6reacties

Van den Waardenburg: coalitieakkoord

Momenteel is het ook in de Helmondse politiek vakantie. Er worden tijdens de schoolvakantie geen vergaderingen van het college van B&W, de gemeenteraad en de commissies gehouden. Deze rustige periode is een mooie gelegenheid om de balans op te maken. Het is alweer 1,5 jaar geleden dat de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden en de coalitie van SP, CDA, VVD, GroenLinks en Helmond Aktief aantrad. De raadsperiode 2014 – 2018 is dus alweer bijna op de helft. Als raadslid heb ik zitting in de commissie omgeving en daarom beoordeel ik aan de hand van het coalitieakkoord of er ruimtelijke zaken zijn die het college na 1,5 jaar nog niet heeft opgepakt.

Het college heeft in het coalitieakkoord vastgesteld dat het centrum nog niet af is, maar dat de uitbreidingsambities van het centrum bijgesteld moeten worden. Daarom zou er een geactualiseerde visie op het centrum komen, waarbij een verlaging van het aantal geplande vierkante meters voor winkels voor de hand zou liggen. Een duidelijke visie van het college ontbreekt momenteel en wij zijn dan ook erg benieuwd waar het college momenteel nog mee worstelt. Wat D66 betreft is verdere uitbreiding van het centrum met nieuwe grootschalige winkelpanden buiten de Veestraat en Markt niet meer realistisch. De leegstand in het bestaande centrum is daarvoor te groot en zal niet kleiner worden door de groei van het internetwinkelen. Tijdens de laatste commissievergadering voor het reces is nog wel een presentatie gehouden over woonwijk ‘De Waart’, vlakbij de Gaviolizaal. Eerder was het plan deze woonwijk te slopen, maar omdat de uitbreidingsplannen van het centrum worden afgeschaald zal de Waart toch behouden blijven. De wijk zal worden opgeknapt samen met onder meer woningbouwcorporatie Woonpartners en de bewoners. De toekomst van de Gaviolizaal, waar de gemeentelijke orgels opgesteld staan, is echter nog steeds onzeker. De Gaviolizaal is zwaar verouderd en zou worden gesloopt om de orgels een goed onderkomen te geven. Of en wanneer de Gaviolizaal wordt gesloopt is echter niet duidelijk en ondertussen zorgt het behouden van de zaal voor de nodige extra kosten. Zoals ook aangegeven in ons verkiezingsprogramma is D66 Helmond voor samenwerking tussen (culturele) instellingen en het koppelen van bestaande initiatieven aan vernieuwingen. Wij zouden daarom graag zien dat het college zoekt naar een optie om de orgels te koppelen aan andere (bestaande) initiatieven, zodat de orgels behouden blijven en het aantal bezoekers toeneemt.

Verder heeft het college in het coalitieakkoord aangegeven, dat nagedacht zou worden over een nieuwe bestemming voor het voormalige Obragasterrein. Op initiatief van D66 Helmond is het terrein in 2013 ‘tijdelijk’ met gras ingezaaid, zodat een stadspark zou ontstaan. Dat was een duidelijke verbetering ten opzichte van het lelijke braakliggende terrein ná de sloop van de Obragasgebouwen. Nu is het college aan het nadenken over een permanente bestemming in de vorm van een studie, waarbij ook de mogelijkheid van een haven wordt verkend. Het zal volgens het college in ieder geval een kwaliteitsimpuls voor de Kanaalzone moeten worden waarmee de aantrekkingskracht van het centrum wordt verhoogd. Wij vinden het idee van een jachthaven interessant, zeker nu de brug bij Aarle-Rixtel sinds kort weer open kan. De aanleg van een haven(tje) met ruimte voor horeca, winkels en bovenwoningen kan een attractief karakter hebben en is daarom het onderzoeken waard. Wij hopen dan ook dat het college ná het reces weer met volle vaart aan de slag gaat en een visie ontwikkelt op zowel het centrum als op het voormalige Obragasterrein. Wij vinden dat het college na 1,5 jaar genoeg heeft nagedacht en snel met plannen moet komen.

Gaby van den Waardenburg
Raadslid, D66 Helmond