden ingeleverd. De verhindering moet dan binnen 2 dagen zijn gemeld.

26reacties

Carnavalsvereniging de Durzetters viert dit jaar geen carnaval in Wijkcentrum de Boerderij in Helmond-Noord. Er is gezocht naar een andere residentie voor hun Prins Richard d’n urste. Zonder resultaat. “Daarom zijn wij genoodzaakt deze hartverscheurende beslissing te moeten nemen” aldus het bestuur van cv de Durzetters. Waarom zij daar niet terecht kunnen is ons op dit moment onbekend. Wie het weet mag het zeggen. Ondanks deze domper wensen zij alle kattenmeppers een fijne carnaval toe.

Een groot deel van Helmond is al druk met alle noodzakelijke voorbereidingen.
De bouwers van de carnavalswagens zijn met de laatste voorbereidingen bezig,
carnavalskleding wordt gekocht, kroegen worden versierd en kopen voor de zekerheid wat extra bier in, de gemeentelijke kantoren zijn 2 dagen gesloten, straten worden tijdelijk afgesloten en de politie waarschuwt voor inbrekers.

En morgen begint het dan: carnaval 2013.
Om 13.00 geeft onze nieuwe burgemeester voor haar eerste keer de Stadssleutel tijdelijk uithanden, zondag om 14.30 begint natuurlijk de Grootste Optocht van het Zuiden.
We wensen iedereen een heel fijnfisje. Alaaf!!
Zie de foto’s in de reacties hieronder.

19reacties

logo of embleem van Helmondse HeldinnenBij velen in Helmond verscheen een glimlach op het gezicht, wanneer ik vertelde dat ik in de serie HELMONDSE HELDINNEN een hoofdstuk aan Toos den Bok wilde wijden.

Van Toos van Bokhoven, later huwde zij bakker Van Stiphout, is bekend dat zij zelfs tijdens een uitvaart probeerde de mensen aan het lachen te krijgen. Toos den Bok was de eerste keienkletsster in Helmond en in de jaren zestig en zeventig door haar optredens tijdens de kletsavonden in de Helmondse Carnaval enorm populair. Nu zijn via internet passages uit haar dolkomische verhalen nog te beluisteren.
Maar voordat zij faam verwierf met haar “Büttenreden”, of tonpraote zoals dat in Helmond genoemd wordt, was zij in onze stad al “wereldberoemd” met haar dansschool.

Catharina Hendrika Antonia van Bokhoven werd geboren in Helmond op 22 oktober 1911 Haar ouders waren Johanna Maria de Wit en Leonard van Bokhoven. Haar moeder was van beroep modiste en haar vader schoenmaker. Zij hadden enige tijd een schoenenzaak (schoenmagazijn Hercules) in de Veestraat. Ook hebben zij een poos in Mierlo gewoond.
Tegenslag bleef het gezin niet bespaard. Zij verloren enkele kinderen onder wie een dochtertje van 2 weken oud en ook een wat ouder meisje.
Als tiener was Toos van Bokhoven in de jaren 30 actief bij de plaatselijke gymvereniging “Utile Dulce”. Zij deed daar aan turnen, ritmische gymnastiek en ook aan hardlopen. Zij won in die tijd ook diverse prijzen. Op sportief gebied deed zij het op latere leeftijd iets rustiger aan. Zo was zij rond 1946 lid van kegelclub De Natte Spons. Lees verder »

1reactie

De PvdA-Kamerleden Heijnen en Kalma zijn als ik diverse media moet geloven ‘uitgelachen’en zelfs ‘gehoond’ om hun idee de verkiezingen naar later in het jaar te verschuiven. Van links tot rechts stonden ‘concullega’s’ klaar om daar een slaatje uit te slaan. Ik vraag me echter af waarom. Zo een slecht idee is dat helemaal niet. En zo nieuw is het voorstel ook al niet.
In vrijwel alle beschaafde landen, worden verkiezingen in de zomer gehouden. Inderdaad omdat de opkomst dan groter is, de organisatie simpeler en het campagnevoeren aangenamer en uitbundiger.
Voor Zuid-Nederland geldt nog eens een extra reden: elke keer opnieuw is carnaval spelbreker in de campagne’s, die minstens een week noodgedwongen stil liggen. Mede daardoor lijkt het wel alsof de verkiezingscampagne’s hier in het zuiden nooit serieus op gang komen. Ik vind het idee om de verkiezingen zo snel mogelijk naar bijvoorbeeld juni te verplaatsen dus helemaal niet slecht. Het kan de betrokkenheid, spanning of amusementswaarde alleen maar ten goede komen.
Ik zag op Twitter dat Stijn Smeulders (PvdA) het daar helemaal mee eens is: “Verkiezingen in de winter zijn voor niemand voordelig.” Hoewel Nannette de Jager (ook PvdA) de campagne juist niet vanwege de kou wil uitstellen. Daar heeft ze een beetje gelijk in. Maar carnaval, dat vind ik wel een heel sterk argument om verkiezingen te verplaatsen..
Á propos carnaval: in de tijd van bijvoorbeeld de Anti-Luchtbrugpartij zag ik heel wat zwaar politieke wagens en kreten in de optocht voorbij komen. In het kader van onze toenemende vrijheid en zelfstandigheid, schijnt dat tegenwoordig verboden te zijn. Wat ‘n armoede & angst om niks…

                                                          Was getekend,

 

 


PS: U weet het: ondergetekende houdt niet van carnaval maar ik wens u allen desalniettemin ‘n oprecht goed: Alaaf!

3reacties

Column Ilse uit HelmondBrabant zou Brabant niet zijn, als er geen carnaval gevierd werd. Met tromgeroffel, toeters en bellen, vrolijke gekleurde pakken, een prins en prinses met hun gevolg, een vrolijk gezicht en met ook vast een hoop alcohol heeft ook Helmond de aftrap gegeven voor carnaval 2009.

Altijd heb ik gedacht, dat Helmond tijdens carnaval “Kattenmeppers-land” of iets dergelijks zou heten, maar na enig speurwerk kwam ik er dan toch achter dat er sowieso meerdere verenigingen zijn hier in Helmond. Toen ik aan een aantal andere inwoners van Helmond vroeg hoeveel het er dan zouden zijn, kon niemand mij daar een exact antwoord op geven.

De eerste naam die mij al snel werd gegeven was C.V. de Keiebijters. In eerste instantie dacht ik dat dit een vereniging was die het leuk vond om wedstrijdjes te houden in het bijten van keien. Maar toen ik vervolgens geen C.V. de tandjestuffers kon vinden ben ik deze gedachte gaan vergeten. Deze vereniging heeft dit jaar als prins Prins Briek XXXVI, alias Joop Kuijpers. Vond het al verdacht, dat ik geen enkele “Briek” ken, en er hier ineens 36 zouden wonen.  Ik vraag me dan toch af,  waarom dan de naam Briek en niet Alexander, Constantijn, Maurits of Bernhard?

Maar er zijn er meer, de volgende waarvan men ook zeker wist dat het een carnavalsverenging binnen Helmond  zou zijn, is C.V. de Kluppels, met als motto van prins Peter II “T(r) append de carnaval dur…” Ik neem aan dat hij hiermee bedoeld dat we allemaal op de fiets moeten gaan als we willen gaan drinken en dat vind ik een nobel streven van Prins Peter! Laten we daar met zijn allen gehoor aan geven!

Vervolgens werd C.V. de Spurriezeiers uit Stiphout opgenoemd. Daar zwaait dit jaar Prins Martien de scepter, laten we hopen dat hij niet te hard zwaait voordat er ongelukken gebeuren…  Ook C.V. `t Barrierke is in het bezit van een eigen (vast ook dorstlustige) hoogheid, genaamd prins Joey die met zijn raad van elf (ik tel er 9 op de website?) gaat voor heel veel lol.

En dat is wat ik jullie ook ga wensen want uiteindelijk gaan we allemaal voor het zelfde doel. En dat is natuurlijk niks anders, dan met carnaval veel lol beleven met elkaar. En dan sluit ik op mijn beste Helmonds deze column af met de woorden:  “Nie Miauwe, gewoon gezellig in Helmond karreneval houwe”

Ilse

7reacties

Ik houd niet van carnaval.
Laatst bezocht ik eens zo’n zittingsavond. Wat héét: dé zittingsavond in het (toen nog) Bavaria House. En wat krijg je voorgeschoteld? Uren ongein, gevat in de meest flauwe, uit het Rijnland overgenomen, ‘rituelen’. Je zit dan op ongemakkelijke stoelen waarin je niks ziet te kijken naar een stel gekken die in rare pakjes de zaal heen en weer rennen. Het hoogtepunt van die avonden is het op de stoelen klimmen. En de bar natuurlijk.
Verplicht leuk doen in rare kleren, het hoeft niet van mij. Op school vond ik het al niks. En dan moet je weten dat ik nog wel enige carnavalsbals georganiseerd heb daar. Met als grote voordeel dat je in de coulissen je werk kon doen.
Later heb ik jaren in de horeca gewerkt tijdens de carnaval. Wat je dan allemaal ziet en meemaakt, beneemt je ook wel de lust tot carnaval. Dronkenschap, agressie, brand, vrouwenjacht, vreemdgaan en ga zo maar door.
De leukste keer vond ik toen een dronken figuur me ‘wel zou helpen’ toen ik met een grote stapel lege glazen door de hossende, zwetende meute door terug achter de bar probeerde te komen. Hij sloeg de hele stapel uit mijn handen. Zonder spijt heb ik de man naar het ziekenhuis zien vertrekken met zijn hele onderarm opengesneden.
De emmer liep helemaal over toen ik dacht een rustige nieuwe woning in het centrum betrokken te hebben. Dat viel dus lelijk tegen toen het tegenoverliggende café een paar joekels van geluidsboxen buiten plaatste waar de godsganselijke dag het Smurfenlied uit schalde. Gek werd ik ervan.
Vanaf dat moment ontvlucht ik de carnaval en zorg ervoor minstens honderd kilometer van Helmond weg te zijn. Van een afstandje bezien, kan ik goedwillend naar deze folklore kijken. Gezien het grote aantal vakantieboekingen in die periode, ben ik bepaald niet de enige. Het enige vervelende is de zooi in de straat als ik terugkom en het klem zitten achter verdwaalde praalwagens onderweg.
Klem achter zo een tractor bedenk ik dan met spijt dat carnaval gezien wordt als het sociale en culturele hoogtepunt van het jaar. Jammer voor Helmond dan.
Ik ben dan ook een weekje weg. Alaaf, zou ik bijna zeggen.

Was getekend,

2reacties

Groot carnavalsfeest bij De Auw Fieppen gisterenmiddag in de aula van de Jan van Brabant, voor de echte Helmonders de voormalige Paterskerk in de Molenstraat. Rond het middaguur al een volle zaal met 4 á 500 Auw Fieppen die konden genieten van vele optredens. Optredens ondermeer van Ronnie Peskens, de winnaar van de Zilveren Narrenkap 2008, de Helmvlegels die hun carnavalshit voor 2009 tot 2 maal toe brachten en een keigoed nummer van Willie Aarts makkelijk mee te zingen met la la la la.
Heel bijzonder en onverwacht was het optreden van onze burgemeester Fons Jacobs die het nummer zong Leve de carnaval. Hij zorgde voor een opgewarmde zaal die daarna De Keiebijters met Prins Briek en zijn gevolg uitbundig welkom heette. Kortom carnaval zoals carnaval gevierd moet worden.

Fons Jacobs burgemeester van Helmond

Auw fieppen in de Jan van Brabant volle bak in de Jan van Brabant Uitbundige prins Briek XXXV van De Keiebeiters Dansmarietjes

Klik op de foto's voor de grote versie

13reacties

Over een kleine 3 weken barst het carnaval weer los. Voor veel Helmonders het feest waar het hele jaar naar werd uitgekeken. Ter voorbereiding worden gespaarde gelden bij elkaar geschraapt, kletsavonden bezocht, carnavalswinkels & stoffenwinkels afgestruind en oude carnavalsspullen nog eens doorzocht op bruikbaarheid.

Carnaval in Helmond

Middels de slogan ‘Kies je Kraker voor 2008!’ is Omroep Brabant nog zoekende naar de carnavalskraker van 2008. Wij in Helmond weten al welk nummer dat is. Bij de opening van het carnavalsseizoen won Zemac met het lied Un maaid oit Helmond immers het schlagerfestival van de Keiebijters.
Wie dat wint, heeft alle recht carnavalskraker 2008 te zijn, zo is de gedachte. Want wij kregen het verzoek om de bezoekers van de weblog op te roepen dit nummer van Zemac te steunen middels een stem bij Omroep Brabant. Dat verzoek steunen we graag. Hopelijk jullie ook. Ga daarvoor naar deze site en stem even op dat nummer.
Wil je het nummer en dat van de andere deelnemers even horen, dat kan daar. Maar het verzoek blijft om te stemmen op Un maaid oit Helmond van Zemac.

50reacties

In dit spel wordt je kennis over Helmond getest. Het spel is heel eenvoudig: bij vraag 1 staat de verkorte uitleg, hier de uitgebreide. Met vraag 60 is een nieuwe ronde gestart die tot 1 april 2006 duurt.


Deze vraag is ingezonden door natasjalex. Haar tweede geplaatste inzending. Omdat haar inzending dus wordt gebruikt, werd zij beloond met 1 punt. In de Keiebijters Carnavalsoptocht deelde een groep onderstaand strookje uit.

Wat was het (volg)nummer dat deze groep
in deze optocht toebedeeld kreeg?


Tussenstand:
16 punten: Ad
11 punten: natasjalex
07 punten: Angelique
06 punten: jan willem terbeek
06 punten: Porcupine (a.k.a. Noud)
02 punten: Angie
02 punten:
Merke
02 punten: Michael
01 punt:en Solveg