Buiten is het 7 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.389 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

Vanaf vandaag heeft Ilse hier elke 6 weken haar column met haar bespiegelingen over Helmond. Wij wensen Ilse alle succes. De column van Perry is er over 3 weken weer.


Column Ilse uit HelmondHelmond, er valt een hoop te zeggen over deze stad….
Zeker als je er pas bent komen wonen!

De eerste reacties van toen ik vertelde dat ik in Helmond zou gaan wonen, “O, je wordt een kattenmepper?” Nu heb ik eigenlijk niks met katten, dus komt dat op zich vrij goed overeen. En ik verwacht dat daarom “de band” met Helmond mij zo aanspreekt. Mensen waren bang dat ik in de WW zou komen, en daardoor niet meer de mensen via internet op de hoogte kon brengen over mijn leventje in Helmond.
Trainingspakken werden in volle winkelwagentjes voor de deur afgeleverd, en de bankstellen stapelde zich op. Met een briefje; “leuke inrichting voor je voortuin en een makkelijke outfit om erbij te gaan zitten.”  Het was Pasen toen ik de beslissing maakte om in Helmond te gaan wonen, hoewel ik me er op verheugde paaseitjes te gaan zoeken, was niets minder waar…
Ik mocht mijn naam op een gouden kettinkje gaan zoeken. En dat letter voor letter! Mijn enige geluk daarbij is, dat ik een korte naam heb.

Daaruit maakte ik op dat voor veel mensen Helmond nog steeds een stad is die bekend staat om deze zaken! Maar voor mij is het dat juist niet. Mijn contact met Helmond is begonnen doordat ik er ben gaan studeren, er vrienden maakte en er ging stappen! Eigenlijk had ik nooit iets met “het platteland” en was blij dat ik aan het studeren was in “de grote stad” Helmond.

Daarnaast vind ik het Helmonds dialect echt geweldig! Wie spreekt het tegenwoordig nog? Hoewel ik elke keer gniffel als ik bepaalde uitspraken hoor, besef ik me dat Helmonds hier serieus een taal is geworden. Tot mijn verbazing zijn er zelfs woordenboeken over verschenen! Het enige wat ik nog mis, is het bandje/cd wat ik in de bibliotheek kan halen om het precies na te praten. Een cursus Helmonds welteverstaan! Ik denk persoonlijk dat ik mij als “niet Helmondse” daardoor beter kan inburgeren in deze cultuur. Of mag ik zeggen dat de Familie Klokgieters hier al gehoor aan heeft gegeven? Wanne?! ….

Aangezien ik tijdelijk geen werk heb gehad, en daardoor veel op de sociale contacten in de kroeg was aangewezen trof ik op een zekere dag een langharige man (inmiddels kortharig) die zich bezig hield met De weblog van Helmond. Deze man was er van overtuigd dat mijn kwaliteiten best in digitale vorm mochten verschijnen op deze weblog. Want ik, als nieuweling, zou nog een frisse kijk hebben op deze gemeente Helmond… En geloof me, fris is deze kijk!

Ilse

12 reacties:

Welkom in Helmond Ilse en welkom hier op deweblog, ik zal je stukjes met volle interresse lezen. Leuk, hoop ik, met weer een frisse andere kijk op Helmond.

Beantwoorden

Lijkt me leuk om je colum bij te houden.
Ik lees geen vooroordelen die je hebt tegenover Helmond,dus ik ben benieuwd hoe we nu echt overkomen tegenover mensen die eens op bezoek komen, of een tijd verblijven.

Maar pas op, het Helmondse leven kan je goed zo bets bevallen dat je niet meer weg wil 🙂

Zonder gein, het lijkt me een leuke colum.
Grt
Vital

Beantwoorden

Ik heb op 15 verschillende plekken in heel Nederland gewoond, waaronder (3 jaar) aan de Uiverlaan in Helmond. Eerlijk gezegd heb ik het in Helmond het meest naar mijn zin gehad. Ik hou van die “doe maar normaal” mentaliteit. Bovendien vond ik het prachtig om te zien hoe de stad zich aan het ontworstelen was aan het slechte imago. Niet lullen maar poetsen. Zeven jaar geleden ben ik naar hartje Den Bosch verhuisd (allemaal vanwege werk). Die stad is veel mooier dan Helmond, dat valt moeilijk te bestrijden, maar als ik morgen terug zou moeten naar Helmond dan zou ik overmorgen fluitend gaan inpakken.

Beantwoorden

Leuk geschreven. Je column smaakt naar meer. Superleuk dat er nu ook een vrouwelijke columnist is.
Bij mij kun je tot de volgende column niet meer stuk met zo’n titel van je column. 🙂

Beantwoorden

Leuk.. Nog een import-Helmondse! 😀
Ik kijk uit naar je volgende column’s!

Beantwoorden

Dank voor jullie reacties! Leuk leuk!

Zoals jullie lezen ben ik er blij mee om in Helmond te mogen wonen. En om meteen op de opmerking van Vital in te gaan; Ik wil hier al niet meer weg!

Zal mijn best blijven doen om jullie te blijven “verassen” met mijn kijk op Helmond!

Beantwoorden

Oei, niet verassen hoor, wil graag je columns blijven lezen 🙂

Beantwoorden

Oplettend Tim, heel oplettend! 😀
Kreeg het in de gaten toen ik het verzonden had… Probeerde het nog te verwijderen, maar het zal nu voor altijd in het Weblog archief blijven staan! 😉

Beantwoorden

Je wordt zelfs vanuit Maleisie gelezen 🙂

Beantwoorden

Dankje! Wat een eer! 😀
Fijne vakantie nog!

Beantwoorden

Hele leuke colum! Zelf woon ik inmiddels 5 jaar niet meer in Helmond, maar kom er nog zeer regelmatig, familie, vrienden en uiteraard de geweldigde terrassen op de haven. Bovendien is er ‘s-zomers zoveel te doen. Altijd gezellig. Woon momenteel in Woerden, leuk wonen maar voor echte gezelligheid moet je toch in Helmond zijn. Ik bezoek deze weblog regelmatig en kijk uit naar je volgende colum.

Beantwoorden

Als niet hellemondse heb je een prachtige colum gemaakt
Een colum waar vele echte HELLEMONDERS van kunnen leren

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *