Buiten is het 17 graden, binnen zit al 15 jaar šŸ˜»

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 98.197 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Ilse’s column

3reacties

Column Ilse uit HelmondAan alles komt een eind. En daarom zal ik maar meteen met de spreekwoordelijke deur in huis vallen. Dit zal mijn laatste column voor deze weblog worden. Dit doordat ik, tijdelijk, geen inwoonster van Helmond meer zal zijn. Deze tijdelijkheid is afhankelijk van wanneer er mij een huisje wordt toegewezen door Huren in Helmond. Dus mocht je mijn columns erg boeiend, hilarisch of geestig vinden, schroom dan vooral niet om een klachtenbrief naar Huren in Helmond te sturen zodat ik snel weer inwoonster van Helmond kan worden en wie weet ook wel weer columnist!

Daarnaast is het zo, dat ik door mijn werk helaas geen tijd, energie en inspiratie vind om binnen de daarvoor bestemde tijd een goed geschreven column in te leveren. Ik heb daar liever mijn vrijheid in, zodat ik kan schrijven waar, wanneer en wat ik wil. Voor een weblog als deze, is het uiteraard te begrijpen dat er wordt geschreven over wat er in Helmond gebeurt, of weliswaar niet gebeurt. Gezien ik je daarvan niet op de hoogte kan stellen, kan ik je wat dat beter aanraden lid te worden van het Helmonds Dagblad. Uit betrouwbare bron heb ik inmiddels vernomen, dat er door mijn vertrek, een andere columnist in de plaats komt. Wie dit ook moge zijn, ik wens deze persoon daar veel plezier en succes mee.

Bedankt voor het lezen van mijn columns hier op de weblog!

Ilse

6reacties

Column Ilse uit HelmondVoor mijn volgende column is het “noodzakelijk” om het volgende fragment even te luisteren. Klik daarvoor hier:Ā 
Voor degenen die niet over de mogelijkheid beschikken om het nu te luisteren, kunnen later terug komen en het alsnog beluisteren of gewoon mijn samenvatting daarover lezen.

Het is een fragment uit een programma van 3FM waarin Fons Jacobs, u beter bekend als “De burgemeester van de gemeente Helmond” vragen over de gemeente Helmond gaat beantwoorden. Het doel hiervan is bonuspunten te verzamelen en daarmee kans te maken dat het Glazen Huis van radio 3FM in Helmond komt te staan.

De eerste vraag was een inkoppertje, een beetje begane burgemeester weet van zijn stad of dorp wel hoeveel inwoners deze heeft. En gelukkig, ook Fons is hiervan goed op de hoogte. Het eerste punt is daarmee in de pocket. Maar waarop onze Fons helaas geen antwoord kon geven was de volgende vraag. Wat betekent de uitdrukkingĀ  “Hij komt van Helmond”ā€¦? Eerlijk is eerlijk, ik zou hetzelfde antwoord als Fons gegeven hebben; namelijk dat iemand uit Helmond komt en daar geboren en getogen is. Maar het schijnt te betekenen dat wanneer iemand veel lawaai maakt en veel en luid praat, hij of zij “van Helmond komt”. De conclusie, die ik daaruit kan trekken, is dat zelfs mijn moeder (die niet in Helmond woont) “van Helmond komt”ā€¦

Gelukkig is Fons wel begaan met het Helmondse voetbal en zingt hij de volgende vraag, wat inhoudt om het clublied van Helmond Sport verder te zingen, uit volle borst en volle overtuiging mee. Bij 3FM is het niet ontgaan dat Fons vorig jaar met carnaval zelf een nummer heeft gezongen over Helmond. Maar dat er in 2002 ook een carnavals-nummer is gemaakt over meneer Jacobs zelf met de titel: “Zeg Jacobs, blie van minne wiet” daarvan raakt Fons zelfs helemaal verbouwereerd. Wat resulteert in weer geen punt voor de wedstrijd ” Burgemasterclassā€¦”Ā 

En hoewel de 3FM-dj zijn best doet om enkele zinnen van dit, vast prachtige, lied op zijn beste Helmonds uit te spreken besef ik me dat het ook te mooi is om waar te zijn dat het Glazen Huis in Helmond komt te staan. Op naar de volgende en laatste vraagā€¦ Wat zijn de openingstijden van de stadswinkel? En tja, dat zou je toch wel moeten weten eigenlijk. Maar helaasā€¦ Zelfs Fons geeft aan dat de openingstijden niet te onthouden zijn! En met een schrale uitstraling van Helmond verlaat Fons de uitzending met 2 hele puntenā€¦
Eindconclusie; definitief geen Glazen Huis op de markt van Helmond.

Ilse

3reacties

Column Ilse uit HelmondBrabant zou Brabant niet zijn, als er geen carnaval gevierd werd. Met tromgeroffel, toeters en bellen, vrolijke gekleurde pakken, een prins en prinses met hun gevolg, een vrolijk gezicht en met ook vast een hoop alcohol heeft ook Helmond de aftrap gegeven voor carnaval 2009.

Altijd heb ik gedacht, dat Helmond tijdens carnaval “Kattenmeppers-land” of iets dergelijks zou heten, maar na enig speurwerk kwam ik er dan toch achter dat er sowieso meerdere verenigingen zijn hier in Helmond. Toen ik aan een aantal andere inwoners van Helmond vroeg hoeveel het er dan zouden zijn, kon niemand mij daar een exact antwoord op geven.

De eerste naam die mij al snel werd gegeven was C.V. de Keiebijters. In eerste instantie dacht ik dat dit een vereniging was die het leuk vond om wedstrijdjes te houden in het bijten van keien. Maar toen ik vervolgens geen C.V. de tandjestuffers kon vinden ben ik deze gedachte gaan vergeten. Deze vereniging heeft dit jaar als prins Prins Briek XXXVI, alias Joop Kuijpers. Vond het al verdacht, dat ik geen enkele “Briek” ken, en er hier ineens 36 zouden wonen.Ā  Ik vraag me dan toch af,Ā  waarom dan de naam Briek en niet Alexander, Constantijn, Maurits of Bernhard?

Maar er zijn er meer, de volgende waarvan men ook zeker wist dat het een carnavalsverenging binnen HelmondĀ  zou zijn, is C.V. de Kluppels, met als motto van prins Peter II “T(r) append de carnaval durā€¦” Ik neem aan dat hij hiermee bedoeld dat we allemaal op de fiets moeten gaan als we willen gaan drinken en dat vind ik een nobel streven van Prins Peter! Laten we daar met zijn allen gehoor aan geven!

Vervolgens werd C.V. de Spurriezeiers uit Stiphout opgenoemd. Daar zwaait dit jaar Prins Martien de scepter, laten we hopen dat hij niet te hard zwaait voordat er ongelukken gebeurenā€¦Ā  Ook C.V. `t Barrierke is in het bezit van een eigen (vast ook dorstlustige) hoogheid, genaamd prins Joey die met zijn raad van elf (ik tel er 9 op de website?) gaat voor heel veel lol.

En dat is wat ik jullie ook ga wensen want uiteindelijk gaan we allemaal voor het zelfde doel. En dat is natuurlijk niks anders, dan met carnaval veel lol beleven met elkaar. En dan sluit ik op mijn beste Helmonds deze column af met de woorden:Ā  “Nie Miauwe, gewoon gezellig in Helmond karreneval houwe”

Ilse

6reacties

Column Ilse uit HelmondEen mooie en gezellige binnenstad met daarin verschillende kledingwinkels, diverse muziekwinkels, enkele brillenwinkels, schoenenzaken, sieradenwinkels kortom;Ā  eigenlijk kun je alles wel vinden in de stad Helmond. Een eindje verderop ligtĀ  het industrieterrein met alle mogelijkheden om je huis op te knappen of een andere inrichting te geven. Gelukkig hoeven we ook niet altijd zelf te koken, want ook aan verschillende eetgelegenheden geen gebrek!

Daarnaast heeft Helmond 4 treinstations met daartussen een prima verbinding. Niet alleen om naar een andere wijk in Helmond te kunnen gaan, maar ook om jezelf een keer buiten Helmond te wagen. Voor de liefhebbers natuurlijk! Hoewel de spoorwegovergangen helaas vaak de nodige irritatie opwekken. En zelfs daar wordtĀ  een oplossing voor geboden. Maar mocht de trein je toch niet bevallen, dan is er altijd nog een uitstekende busverbinding om eventueel naar de dorpen te gaan die nog niet van de luxe als een trein mogen genieten. Uiteraard brengen al deze vervoersmiddelen ook weer mensen Helmond binnen. Waar ze kunnen genieten van al het moois wat Helmond te bieden heeft.

Sinds dat Helmond al voor het jaar 1000 is ontstaan uit een nederzetting, promoveerde het in 1232 van een dorp naar een stad. Zo kun je zelf bijvoorbeeld op “De Weblog” wekelijks een inzage doen van hoe het toen was en nu is. De mensen van toen moesten eens weten wat een veranderingen Helmond heeft doorgemaakt. Wat natuurlijk mede te danken is aan de gigantische mooie groei die vooral na de tweede wereldoorlog is gekomen.

Wat ik met dit alles wil zeggen is het volgende. Of het nu eenmaal in de mens zit, dat weet ik niet. Maar toch, is het altijd zo dat mensen alleen maar meer en meer willen? Eerst willen ze in hun eigen leven meer en meer. Maar daarna is de omgeving waar ze wonen aan de beurt. Zo is het ook bij de inwoners van Helmond. Ik vraag mezelf bijvoorbeeld af, wat zou je zelf nog graag zien in deze stad?

Groeien is niet verkeerd, en dat deze stad al een flinke groei heeft doorgemaakt dat mag duidelijk zijn. Een groei voor zowel kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Want voor elke leeftijdscategorie is er wat wils.Ā  Al zal het door de afstand soms per bus of trein bereikt moeten worden. Eigenlijk is het al vaker gezegd, maar ik wil het nogmaals benoemen; Helmond is echt een stad om trots op je zijn!Ā 

Ilse

10reacties

Column Ilse uit HelmondEr zijn in Helmond natuurlijk verschillende plaatsen of gebouwen in Helmond  waar we écht trots op mogen of zelfs moeten zijn. Zo zijn er op deze website onder het kopje; "Waarop MOET Helmond trots zijn?" al vele dingen benoemd.  Zo wordt er meerdere malen het Kasteel van Helmond benoemd en natuurlijk de kubuswoningen.

Toch vind ik het spijtig om te lezen dat er, tot op heden, niemand trots is op het feit dat dé traditie van Nederland zich toch elk jaar weer huisvest in Helmond. Dat is namelijk niemand anders dan; Sinterklaas! Hij heeft dan niet de status Helmonder, maar tochā€¦ Ik vind dat hij zelfs een plaatsje op de "Catwalk of Fame" behoord te krijgen.

Dat vind ik namelijk omdat hij rond deze tijd van het jaar Helmond weer flink in de spotlights zet samen met zijn Pieten. Gezinnen van binnen Helmond, maar ook zeker van ver daarbuiten, nemen de moeite om urenlang te wachten in de rij om Sinterklaas een handje te mogen schudden.

Hetgeen resulteert in extra omzet voor de horeca daaromheen, extra omzet voor de winkeliers, extra omzet voor het Kasteel van Helmond en natuurlijk last but not least, extra reclame voor Helmond!

Al meerdere malen zie ik op de website van "Het Kasteel van Sinterklaas" dat het simpelweg is uitverkocht. (Hoewel ik de naam van de website iets of wat ver vind gaan, het kasteel blijft natuurlijk eigendom van de gemeente Helmond. Ik bedoel; het wil natuurlijk niet zeggen dat hij,  ondanks alle positieve dingen die hij brengt, het kasteel zomaar van zichzelf mag noemen!) Maar alleen het kasteel tot zich nemen is niet genoeg. Zelfs de Hermes veegt hij van zijn tabberd want via de "Sint Express" worden bezoekers vanaf diverse parkeerplaatsen vervoerd naar o.a. het kasteel.

Ik ben er trots op dat Helmond dit elk jaar weer organiseert. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door grote en kleine ondernemingen uit Helmond en omgeving. Zij zorgen ervoor dat kinderen een onvergetelijke dag kunnen beleven. Want zeg nou eerlijk, als dit er in onze tijd was geweest, zouden wij dat ook geweldig hebben gevonden! Helaas moesten wij het toen doen met hooguit een schoentje zetten in de Supermarkt en ons sufkleuren voor een karige prijs.

Daarom benoem ik bij deze "Het kasteel van Sinterklaas" als punt waarop Helmonders ook echt trots op mogen en moeten zijn!

Omdat dit mijn laatste column is voor dit jaar (niet getreurd, volgend jaar meer!) wil ik, ook al is het wat vroeg, iedereen alvast hele prettige feestdagen wensen en een gelukkig, liefdevol en gezond 2009!

Ilse

5reacties

Column Ilse uit HelmondIn de avond gezellig wat drinken in het uitgaansleven van Helmond. Voor iemand die goed ter been is, moet dit geen enkele moeite opleveren. In bepaalde cafés is zelfs voor de minder validen een oplossing gevonden om binnen te komen. En dat is juist ook heel erg goed! Je zult het vast met me eens zijn, dat deze mensen net zoveel recht hebben als een "niet-invalide" om gezellig wat te kunnen gaan drinken. Maar teveel drinken is dan vaak geen aanrader, omdat de toiletten vaak al helemaal niet "invalide-proef" zijn. Denk hierbij maar eens aan een trap naar beneden, of opstapjes in een kroegā€¦. Het doorsnee uitgaanspubliek weet vast wel welke plaatsen ik bedoel. Maar niet alleen de uitgaansgelegenheden kampen met deze niet aanwezig "luxe". Ook in het winkelgebied heeft men hiermee te maken. Momenteel is de Elzas Passage een en al opstakel! Natuurlijk besef ik dat dit van tijdelijke aard is, maar vervelend is het zeker. Hopelijk mag het resultaat er wezen.

Laatst nog;ā€¦en stel je je twee typische Helmondse vrouwen met scootmobiel voor. En ik zie je denken: "wat vind ik daar nou typisch Helmonds aan?"… Dat zal ik je vertellen. "Ne vrouw mi nu graawte bakkes, gekleed in een tijgerprint shirt met daar onder Crocs an hurre voewte." Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk om te zien en te horen! (Mijn welgemeende excuses voor het waarschijnlijk niet goed schrijven van het fantastische Helmonds dialect. Ik ben import dus daar zullen we het voor het gemak maar op houden.) Maar nu even terugkomen op het verhaal. Zij wilden dus een winkel binnen gaan, maar helaas werd hen de toegang geweigerd. Niet door de verkoopster. Nee, nee! Maar door de deuropening. Ze konden er simpelweg gewoon niet door. Vooruit, achteruit en nogmaals vooruit en achteruit. Ook het schelden gaf niet het gewenste resultaat. Alle moeite die er ook gedaan werd, was tevergeefs.

Gelukkig worden de appartementen, (die als paddenstoelen uit de grond schieten) maar waarvoor je helaas wel jaren moet wachten als je bij Huren in Helmond staat ingeschreven, tegenwoordig allemaal geleverd met een liftvoorziening. En dat is al een hele vooruitgang, aangezien dat enkele jaren geleden nog totaal niet zo aan de orde was. Nu nog even alle uitgaansgelegenheden, al het openbaar vervoer en de winkelgebieden "invalide-proef" makenā€¦.. en Helmond is in mijn ogen klaar om Amsterdam van de kaart te vegen en zich uit te breiden tot de hoofdstad van Nederland.

Ilse

12reacties

Vanaf vandaag heeft Ilse hier elke 6 weken haar column met haar bespiegelingen over Helmond. Wij wensen Ilse alle succes. De column van Perry is er over 3 weken weer.


Column Ilse uit HelmondHelmond, er valt een hoop te zeggen over deze stadā€¦.
Zeker als je er pas bent komen wonen!

De eerste reacties van toen ik vertelde dat ik in Helmond zou gaan wonen, “O, je wordt een kattenmepper?” Nu heb ik eigenlijk niks met katten, dus komt dat op zich vrij goed overeen. En ik verwacht dat daarom “de band” met Helmond mij zo aanspreekt. Mensen waren bang dat ik in de WW zou komen, en daardoor niet meer de mensen via internet op de hoogte kon brengen over mijn leventje in Helmond.
Trainingspakken werden in volle winkelwagentjes voor de deur afgeleverd, en de bankstellen stapelde zich op. Met een briefje; “leuke inrichting voor je voortuin en een makkelijke outfit om erbij te gaan zitten.”Ā  Het was Pasen toen ik de beslissing maakte om in Helmond te gaan wonen, hoewel ik me er op verheugde paaseitjes te gaan zoeken, was niets minder waarā€¦
Ik mocht mijn naam op een gouden kettinkje gaan zoeken. En dat letter voor letter! Mijn enige geluk daarbij is, dat ik een korte naam heb.

Daaruit maakte ik op dat voor veel mensen Helmond nog steeds een stad is die bekend staat om deze zaken! Maar voor mij is het dat juist niet. Mijn contact met Helmond is begonnen doordat ik er ben gaan studeren, er vrienden maakte en er ging stappen! Eigenlijk had ik nooit iets met “het platteland” en was blij dat ik aan het studeren was in “de grote stad” Helmond.

Daarnaast vind ik het Helmonds dialect echt geweldig! Wie spreekt het tegenwoordig nog? Hoewel ik elke keer gniffel als ik bepaalde uitspraken hoor, besef ik me dat Helmonds hier serieus een taal is geworden. Tot mijn verbazing zijn er zelfs woordenboeken over verschenen! Het enige wat ik nog mis, is het bandje/cd wat ik in de bibliotheek kan halen om het precies na te praten. Een cursus Helmonds welteverstaan! Ik denk persoonlijk dat ik mij als “niet Helmondse” daardoor beter kan inburgeren in deze cultuur. Of mag ik zeggen dat de Familie Klokgieters hier al gehoor aan heeft gegeven? Wanne?! ā€¦.

Aangezien ik tijdelijk geen werk heb gehad, en daardoor veel op de sociale contacten in de kroeg was aangewezen trof ik op een zekere dag een langharige man (inmiddels kortharig) die zich bezig hield met De weblog van Helmond. Deze man was er van overtuigd dat mijn kwaliteiten best in digitale vorm mochten verschijnen op deze weblog. Want ik, als nieuweling, zou nog een frisse kijk hebben op deze gemeente Helmondā€¦ En geloof me, fris is deze kijk!

Ilse