3reacties

Tuerlings: Geiten uit de buurt


Youtube staat vol met hilarische filmpjes van gillende geiten. Heel leuk, maar het is niet alleen maar schone schijn bij deze dieren. Veel mensen leven nog steeds iedere dag met de desastreuze gevolgen van de Q-koorts uitbraak tussen 2007 en 2011. In het ED van zaterdag 25 juni jl. valt te lezen dat het aantal overledenen aan Q-koorts drie keer zo hoog is als aanvankelijk werd gedacht. Geen 26 maar 74 dodelijke slachtoffers vallen te betreuren. Het virus brak voornamelijk bij geitenhouderijen uit.

Niet alleen geiten brengen een risico met zich mee. Iedere vorm van (met name intensieve) veeteelt is een risico voor de menselijke gezondheid. Vogelgriep en gekke koeienziekte zijn andere, recent voorgekomen ziekten. Binnen de wetenschap en geneeskunde bestaan sterk groeiende zorgen over de resistentie tegen de nu bekende medicijnen. In Amerika zijn zelfs al bacteriën gevonden die resistent zijn tegen alle antibiotica en er is dus geen redmiddel meer zodra je hiermee besmet bent.

Zuidoost-Brabant staat niet alleen bekend om zijn criminaliteit en drugsproductie. Ook veeteelt is hier sterk vertegenwoordigd. De zes Peelgemeenten hebben zelfs de hoogste concentratie veeteelt van Europa, en wereldwijd staan ze op plek 3. In Helmond, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek, Someren en Asten wonen ongeveer 210.000 mensen. Daartegenover staan ruim 8,5 miljoen stuks vee. Per inwoner zijn dat meer dan 40 dieren!

Terug naar de geiten. De plannen van een grote geitenhouderij op de grens tussen Bakel en Helmond zijn viraal gegaan. Niet alleen in de Provinciale Staten zijn vragen (pdf) gesteld door GroenLinks, ook Lokaal Sterk in Helmond heeft raadsvragen gesteld. Nu deze column en hopelijk blijft het hier niet bij, want samen sta je sterker.

Het is zonder meer goed dat de geiten verplicht tegen Q-koorts ingeënt en dat de melk gecontroleerd wordt. Maar dat neemt niet weg, zoals eerdere schrijvers al stelden, dat de afstand tussen geiten en mensen niet genoeg is om besmetting uit te kunnen sluiten. Daarom wil ik graag nog een punt toevoegen aan het verzet tegen dit bedrijf. Het is, in tegenstelling tot wat de ondernemer beweerde, geen kwestie van onwetendheid bij omwonenden. De focus op Q-koorts is verkeerd, want Q-koorts is niet het enige risico voor de volksgezondheid. Het is namelijk niet de vraag óf er een keer een mega-uitbraak van een resistente bacterie of virus uit de intensieve veeteelt komt, maar wanneer! En het verraderlijke van zo’n bacterie of virus, is dat voorzorgsmaatregelen zinloos zijn. Als het mis gaat, gaat het dus echt goed mis en dan zijn die criminaliteit en drugsproductie wel de laatste zorg hier in Zuidoost-Brabant…

Deze column is niet om angst te zaaien, maar om bewustwording te creëren over de megarisico’s van intensieve veeteelt dicht bij mensen.

Thomas Tuerlings
Burgercommissielid GroenLinks

ThomasOnze Helmondse politici
3 reacties
Reageer

Geiten uit de buurt en wel die mekkeraars 500 stuks midden in een wijk zetten geef mij dan maar een wei met geitjes is nog mooi om te zien

Tja meneer Tuerlings

Zo is dat Frank,

de mens is een grotere plaag dan welke pest dan ook. Mensen hebben in 50 jaar tijd meer vernield en verziekt, dan welk dier ook zal doen Want, het is de mens met z'n vraatzucht naar vlees, die er voor heeft gezorgd dat er veel te veel varkens, koeien, kippen en geiten zijn. Onze veestapel is anderhalf keer Nederland en het vreet maar door. Gelukkig doet Karma ook af en toe z'n werk en worden er een hoop opgeruimd. Ik ben Vega en het staat inmiddels vast dat Vega-mensen het minst last zullen hebben van kanker. Het aantal gevallen van kanker is in 25 jaar met 50% toegenomen. Waarom? Door de merendeel vleeseters die van s' morgens tot s' avonds hun mond vol proppen met vlees, óók geitenvlees, die ook nog vreselijke wijze wordt geslacht door onze merendeel allochtonen. Dus de Hr. Tuerlings heeft in een bepaalde mate het gelijk aan zijn kant, maar nogmaals, het is de 'mens' die ervoor zorg heeft gedragen dat er overal ziektes zijn uitgebroken. Zou de veestapel de helft zijn, dan had je dit probleem ook niet. Dus eigenlijk moet je vaststellen dat Q koorts en alle andere ziektes die uitbraken en nog zullen uitbreken, onder beesten indirect het gevolg is in dat wat mensen veroorzaken. In mijn tijd, in de jaren 50 en 60 toen de dieren nog vrolijk buiten dartelden en ze geen batterijen aan hun kont hadden hangen, was er geen enkele ziekte. De mens veroorzaakt, de mens zal moet bloeden en terecht!......

Sterke column. Intensieve veeteelt is net zoiets als kernenergie: de kans dat het fout gaat is erg klein, maar de enkele keer dat het toch fout gaat zit je wel met mega-gevolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: