Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.454 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

7 reacties:

Krèk wèk wau!

Wai zin d’r bai!

Hullie, gullie en zullie ôk?

Beantwoorden

Mien Carnaval

Wat is dat voor een feest? Dat ieder jaar het Zuiden rept en roert en hartstocht passievol laat branden? Het is een feest voor gelijkgestemden, geworteld en gerijpt in tradities en rituelen. Een voorjaarsbode vol lichteuforie. Met viering van strakke teugels. Een feest van emotie, met vette schmink, een glimlach rond de mond. Een feest van zoete nectar genuttigd onder een prille voorjaarszon.

Drie dagen lang ruist muziek door de oren. Vol van fanfare, tuba, slagwerk en trombone. Het Carnaval ligt verankerd in zuidelijke genen. Wordt wild romantisch doorgegeven, generatie op generatie. Voor niemand is er een ontkomen aan.
Ieder jaar ontluikt het lentefeest opnieuw, met slingers, maskers en ballonen aan de muur. De carnavalsvierder laaft zich aan zoete melancholie en pulserend lentesap. Adrenaline stijgt dan dwars door bloed en dansende ledematen, rechtstreeks naar het hoofd.
Niet aflatende dorst wordt gelest met blond schuimend bier, witte wijn en zoete cola.

Carnaval is een feest van loutering en verkenning. Baas en werkman, man en vrouw, ze kruipen voor even in de huid van de ander. Bottom up en top down, all dressed up to impress. Clowneske metamorfoses en ludieke transformaties scheppen voorwaarden voor een glansrijk narrenspel.
De jaarlijkse zoektocht naar gepaste kledij biedt dolle pret. Zeeman, Kringloop, Action, Houtse Bazaar en internet, alles wordt afgestruind. Attributen worden wekenlang verzameld, allemaal ten dienste van een originele act.

Als Zweedse chef-kok is het niet lang zoeken. Een knuffelschildpad voor in de soep. Een koekenpan als plagend slagwerk. O ja, en pollepels, o zo multifunctioneel, als trommelstok of dirigentenstok of gewoon als microfoon. Een plastic Winchester en supermuppet Kermit, alles gaat mee.
Er wordt ook flink geknutseld. Een megagrote pofferpan, van stevig karton en tape, doet dienst als dienblad én gitaar. Een verfemmer wordt omgetoverd tot giga peperbus. Ook een hakmes van karton beplakt met aluminiumfolie wordt niet vergeten. Een plastic tas vol bospeen, bleekselderij en radijs maakt de maskerade compleet.

De optocht is een groot kleur- en muziekfestijn met praalwagens, geinige groepen en leuke individuen. Het publiek is goed gemutst en verkeert in lichte vorm van extase. Snoep valt uit de hemel en wordt door grissende kinderhandjes gevangen. Mager verklede pubers zingen flink gepuist een balorig lied. Nonchalant leunend tegen een winkelwagen volgestouwd met kleine kratjes bier. De handen in de lucht geheven met blikjes Baf en Bull. Enkele verdwaalde Zeeuwen hebben het Carnaval niet helemaal begrepen en gooien het strooigoed met ferme worpen terug omhoog. De prinsen bukken van schrik en strijken verontwaardigd hun veren recht.

Een antieke bierwagen met Belgische paarden komt in zicht. De optocht nadert zijn einde. Het publiek zoekt zijn weg naar have en kroeg. Er wordt gefeest, gedanst en gezongen en iedereen houdt vol. Diep in de nacht breekt het theater van het leven helemaal los en vinden acts hun vervolmaking.
De chef-kok worshipt Kermit en schiet grimlachende carnavalsklanten met zijn Winchester, bedachtzaam van hun kruk. Poffertjespan, pollepel, zelfs Kermit, alles wordt bezongen. De hele kroeg gonst en glimlacht en schuddebuikt als een tevreden mens. Vriend en vijand zingen arm in arm hun laatste lied.

Gelouterd en voldaan keren carnavalsvierders lichtelijk aangeschoten richting huis. Even nog een hapje eten, wat slap geouwehoer en dan naar bed. De grijnzende maskers aan de muur knikken nog een laatste keer welterusten. Met muziek nagalmend in de oren duikt het moede lijf de koffer in. Het is weer voor een jaar gedaan. Wat rest is de herinnering, de foto's en heel veel wee naar heim.
Maar vooralsnog dit jaar zin wai d'r weer bai en unne kater is nie erg!

Mien

Unne kater is nie erg! – De Helmvlegels http://www.youtube.com/watch?v=L86MMke3JvM

Beantwoorden

Mien; wat een mooi stuk heb je geschreven. Ik krijg spontaan zin in Carnaval!!! ALAAF!!!!

Beantwoorden

Ja Mien dat heb je weer perfect gezegd, je bent alleen vergeten te zeggen dat bij de Ruilwinkel ook nieuwe carnavals kleding hangt voor een appel en een ei…

Beantwoorden

heey mien ik wist niet dat je ook al een schrijfster was mooi geschreven
groetjes bep

Beantwoorden

Bedankt voor de leuke reacties.

Ik schrijf regelmatig columns op http://www.columnx.nl

Voor een totaaloverzicht zie:
http://tinyurl.com/miencolumns

Groet en alaaf,

Mien (altijd op zoek naar zijn feestneus)

Beantwoorden

Wegafsluitingen tijdens carnaval
Tijdens carnaval zijn er in Helmond van vrijdag 12 t/m (as)woensdag 17 februari enkele straten korte tijd afgesloten door carnavalsoptochten en andere festiviteiten. De overlast voor het verkeer wordt zo veel mogelijk beperkt. Weggebruikers dienen desondanks rekening te houden met extra reistijd. Dat geldt ook voor mensen die met de bus reizen.
In het centrum van Helmond zijn een gedeelte van de Kanaaldijk Noord-West (tussen Traverse en Havenweg) en een deel van de Steenweg (tussen Kanaaldijk en Kromme Steenweg) afgesloten voor alle verkeer van: zaterdag 13 februari 11.00 uur tot woensdag 17 februari 6.00 uur, behalve op de volgende momenten: maandag 15 februari 6.00 – 12.00 uur en dinsdag 16 februari 6.00 – 12.00 uur. Verkeer wordt omgeleid via de Julianalaan, Jan van Brabantlaan en Eikendreef.

Optocht Centrum
Tijdens de optocht in Helmond-Centrum wordt het verkeer op zondag 14 februari van 9.00 tot 17.00 uur omgeleid via de Jan van Brabantlaan – Eikendreef en Zuidende – Binderseind.

Mierlo-Hout
Op zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur en op zondag van 18:00 tot 21:00 uur zijn onder meer de Hoofdstraat (incl. spoorwegovergang) en Houtse Parallelweg afgesloten. Dit is vanwege de optochten in Mierlo-Hout. De omleiding loopt via de Heeklaan. De spooroverweg Hoofdstraat – Mierloseweg is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer m.u.v. de hulpdiensten en voetgangers. De overweg is bemand met verkeersregelaars.

Stiphout
De Dorpsstraat is afgesloten tussen Gerwenseweg en President Rooseveltlaan op zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de Gasthuisstraat en Wilde Wingerd.

Brouwhuis
Door de carnavalsoptocht zijn enkele straten afgesloten op maandag van 13.00 tot 15.30 uur. De omleiding loopt via de oostelijke Rivierensingel. Op dinsdag is de jeugdoptocht van 13.00 tot 14.00 uur. Hiervoor zijn geen wegafsluitingen noodzakelijk.

Helmond-Noord
Op vrijdagochtend van 9.00 tot 10.30 uur zijn enkele straten rondom OBS De Bundertjes korte tijd afgesloten door de optocht van scholieren. Voor de optocht van scholieren van basisschool De Rank (vrijdagochtend van 9.30 tot 10.30 uur) worden geen straten afgesloten. De optocht gaat over het trottoir.

Brandevoort
Op vrijdag tussen 12.00 en 14.00 uur zijn diverse straten afgesloten. Verkeersregelaars begeleiden de afsluiting.

Het is mogelijk dat bepaalde wegafsluitingen enige tijd korter of langer kunnen duren. Gemeente Helmond roept weggebruikers op tijdens de carnavalsdagen extra alert te zijn en rekening te houden met langzame verkeersstromen door optochten en grote wandelende groepen (met kinderen).

Bron: gemeente Helmond

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *