18reacties

Van den Bogaard: Hoe nu verder?


De afgelopen weken waren op z’n zachtst gezegd nogal bewogen als het om sport- en beleefcampus De Braak gaat. In het bijzonder gaat het om het (vooralsnog) weigeren van Helmond Sport om het voorlopig ontwerp van het nieuwe stadion te tekenen. Dit was voor iedereen een grote verrassing. Ook voor de gemeente kwam dit als een mokerslag aan omdat er lange tijd geen vuiltje aan de lucht leek. Na vele pogingen om Helmond Sport toch aan boord te houden, met onder andere een mediationtraject, heeft Helmond Sport toch besloten om niet akkoord te gaan.
De belangrijkste redenen hiervoor zijn de wankele financiële positie van de club en de volgens Helmond Sport commerciële beperkingen van het nieuwe stadion. Daar kwam afgelopen donderdag nog een argument bij: de 1,5 miljoen euro vooruitbetaling zou een te groot bedrag zijn voor Helmond Sport om in één keer te voldoen en zou leiden tot grote tekorten op de meerjarenbegroting.

De gemeenteraad heeft de afgelopen weken meerdere keren gesproken over de nu ontstane situatie. Iedereen is het erover eens dat Helmond Sport meerwaarde heeft voor het totale concept van een sport- en beleefcampus, zeker voor de toekomstige leerlingen van OMO. Een betaald voetbalclub geeft extra uitstraling aan een multifunctionele accommodatie waar sport en gezondheid centraal staan. Zonder Helmond Sport zou de bouw van de campus door kunnen gaan, maar dit is niet gewenst vanuit OMO en de gemeente. Helmond Sport erbij houden kan echter niet ten koste van alles. Het project heeft door de weigering van Helmond Sport al een jaar vertraging opgelopen en elke maand vertraging kost de gemeente 50.000 euro. Daarom is er haast geboden. Helmond Sport moet zo snel mogelijk zorgen dat het alles financieel op de rit krijgt door sponsoren te zoeken of externe geldschieters aan te trekken. Zonder extra geld lijkt het een kansloos verhaal, hoe jammer dat ook zou zijn. Helmond Sport kan dan met geen mogelijkheid de hogere jaarlijkse huur opbrengen.

Volgende week gaan de gemeente, Helmond Sport en OMO weer met elkaar om tafel om te bekijken of er nog een laatste strohalm is die aangegrepen kan worden. Hopelijk pakt Helmond Sport deze kans met beide handen aan, zodat de mooie plannen op De Braak gewoon door kunnen gaan zoals beoogd was. De bal ligt bij Helmond Sport.

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond

JochemOnze Helmondse politici
18 reacties
Reageer

Komt door die nep Helmonder, Frans Stienen

Dus de gemeente (lees: belastingbetaler) is nu al 600.000,00 euro meer kwijt, heel netjes weer, goed gedaan.

Het plan heeft door Helmond Sport al een jaar vertraging? Er worden hier zo maar opeens nieuwe “feiten” uit de hoge hoed getoverd. Hoe heeft Helmond Sport al voor een jaar vertraging gezorgd?

Ook een statement (en dat in deze tijd waarin iedereen zijn hand op de knip houdt) als: “Helmond Sport moet zo snel mogelijk zorgen dat het alles financieel op de rit krijgt” is in mijn ogen de opmerking van iemand die in een andere wereld leeft.

Het is in elk geval een lekker eenzijdig stuk waarbij ik me in elk geval niet meer hoef af te vragen of u er zelf met een open blik naar kijkt want dat is duidelijk niet het geval.

Misschien het nieuwe stadhuis in een gedeelte van het stadion maken. Win win situatie.

Overdrijven is de gemeente goed in

Wesley Slegers

Er wordt in Helmond al dik 40 jaar gepraat over een nieuw stadion nieuwe plek voor de mooie club Helmond Sport maar door het politieke gekissebis komt het er Nooit van tijd dat de politiek eens in de spiegel kijkt en daden toont Het nieuwe multifunctionele stadion had er al moeten staan want deze mooie club verdient een Mooieaccommodatie

Peter van der Vrande

De gemeente probeert Helmond sport een niet rendabel stadion door de strot te duwen schaam je

Pino van Lieshout

als de exploitatie verwachting niet aansluit bij de verwachte kosten dan moet helaas elk bedrijf stoppen zoook helmond sport,, hoe jammer dan ook.
klaarblijkelijk snappen de overige partijen dit niet of ze willen dit niet snappen,,, ik ga voor het laatste.

René Manders

Je moet maar durven ... als medeverantwoordelijk raadslid voor de problemen die je zelf mede veroorzaakt hebt een blog starten met de vraag "Hoe nu verder ?" Het tekent het onbenul van politici die plannen maken zonder de haalbaarheid in te kunnen schatten terwijl de seinen voor iedereen op rood stonden. Ze noemen dat ook wel wishful thinking, op hoop van zegen. Als je dat doet met je eigen geld zal niemand je daar op aan kunnen spreken. Maar als je dat als raadslid doet met het (belasting)geld van de Helmondse burger dan wordt het tijd voor een functioneringsgesprek en publieke boetedoening. Het bewijs is geleverd dat vrijwel de gehele gemeenteraad zonder voldoende garanties heeft ingestemd met een tevoren financieel onhaalbaar plan. Dat is ze zwaar aan te rekenen, een politieke doodzonde. Maar waar is de hoofdverantwoordelijke gebleven ? De man die als wethouder namens de gemeente met OMO en Helmond Sport over dit plan heeft overlegd en gesproken ? De man die zelfs ook nog van jas wisselde en als bestuurder voor Helmond Sport tegenover de gemeente Helmond ging zitten ? Waar zovelen boter op hun hoofd hebben en schuld dragen daar kijkt men elkaar liever niet diep in de ogen. Misschien kan van den Bogaard met een collectebus langs alle raadsleden ? Mijnheer kan wel denken dat de bal nu bij Helmond Sport ligt maar ik vrees toch echt dat die geen oplossing hadden, hebben en zullen hebben.

@Lei op maandag 15 juni 2020 om 16:37:

Dat gaan onze ambtenaartjes toch nooit toegeven, je zegt het zelf al; wishful thinking ;)

Maar je hebt volkomen gelijk.

Wat een inhoudelijk slap en niet-door-kennis-geplaagd artikel.
HS moet maar even wat sponsors tevoorschijn halen terwijl ook de wethouder(s) in een veel eerder stadium had(den) moeten herkennen dat e.e.a. financieel onhaalbaar is voor de club. En dan een potentiële sponsorkandidaat de deur te wijzen om ideologische redenen. Zonder de Raad te informeren met als gevonden reden:"ik kan de Raad toch niet telkens informeren als een marktpartij zich bij mij meldt om commerciële redenen".
Welk een achterhaald betoog.

Misschien kunnen we er een referendum ........ ach laat ook maar. Democratie is nu niet echt iets wat d66 hoog heeft zitten.

Geschreven als een echte politicus, hele hoop woorden en uiteindelijk niks echt gezegd.

Wat vind D66 eigenlijk van het nieuws dat HS een stadion expert heeft ingehuurd die al snel zag dat er aan een stadion volgens deze plannen geen geld te verdienen is? En dat de club dit al sinds november probeert duidelijk te maken bij de wethouder?

Het is oneerlijk om te zeggen dat HS het project vertraagt en de belasting betaler daarmee geld kost. Jullie vriendje Harrie in B&W is daar net zo goed schuldig aan. Als ik in het college had gezeten, zou ik toch wat beter gaan nadenken of het steunen van mn vriendje voor al het andere gaat. De man maakt er vanaf het begin van de plannen een grote puinzooi van. Dit project heeft leiderschap nodig van iemand die meer op zn CV heeft staan dan een paar jaar als kleuterjuf.

@Jochem van den Bogaard

Waarom kost elke maand vertraging de gemeente 50.000 euro? Want net wat Twanneman en eigenlijk ook Oost tribune zegt, dan heeft dat niet nakomen van de afspraken door Onze Club de hardwerkende Helmonder al 600.000 euro gekost. Ik neem aan dat Helmond Sport dat moeten betalen, maar van 'unne kiep zonder veren kende nie plukken'.

@Rijpelaar op dinsdag 16 juni 2020 om 07:07:

Beste Rijpelaar,

Dit komt omdat men dan terug moet naar de tekentafel en helemaal een nieuwe plan moet uitwerken. Er zal zeker anderhalf miljoen euro aan extra kosten gemaakt moeten worden. Er zijn al veel investeringen gedaan voor het nieuwe stadion. Het voorlopig ontwerp moet opnieuw en OMO heeft al veel kosten gemaakt. Elke maand vertraging zorgt ervoor dat er extra projectkosten gemaakt moeten worden.

Jochem van den Bogaard

Toch raar dat de Gemeente de schuld krijgt m. Terwijl HS niet in staat is sponsoren te werven om vast aan een totaal onrealistische en dus veel te hoge begroting en tot op de dag van vandaag geen visie en beleidsplan kan of wil presenteren. Iedereen in de Gemeenteraad draagt HS een warm hart toe en wil niets liever dan een gezonde club, maar HS is hier toch echt zelf aan zet!

Guido van Dooren

@Jochem van den Bogaard op dinsdag 16 juni 2020 om 16:47:

Duidelijk. Dat is een fors bedrag. Een dure krabbel die Helmond Sport destijds zette. Ik denk dat veel Helmonders zich dat niet realiseerde toen ze hun reacties hier typten.

@Jochem van den Bogaard op dinsdag 16 juni 2020 om 16:47:

Ah, van 600.000,00 nu al naar 1.500.000,00 (anderhalf miljoen!!!) in een paar dagen tijd.
Trek in hemelsnaam nu de stekker eruit, uit het hele project.
Ik heb van begin af aan gezegd dat dit project de Hellemonder veel, heel veel geld gaat kosten, maar dit???
En wat weten wij (de Hellemonders) allemaal nog meer niet.....
Dit gaat nog spannend worden, een heuse Helmondse thriller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: