Buiten is het 4 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.290 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

Column Ilse uit HelmondIn de avond gezellig wat drinken in het uitgaansleven van Helmond. Voor iemand die goed ter been is, moet dit geen enkele moeite opleveren. In bepaalde cafés is zelfs voor de minder validen een oplossing gevonden om binnen te komen. En dat is juist ook heel erg goed! Je zult het vast met me eens zijn, dat deze mensen net zoveel recht hebben als een "niet-invalide" om gezellig wat te kunnen gaan drinken. Maar teveel drinken is dan vaak geen aanrader, omdat de toiletten vaak al helemaal niet "invalide-proef" zijn. Denk hierbij maar eens aan een trap naar beneden, of opstapjes in een kroeg…. Het doorsnee uitgaanspubliek weet vast wel welke plaatsen ik bedoel. Maar niet alleen de uitgaansgelegenheden kampen met deze niet aanwezig "luxe". Ook in het winkelgebied heeft men hiermee te maken. Momenteel is de Elzas Passage een en al opstakel! Natuurlijk besef ik dat dit van tijdelijke aard is, maar vervelend is het zeker. Hopelijk mag het resultaat er wezen.

Laatst nog;…en stel je je twee typische Helmondse vrouwen met scootmobiel voor. En ik zie je denken: "wat vind ik daar nou typisch Helmonds aan?"… Dat zal ik je vertellen. "Ne vrouw mi nu graawte bakkes, gekleed in een tijgerprint shirt met daar onder Crocs an hurre voewte." Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk om te zien en te horen! (Mijn welgemeende excuses voor het waarschijnlijk niet goed schrijven van het fantastische Helmonds dialect. Ik ben import dus daar zullen we het voor het gemak maar op houden.) Maar nu even terugkomen op het verhaal. Zij wilden dus een winkel binnen gaan, maar helaas werd hen de toegang geweigerd. Niet door de verkoopster. Nee, nee! Maar door de deuropening. Ze konden er simpelweg gewoon niet door. Vooruit, achteruit en nogmaals vooruit en achteruit. Ook het schelden gaf niet het gewenste resultaat. Alle moeite die er ook gedaan werd, was tevergeefs.

Gelukkig worden de appartementen, (die als paddenstoelen uit de grond schieten) maar waarvoor je helaas wel jaren moet wachten als je bij Huren in Helmond staat ingeschreven, tegenwoordig allemaal geleverd met een liftvoorziening. En dat is al een hele vooruitgang, aangezien dat enkele jaren geleden nog totaal niet zo aan de orde was. Nu nog even alle uitgaansgelegenheden, al het openbaar vervoer en de winkelgebieden "invalide-proef" maken….. en Helmond is in mijn ogen klaar om Amsterdam van de kaart te vegen en zich uit te breiden tot de hoofdstad van Nederland.

Ilse

5 reacties:

Met dat café met de trap naar beneden voor de toilet zul je de Kei wel bedoelen.
Toen ik er eens was, kregen we met een paar man een discussie over het uitgaan van invalide mensen. Aanleiding was een berichtje dat in Amerika elke horecagelegenheid wettelijk verplicht is toegankelijk te zijn voor minder validen. Al vrij snel was de conclusie van de groep (van mij ook): een beetje onzin zo’n wet, er zijn haast geen invaliden die uitgaan. Om de horeca te verplichten daar veel geld aan uit te geven, is weggegooid geld. Iemand die tot dan toe niks zei maar wel met de discussie meeluisterde, vroeg aan de groep: is het zo vreemd dat iemand in de rolstoel hier niet komt? Iedereen: ja, die mogen hier net zo goed naar binnen! En als zo iemand naar de wc moet, vroeg hij wijzend naar de trap naar beneden. Het werd even stil en dat bleef het hierover eigenlijk…

Beantwoorden

Als je een artikel leest dan is het woord opstakel een behoorlijk obstakel. 🙂

Beantwoorden

@Johan
Zo had ik het nog niet bekeken, zit wel iets in. Maar voor een zaak als de kei is het natuurlijk erg duur dat even te veranderen.

@Jan
Daar zit ook iets in 😉

Beantwoorden

In het centrum is het niet altijd even invalide-vriendelijk.. maar ook moeders met een kinderwagen hebben daar last van! Gelukkig zie ik wel dat het centrum steeds meer invalide/kinderwagen-vriendelijk wordt.

Beantwoorden

@ Johan

Daar bedoel ik o.a. deze uitgaangsgelegenheid mee. Ook al zullen er minder “niet valide” mensen uitgaan, denk dat dát ook een van de redenen is waarom ze niet zullen gaan. Het woord van JAN klopt hierin helemaal, omdat het uitgaan zo een obstakel is. Wie wil er nu niet onafhankelijk zijn?… Dat kan daardoor natuurlijk niet altijd gemakkelijk.

@ Klorriemorrie

Klopt, je hebt helemaal gelijk. Daar heb ik dan tot op heden nog geen ervaring mee 😉 Maar dat neem ik meteen van je aan. En het is verder precies zoals je zegt. Het wordt gelukkig steeds meer invalide/kinderwagen-vriendelijk!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *