Tuerlings: Tour De Peel


Afgelopen donderdag zat ik op het terras in Stiphout te genieten van een bloedstollende finish van de voorlaatste etappe van Fiets4Daagse De Peel (link onderaan).

Door een haag van uitzinnig publiek komen daar de winnaars van de dagzege aansnellen. Direct na het passeren van de meet wordt het winnende koppel door officials afgeschermd om het bekende plasje te doen. “Zou het?” vraag ik me af. Maar al snel komt het verlossende woord. Helemaal clean! Na deze test nemen ze met een brede lach plaats op de voor hen bestemde plek; in het zonnetje. Daar komt het échte wondermiddel; een koud glas bier. De perfecte prijs na een dag bikkelen. Met zoiets in het vooruitzicht gaat iedereen harder fietsen. Geen behoefte aan EPO, geheime motortjes of ketonen, al weet je het natuurlijk nooit met die geheime recepten. Heel misschien had meneer zich stiekem ook verheugd op de kussen van de altijd charmante rondemissen, maar ach, de kus van zijn echtgenote én dat koude biertje zijn op zijn minst nét zo mooi!

Rond 15:00 begint ook het uiteen gewaaierde peloton binnen te druppelen. We maken een praatje met de ober van dienst. “Het tourgevoel is er wel,” zegt hij. Dat kan ik beamen. “Toch missen we de écht grote namen wel,” gaat hij verder. “Sprintkanonnen en zo’n gele trui mogen dan wat kosten maar zij zijn wel de factor die deze rit zo legendarisch maakt.” Helaas is er te weinig sponsoring voor de Profronde van Stiphout. Waar in 2014 tourwinnaar Vincenzo Nibali de kussen van de rondemissen nog in ontvangst mocht nemen, blijft het nu stil. De dinsdag na de Tour is vergeven aan Surhuisterveen en tja, dan zitten we op het terras in Stiphout toch écht beter, want Brabantse gezelligheid is en blijft natuurlijk onovertroffen.

Gelukkig geven ze het in Stiphout niet zo snel op en een nieuw initiatief is al geboren. In de vorm van de Ronde van Stippent wordt er op de dinsdag na de Tour opnieuw gekoerst. Niet door grote namen of voor grote prijzen. Wél voor dat felbegeerde biertje. Voordeel hiervan is dat het geel nu voor iederéén binnen handbereik ligt, maar denk erom! Drink met mate en op de fiets naar huis natuurlijk!

Maar nu, er zijn in twee weken tijd twee mooie fietsevenementen in Stiphout. Waarom niet de link leggen? Ronde van Stippent en Fiets4Daagse De Peel samen, in een nieuw, groter jasje; de Tour de Peel? Vier dagen touren of koersen door de Peel, met een spectaculaire afsluiting in Stiphout? Succesvolle evenementen hoeven niet altijd miljoenen in het laatje te brengen… En dat bier blijft toch wel stromen. We zitten immers in Helmond, de stad die stroomt!

Fiets4Daagse De Peel: www.fiets4daagsedepeel.nl
Ronde van Stippent: Openbaar evenement op Facebook

Thomas Tuerlings
Burgercommissielid GroenLinks

ThomasOnze Helmondse politici
0 reacties
Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: